Αυξανόμενη αποδοχή του μοντέλου της «αργής» μόδας;

Επιμέλεια: Νίκος  Μόσχοβος

23:28:29,10/21/2019

H αναπληρώτρια καθηγήτρια της τεχνολογίας της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας (FTT) του SUNY Buffalo State University Arlesa Shephard ερευνά τις τάσεις της μόδας. Φωτογραφία- πηγή: Newswise

H αναπληρώτρια καθηγήτρια της τεχνολογίας της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας (FTT) του SUNY Buffalo State University Arlesa Shephard ερευνά τις τάσεις της μόδας. Φωτογραφία- πηγή: Newswise

Όταν η μεγάλη φίρμα λιανικής πώλησης ενδυμάτων «Forever 21» ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2019  πως κατέθεσε αίτηση  πτώχευσης   δεν εξεπλάγη η αναπληρώτρια  καθηγήτρια της τεχνολογίας της μόδας και της κλωστοϋφαντουργίας (FTT) του SUNY   Buffalo State  University Arlesa Shephard.

Η φίρμα «Forever 21» γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από τη δεκαετία του  1980 έως και  την δεκαετία του 2000, ενώ πωλούσε φτηνά – μοντέρνα ρούχα.

Τώρα σχεδιάζει να κλείσει  συνολικά 350 καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο εξωτερικό.

Στη λιανική πώληση  ενδυμάτων  επικρατεί το στυλ της  «γρήγορης» μόδας ή φτηνών  ρούχων  που μιμούνται τα τελευταία στυλ  σχεδιασμών.

Τέτοια ρούχα  διατίθενται εύκολα.

Στοιχεία του Οργανισμού  Προστασίας του Περιβάλλοντος  καταδεικνύουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δημιούργησαν το 2015 συνολικά 11,9 εκατομμύρια τόνους – ή κόστους  75 λίρες ανά άτομο – από υφαντικά απόβλητα,. Αυτό ήταν και τελευταίο έτος για το οποίο υφίσταται  μια διαθέσιμη  στατιστική για τα υφαντικά απόβλητα.

Αυτό αντιπροσωπεύει μία αύξηση της τάξης  750% στο συγκεκριμένο τομέα από το 1960.

Η κ.  Shephard, όμως,  ερευνά την αντίθετη τάση, που είναι αυτή της «αργής» μόδας από το 2013.

Τα ρούχα στο μοντέλο αργής μόδας είναι κατασκευασμένα με μεγαλύτερη προσοχή από υφάσματα υψηλότερης ποιότητας κι είναι λιγότερο επιβλαβή χημικά. Τα ρούχα κοστίζουν περισσότερο, αλλά και διαρκούν περισσότερο.

Η κ. Shephard μαζί την  αναπληρώτρια  καθηγήτρια  ψηφιακού λιανικού εμπορίου του Πανεπιστημίου του Βόρειου Τέξας, Sanjukta Pookulangara, Phd ολοκλήρωσαν   μια μελέτη περίπτωσης με την ευρωπαϊκή εταιρεία λιανικής πώλησης ενδυμάτων  H & M»  για να διαπιστώσει εάν και πώς η εταιρεία εφαρμόζει φιλικές σχεδιαστικές   ιδέες προς το ιδέες.

« Η « Forever 21»  δεν έχει κάνει τίποτα όσον αφορά στη βιωσιμότητα, όσο μπορώ να δω»  δήλωσε  η κ.  Shephard, η οποία προσέθεσε   πως  ενώ οι δράσεις των  «H & M» και «Zara»  είναι αξιέπαινες,  αλλά οι δύο εταιρείες έχουν επικριθεί,  επειδή δεν είναι πλήρως διαφανείς σχετικά με τις πρωτοβουλίες τους, καθώς  και  επειδή  επιμένουν να ακολουθούν ένα επιχειρηματικό μοντέλο γρήγορης μόδας.

Κατά τη διάρκεια μιας εποχής κατά την οποία μειώνονταν τα παραδοσιακά εμπορικά κέντρα  «επεκτάθηκε» η  «Forever 21» ανοίγοντας τα καταστήματα μόλις το 2016 με πολλαπλά πατώματα και εισάγοντας νέες σειρές ρούχων για παιδιά, καθώς και έπιπλα σπιτιού.

«Οι εταιρείες με επιχειρηματικό μοντέλο φθηνής μόδας φθάνουν σε ένα σημείο μη επιστροφής. Εξαντλούνται νέα σύνορα και χώρες με φθηνή εργασία, για να φτιάξουν τα ρούχα», εκτιμά η  κ. Shephard.

Οι  στάσεις των καταναλωτών, όμως  αλλάζουν και  από το 2013 οι κ.κ. Shephard και Pookulangara διεξήγαγαν έρευνες σε ομάδες φοιτητών – φοιτητριών για να  καταγράψουν  τη καταναλωτική αντίληψή τους.

Κατά τη διάρκεια  εκείνης της έρευνας καταδείχθηκε  πως οι συμμετέχοντες  -συμμετέχουσες ήταν πρόθυμοι- πρόθυμες  να δεχτούν το κίνημα αργής μόδας,  αλλά δεν είχαν επαρκείς γνώσεις για να λάβουν ενημερωμένες αποφάσεις αγοράς.

Με  μια  άλλη μελέτη  της περιόδου 2018-2019  διαπίστωσαν  οι καθηγητές ότι οι σπουδαστές – σπουδάστριες  είναι πολύ πιο μορφωμένοι σχετικά με τη βιωσιμότητα των ενδυμάτων και βρήκαν πως   η ορολογία της «αργής»  μόδας «διεισδύει»  στο λεξιλόγιο  των καταναλωτών – λιανοπωλητών.

«Πολλές εμπορικές φίρμες  σήματα «μιλούν» τώρα για την «επιβράδυνση» στον τομέα του σχεδιασμού ή και της διαδικασίας της παραγωγής, για να λάβουν πιο συνειδητές αποφάσεις.  Πολλά βιώσιμα εμπορικά σήματα περιγράφονται  ως  φορείς της  «αργής»  μόδα στις ιστοσελίδες τους, καθώς και στα ηλεκτρονικά – ψηφιακά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης. Επίσης, είναι πιο πιθανό οι φοιτητές – φοιτήτριες να μοιραστούν τις επιλογές μόδας τους,  στα ηλεκτρονικά – ψηφιακά κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και επομένως να επηρεάσουν τους φίλους τους».Η κ. Shephard επισημαίνει πως  η δημοφιλής  διαδικτυακή  πλατφόρμα λιανικών πωλήσεων Fair Indigo παρουσίασε  πρόσφατα κι   ένα φόρεμα κόστους  80 δολαρίων, για  το οποίο λέει πως είναι εξαιρετικά φτιαγμένο.

 «Θα μπορούσατε να βρείτε ένα πλεκτό φόρεμα περίπου την ίδια τιμή σε έναν λιανοπωλητή μαζικής αγοράς, αλλά  δε  θα διαρκέσει σχεδόν όσο καιρό θα θέλατε», εκτιμά η ίδια.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.