Aφιέρωμα στην Ισότητα των δύο φύλων στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (ΑΙDFF)

16:10:21,04/09/2019
Πρόσκληση Αφιερώματος για την ισότητα των δύο φύλων

Οι προβολές περιλαμβάνουν ταινίες με διαφορετική προέλευση, θεματική ανάπτυξη και πολιτιστικές αναφορές

Στ’  άλλο «μισό του ουρανού» εστιάζει φέτος το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF, 11-17 Απριλίου) μέσα από το ιδιαίτερο αφιέρωμα διάφορων ταινιών με θέμα «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών», που θα  προβληθούν από τις 2 το μεσημέρι μέχρι και τις 6 το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου 2019 στο Studio New Star Art Cinema (συμβολή των οδών Σπάρτης και Σταυροπούλου- πλατεία Αμερικής).

Οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να δουν ένα  σύνολο ταινιών, πρώτης προβολής από διαφορετικές χώρες, όπως είναι η  Ιταλία, η Ισπανία, η  Αγγλία,  η Γαλλία, η  Ελλάδα, το  Ιράκ, το Νεπάλ  και το  Ιράν.

Μέσα από ποικίλες καταστάσεις  «ξεδιπλώνεται»  η γυναικεία ταυτότητα,  η οποία «ταξιδεύει» σε νοητικές διαδρομές ελεύθερου αυτοπροσδιορισμού ή βιώνει  ασφυκτικά κοινωνικά περιβάλλοντα και καταστάσεις βίας.

 Ενίοτε διασταυρώνεται με τον εαυτό της και έρχεται αντιμέτωπη με το είδωλο της, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στον χρόνο ή στους διάφορους ρόλους,  που καλείται να ενδυθεί, της κόρης, της μητέρας, της εργαζόμενης κ.α.

Οι διοργανωτές του  φεστιβάλ πέτυχαν  να εξασφαλίσουν ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική «βεντάλια»  επιχειρώντας να πετύχουν  μια πολυφωνία και να  προσφέρουν  τη δυνατότητα στους θεατές να συγκρίνουν τις αποχρώσεις του γυναικείου ψυχισμού μέσα από τοπία ή  κουλτούρες απομακρυσμένες μεταξύ τους.Οι προβολές περιλαμβάνουν  ταινίες με διαφορετική προέλευση, θεματική ανάπτυξη και πολιτιστικές αναφορές.

«Το ζητούμενο, για το αφιέρωμα που φτιάξαμε φέτος, αλλά και για τους φορείς που έχουν τη δυνατότητα εκπαίδευσης, προώθησης και δημοσιοποίησης, είναι να δημιουργηθούν οι βάσεις και ο αναγκαίος σεβασμός απέναντι στο συνάνθρωπο, έτσι ώστε καμία μεταξύ τους, διαφοροποίηση να μην είναι ικανή για τη δημιουργία αρνητικών διακρίσεων», τονίζουν οι διοργανωτές της γιορτής του νέου σινεμά.

Άλλωστε, η σύγχρονη εποχή βρίσκει τις γυναίκες στο Δυτικό κόσμο να έχουν αποκτήσει πλήρη εξίσωση με τους άνδρες, σε νομικό τουλάχιστον επίπεδο,.

Ωστόσο, το γεγονός  ότι για ένα μακραίωνο διάστημα η θέση της γυναίκας ήταν εμφανώς υποδεέστερη έναντι αυτής του άνδρα έχει αφήσει στερεοτυπικά κατάλοιπα, που συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να προκαλούν δυσαρμονίες.

Ταυτόχρονα στον υπόλοιπο πλανήτη παραμένει υποβαθμισμένη η θέση της γυναίκας και είναι δύσκολη η ζωή της. Η ισότητα των φύλων δεν αποτελεί μόνο ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και απαραίτητο θεμέλιο για έναν ειρηνικό, βιώσιμο και με ευημερία κόσμο.

«Όλα αυτά καταδεικνύουν την ευρύτητα του θέματος που στις ημέρες μας,  αποκτά διαρκώς αυξανόμενη σημασία, καθώς η ανάμειξη πληθυσμών, λόγω της παγκοσμιοποίησης, αλλά και της εκτεταμένης μετανάστευσης, διασταυρώνει διαφορετικά πολιτισμικά συστήματα, συνήθειες και αντιλήψεις.

Στη νέα εποχή που διανύουμε καθίσταται σαφές ότι τόσο τα νομικά πλαίσια όσο και οι δομές υποστήριξης γυναικών έχουν ανάγκη από διαρκή αναπροσαρμογή και διεύρυνση, προκειμένου αφενός να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα, αλλά και να υποστηρίξουν με επιτυχία γυναίκες που υφίστανται βία σε όλες τις μορφές ή και διακρίσεις (π.χ. πρόσφυγες, μετανάστριες, άνεργες, μονογονείς κ.λπ.), προερχόμενες από διαφορετικά κοινωνικά, μορφωτικά ή πολιτισμικά πλαίσια», αναφέρουν οι διοργανωτές του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF, 11-17 Απριλίου 2019)

 Χαρακτηριστικό είναι  ότι το  αφιέρωμα θα έχει διάρκεια δύο ημερών , αφού εκτός από τις  προβολές ταινιών πρώτης προβολής περιλαμβάνει πάνελ συζήτησης και workshop , στα οποία συμμετέχουν επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου. Στις ξενόγλωσσες ταινίες έχουν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι.

Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) , καθώς και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ανθρώπους με αναπηρία.

Ο χώρος των προβολών θα είναι το Studio New Star Art Cinema(συμβολή των οδών Σπάρτης και Σταυροπούλου- πλατεία Αμερικής).

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες του «Τυπολόγου»  να «ανιχνεύσουν» στο www.aidff.com  .

Τη διοργάνωση υλοποιεί ο  Πολιτιστικός Οργανισμός ΚΟΥΙΝΤΑ σε συνεργασία με την εταιρεία TICKETS TICKETS.

KOYINTA ORGANIZATION  http://www.koyinta-organization.com     

©Typologos.com 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 6 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.