Στις 9 Μαΐου 2019 ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Β.Θ.)

21:29:25,05/07/2019
Πάνελ συνέντευξης τύπου Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Β.Θ.)

Aπό αριστερά ο διευθυντής της Δ.Ε.Β.Θ. Μανώλης Πιμπλής, το μέλος του Δ.Σ. του Ε.Ι.Π, Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Θ.-Helexpo, Τάσος Τζήκας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης και η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου

Με 500 εκδηλώσεις, 290 εκδότες, 300 Έλληνες-  ξένους συγγραφείς  900 ομιλητές και τιμώμενες τις ισπανόφωνες χώρες ξεκινά η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Β.Θ.), την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου, όπου θα ολοκληρωθεί  την Κυριακή 12 Μαΐου.

Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου  διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.), ενώ διεξάγεται σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ. – Helexpo, το  δήμο Θεσσαλονίκης, τους Συλλόγους Ελλήνων Εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες.

Έχει, δε,  ως κεντρικό θέμα «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στη Λογοτεχνία και την Ιστορία».

Οι φετινές εκδηλώσεις επικεντρώνεται σε μια σειρά από καίρια κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό και τα κοινωνικά κινήματα.

Η  16η  Δ.Ε.Β.Θ  εστιάζει στους εξής θεματικούς άξονες: «Λογοτεχνία και Μνήμη», «Η άνθρωπος»: Φύλο και Λογοτεχνική Performance» και «Imagine all the people: Αφιέρωμα στη προσφυγική εμπειρία».

Επίσης,  θα λειτουργήσουν η παιδική και εφηβική γωνιά, τα Φεστιβάλ Μετάφρασης και Νέων Λογοτεχνών, η  Επαγγελματική Ημέρα, οι εκθέσεις και το αφιέρωμα στο φωτογράφο Γιάννη Μπεχράκη.

Τιμώμενες στη φετινή διοργάνωση θα  είναι οι ισπανόφωνες χώρες, οι οποίες διαθέτουν τεράστιο λογοτεχνικό πλούτο και κοινά σημεία αναφοράς με την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Εν Αθήναις–Λ.Ε.Α., με πρεσβείες, ινστιτούτα και άλλα πολιτιστικά ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος, θα τιμήσει τη λογοτεχνία,που προέρχεται τόσο από την ίδια την Ισπανία (συμπεριλαμβανομένης της χώρας των Βάσκων) ή και  ισπανόφωνες χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως είναι το Ελ Σαλβαδόρ, η  Κολομβία κ.α.

 Θα εκπροσωπηθεί και η άλλη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου, που είναι  η Πορτογαλία.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος  αναμένεται οι εξής δημιουργοί να επισκεφθούν  τη Θεσσαλονίκη:

Οι Κολομβιανοί Σαντιάγκο Γκαμπόα και Έκτορ Αμπάδ Φασιολίνσε.

Ο  Χόρχε Γκαλάν από το Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Ισπανός συγγραφέας και πρεσβευτής του Ελληνισμού Πέδρο Ολάγια.

Ο  Ισπανός ποιητής, Χουάν Βιθέντε Πικέρας.

Η  συγγραφέας από τη χώρα των Βάσκων, Γκαμπρίνε Ουμπέδα.

Ο  Ισπανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων και αστυνομικός Αλεχάντρο Γκάγιο.

Οι Πορτογάλοι συγγραφείς, Ντούλτσε Μαρία Καρντόζο και Ζοζέ Λουίς Πεϊσότο.

Πέραν των ισπανόφωνων λογοτεχνών στη 16η Δ.Ε.Β.Θ.  θα συμμετάσχει μια πλειάδα ξένων  συγγραφέων από τουλάχιστον 20 χώρες, όπως είναι  οι Γαλλία,  Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Η.Π.Α, Ρωσία, Ισραήλ, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιράκ, Τουρκία και Σουηδία.

Στη 16η Δ.Ε.Β.Θ.  θα πραγματοποιηθεί  και η επίσημη τελετή έναρξης του Έτους Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδος την Πέμπτη 9 Μαΐου 2019,όποτε  θα  υπογραφεί η σχετική συμφωνίας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα Andrey Maslov και ο αναπληρωτής υπουργός Επιστημών και Ανωτάτης Παιδείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Grigoriy Trubnikov.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται  δυναμική να είναι η συμμετοχή της Ρωσίας με χώρο 200 τετραγωνικών μέτρων  και επάνω από 30 εκδηλώσεις.

Το Έτος  Γλώσσας και Λογοτεχνίας Ρωσίας – Ελλάδος θα κλείσει το  Σεπτέμβριο του 2020 στην 33η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Μόσχας.

Παράλληλα, στην έκθεση  θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις του Ελληνικού  Ιδρύματος Πολιτισμού (Ε.Ι.Π.):

Ο  εορτασμός των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821, τα Καβάφεια και η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παραρτήματα του Ε.Ι.Π.  στο εξωτερικό.

H συνέντευξη τύπου

Στη δυνατότητα της Διεθνούς  Εκθέσεως  Βιβλίου Θεσσαλονίκης να παίξει ένα  διεθνή ρόλο στην ευρύτερη περιοχή «στάθηκε»  ο  πρόεδρος της Δ.Ε.Θ.  – Helexpo Τάσος Τζήκας μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2019   ενόψει των εγκαινίων της Δ.Ε.Β.Θ.

Ο κ. Τζήκας τόνισε  πως η έκθεση έχει καθιερωθεί ως ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

Από την πλευρά του,  ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είπε πως είναι απαραίτητο η Δ.Ε.Β.Θ. να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη, να αυτονομηθεί και να εξαρτάται από την ίδια την πόλη.

«Να μιμηθούμε το παράδειγμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.Η νέα αντίληψη για την Έκθεση Βιβλίου θα πρέπει να βγει μέσα από το «αγκάλιασμα» που επιφυλάσσει η Θεσσαλονίκη κάθε χρόνο στη Δ.Ε.Β.Θ.», προσέθεσε.

Στη σημαντική παρουσία εκδοτών  – συγγραφέων και στο πλήθος των εκδηλώσεων αναφέρθηκε  το μέλος του διοικητικού συμβουλίου  του Ε.Ι.Π. κι  αναπληρωτής καθηγητής Ιστορικής Γλωσσολογίας το  Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Γιώργος Παπαναστασίου.

«Φέτος συνεχίζονται τα χαρακτηριστικά των προηγούμενων διοργανώσεων, αλλά σε υπερθετικό βαθμό», σημείωσε ο κ.  Παπαναστασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο αφιέρωμα που γίνεται στο πλαίσιο της 16ης Δ.Ε.Β.Θ.  στην εμβληματική προσωπικότητα των γραμμάτων Μανώλη Τριανταφυλλίδη.

Για την ανάγκη να δούμε τη Δ.Ε.Β.Θ. με μια άλλη προοπτική, μέσα από την σύνδεσή της, με την πόλη, την περιοχή, τους φορείς και τους δημιουργικούς ανθρώπους, επισήμανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου.

Ακόμη, χαρακτήρισε το Μάιο ως τον  μήνα της Θεσσαλονίκης, με δεδομένη την πληθώρα δράσεων στην πόλη, που έχουν ως κεντρικό άξονα τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου.

«Το στόχο να συναντηθούν στη Θεσσαλονίκη και να συζητήσουν οι άνθρωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, οι συγγραφείς, ο εκδοτικός κόσμος και το κοινό έχει καταφέρει η Δ.Ε.Β.Θ.»., τόνισε ο διευθυντής της διοργάνωσης Μανώλης Πιμπλής.

Μάλιστα, χαρακτήρισε «σπάνια» αυτή τη συνάντηση, γιατί δε συμβαίνει πουθενά αλλού στη χώρα και σε καμία άλλη χρονική στιγμή.

Ο ίδιος  διευκρίνισε  πως ολοκληρώνεται ένας κύκλος για την έκθεση και χρειάζεται να γίνει το επόμενο βήμα.

Αναφερόμενος στο αίτημα του δημάρχου για αυτονόμηση  είπε πως θα μπορούσε σε μια πρώτη φάση να δημιουργηθεί ένα γραφείο της Δ.Ε.Β.Θ.  στη Θεσσαλονίκη. «Η Έκθεση Βιβλίου θα πρέπει να φαίνεται και να δουλεύει όλο τον χρόνο», συμπλήρωσε με νόημα.

Ο  Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Philippe Ray τόνισε πως είναι σημαντικό το βιβλίο να προστατεύεται και να προωθείται, ιδιαίτερα σε ένα γιορτινό χώρο, όπως είναι η έκθεση.

Η Δ.Ε.Β.Θ. πραγματοποιείται με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, ενώ τελεί  υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.)  Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.