A TREIA OLIMPIADĂ INTERNAȚIONALĂ A ELENISMULUI

A TREIA OLIMPIADĂ INTERNAȚIONALĂ A ELENISMULUI

 ANGELA BRATSOU

 «Deorum lingua est lingua Graecorum» –  Marcus Tullius Cicero

 

olimpiada-2016

O Olimpiadă specială începe astăzi, ca un imn închinat gândirii și literaturii grecești. Conținutul și semnificația acestuia se aliniază cu obiectivele și acțiunea Uniunii Elene din România, în efortul de învățare a limbii și promovare a culturii grecești.

Pe parcursul perioadei 9-12 septembrie 2016 Ministerul Educației și Cercetării Științifice din România, în colaborare cu Uniunea Elenă din România, organizează la București A Treia Olimpiadă Internațională a Elenismului, sub auspiciile Camerei Reprezentanților a Parlamentului România, menită să încurajeze excelența în învățământul preuniversitar și păstrarea identității culturale și lingvistice a minorităților naționale din România.

Olimpiada internațională a Elenismului va uni elevi din România, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Moldova, Cipru. Evenimentul de deschidere pentru concurs va avea loc pe data de 10 septembrie 2016, între orele 09.00 – 10.00, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Balcescu (3 ° s etaj, clădire Cl), iar evenimentul de premiere va avea loc la 11 septembrie, între 17.00 – 18.00, hotelul IBIS.

Obiectivele Olimpiadei sunt atragerea interesului tinerilor pentru învățarea limbii moderne elene, extinderea și îmbogățirea comunicării interculturale între tineri, îmbogățirea competențelor socio-culturale și lingvistice ale tinerilor, crearea condițiilor necesare pentru a sprijini tinerii talentați din diaspora greacă și română, inclusiv asistență în dezvoltarea lor spirituală și orientarea lor socială, oferind tuturor participanților posibilitatea evaluării nivelului cunoștințelor lor la  limba greacă modernă și intenția de a crea o bază pentru un dialog între tinerii din diasporă.

Concursul va consta dintr-un examen scris, cu durata de trei ore, care va include aspecte legate de gramatică, ortografie și de creație pe un anume subiect.

Pe parcursul timpului liber participanții vor lua parte la diverse activități (vizite la muzee, monumente istorice și culturale, seara greacă), care reflectă spiritul elenismului.

Olimpiada Internațională respectă Cadrul european comun de referință pentru limbi în ceea ce privește nivelurile de limbă și grupe de vârstă.

Această a Treia Olimpiadă Internațională de Limbă modernă greacă este un eveniment extraordinar al Educației românești,.

Felicitări Președintelui Uniunii Elene din România, Dr. Dragos Gabriel Zisopol și responsabilului cu probleme de educație, d-na Profesor Ana Nicola.

Uniunea Elenă din România (UER), este o organizatie non-profit cu profil național, cultural și educativ, care a fost fondată în 1989 și unește comunitățile grecești de pe teritoriul românesc, formate din cetățeni români de origine greacă și filoeleni, în scopul de a menține modul de viață, obiceiurile și tradițiile grecești.

Scopul de bază al acesteia este susținerea, reprezentarea și promovarea intereselor populației elene din România, atât la nivel național cât și internațional, și scopul principal   este păstrarea, dezvoltarea și exprimarea liberă a identității naționale, culturale și religioase a membrilor ei.

În toate comunitățile din Uniune se învață lecții de limbă greacă modernă, cadrele didactice și instructorii fiind detașați de Ministerul Educației din Grecia.

Din  inițiativa Uniunii, în anul școlar 2002 – 2003 a fost organizată prima Olimpiadă de limba modernă greacă, care a adus în concurs, din toate comunitățile, elevii cu cele mai bune performanțe în procesul de învățare de neogreacă.

Din 2009 – 2010, Olimpiada de Neogreacă a fost  inclusă în programele concursurilor școlare organizate de Ministerul Educației din România, cu multe etape, cum ar fi, la nivel local,apoi județean -cărora le aparține fiecare comunitate- și național.

Prima Olimpiadă Internațională de Limba greacă Modernă a avut loc în septembrie 2014, în București, sub auspiciile Parlamentului român și Parlamentului elen și a devenit în prezent o instituție.

Competiția reunește elevi din România și din alte țări care studiază limba greacă modernă la școală sau în comunitățile grecești, realizând performanțe excelente, și este o punte de legătură între culturile și țările noastre.

Să urăm tuturor SUCCES! și  SĂ C ȘTIGE CEL MAI BUN!, pentru că știm deja, o victorie este participarea în sine. La sfârșit, toți vor fi câștigători în călătoria lor în lumea cunoașterii.

O călătorie de o mie de kilometri incepe cu un singur pas.

 Lao Tse

©Typologos.com 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.