Toυς ανέμους σε όλο τον κόσμο θα μετρήσει ο δορυφόρος Aeolus της Earth Explorer του ESA
17:30:54,08/23/2018

Το προφίλ των παγκόσμιων ανέμων θα μετρήσει ο Αeolus του ESA. Φωτογραφία- Πνευματικά δικαιώματα: ESA / ATG medialab
Toυς ανέμους σε όλο τον κόσμο θα μετρήσει ο δορυφόρος Aeolus της Earth Explorer του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), που εκτοξεύτηκε με πυραύλους τύπου Vega στις 22 Αυγούστου 2018 από το Kourou της Γαλλικής Γουιάνας.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα αυτή αποστολή θα βελτιώσει τις προβλέψεις καιρού ανά την υφήλιο. Υπόψη ότι για τη μέτρηση των ανέμων θα χρησιμοποιηθούν υπερσύγχρονα λέιζερ.
Ο δορυφόρος ονομάστηκε Αίολος από το μυθικό θεό των αρχαίων Ελλήνων, ο οποίος ήταν ο «φύλακας των ανέμων». Η συγκεκριμένη αποστολή είναι η πέμπτη κατά σειρά στην οικογένεια των Εξερευνητών της Γης του ESA και οι οποίες ασχολούνται με τα πιο σύγχρονα επείγοντα επιστημονικά ζητήματα σε σχέση με την υδρόγειο.
«Η αποστολή «Αίολος» επισημαίνει την ουσία ενός εξερευνητή της Γης. Θα «γεμίσει» ένα χάσμα στις γνώσεις μας, για τον τρόπο λειτουργίας του πλανήτη και θα δείξει το πώς η τεχνολογία αιχμής μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο διάστημα », δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ESA, Jan Wörner.
Aπό την πλευρά του, ο διευθυντής των Προγραμμάτων Παρακολούθησης της Γης, Josef Aschbacher ανέφερε ότι: «Η αποστολή «Αίολος» φέρει το πρώτο όργανο αυτού του είδους και χρησιμοποιεί μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη μέτρηση του ανέμου από το διάστημα. Χάρις σε όλες τις εμπλεκόμενες ομάδες είμαστε ενθουσιασμένοι, που αυτός ο εξαιρετικός δορυφόρος είναι τώρα σε τροχιά. Ανυπομονούμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες»!
Η έλλειψη άμεσων παγκόσμιων μετρήσεων του ανέμου είναι ένα από τα σημαντικότερα ελλείμματα του Παγκόσμιου Συστήματος Παρακολούθησης και ο δορυφόρος αυτός θα δώσει πληροφορίες προς τους επιστήμονες σχετικά με το πώς αλληλοσυνδέονται ο άνεμος, η πίεση, η θερμοκρασία και η υγρασία.
Αυτή η νέα αποστολή θα δώσει μια εικόνα και για το πώς ο άνεμος επηρεάζει την ανταλλαγή θερμότητας και υγρασίας μεταξύ της επιφάνειας της Γης, καθώς και της ατμόσφαιρας. Με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουν οι επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής.
Ο δορυφόρος Aeolus μεταφέρει ένα από τα πιο εξελιγμένα όργανα που έχουν τεθεί ποτέ σε τροχιά. Πρόκειται για το όργανο Aladin , που περιλαμβάνει την επαναστατική τεχνολογία λέιζερ ,η οποία δύναται να παράγει παλμούς του υπεριώδους φωτός που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα για να παρουσιάσει τους ανέμους του κόσμου . Ουσιαστικά, το όργανο αυτό αποτελεί μια εντελώς νέα προσέγγιση για τη μέτρηση του ανέμου από το διάστημα.
Παράλληλα, ο δορυφόρος θα παρέχει παγκόσμια προφίλ ανέμου και θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ακρίβεια των μετρήσεών τους.
Επιπλέον, άλλα δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν σε μοντέλα ποιότητας αέρα , προκειμένου να βελτιώσουν τις προβλέψεις σκόνης και άλλων αερομεταφερόμενων σωματιδίων που επηρεάζουν τη δημόσια υγεία.
Ο δορυφόρος ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων της ESA στο Darmstadt της Γερμανίας. Οι ελεγκτές θα περάσουν τους προσεχείς μήνες σε προσεκτικό έλεγχο και βαθμονόμηση της αποστολής μέχρι και να φθάσει στο πλαίσιο της φάσης της ανάληψης.
©Typologos.com 2018