Πραγματοποιήθηκε η 6η Διεθνής Ολυμπιάδα του Ελληνισμού

Του OVIDIU ALEXANDRESCU, μετάφραση ΑΝΤΖΕΛΑ ΜΠΡΑΤΣΟΥ

21:20:08,09/08/2019
6η Διεθνής Ολυμπιάδα του Ελληνισμού

H 6η Διεθνής Ολυμπιάδα του Ελληνισμού συγκέντρωσε τα “φώτα της δημοσιότητας” των Μ.Μ.Ε. της Ρουμανίας

H  6η  Διεθνής  Ολυμπιάδα του Ελληνισμού πραγματοποιήθηκε   στις  5-8 Σεπτεμβρίου 2019 στο Βουκουρέστι από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας κι έγινε σε συνεργασία με την  Ένωση Ελλήνων της Ρουμανίας, καθώς και το Υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Ταυτότητας της Ρουμανίας.

Η  Διεθνής Ολυμπιάδα του Ελληνισμού διοργανώθηκε  υπό την υψηλή αιγίδα των Κοινοβουλίων της Ρουμανίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας για την ενίσχυση της αριστείας στην προ-πανεπιστημιακή εκπαίδευση και για τη στήριξη της επιβεβαίωσης της πολιτιστικής –  γλωσσικής ταυτότητας των εθνικών μειονοτήτων στη Ρουμανία.

Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ  συγκέντρωσε μαθητές από 13 χώρες, ήτοι: Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Μολδαβία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Τουρκία, Ουκρανία και Ουγγαρία.

Η γιορταστική έναρξη του διαγωνισμού  πραγματοποιήθηκε στις 9 -10 το πρωί  της Παρασκευής  6 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας, στην αίθουσα Nicolae Bălcescu (επίπεδο P, κτήριο C1).

Η  τελετή της απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε από τις 10.00 έως  και τις 12.30 το μεσημέρι του Σαββάτου  7 Σεπτεμβρίου 2019 στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Επιτροπής για την εκπαίδευση,  την επιστήμη, τη  νεολαία και  τον αθλητισμό (επίπεδο 3, κτήριο Β4).

Η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας είναι μη πολιτική και μη κερδοσκοπική οργάνωση, η οποία  στοχεύει στη  διατήρηση – προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτιστικής κληρονομιάς στη Ρουμανία. Αυτό επιτυγχάνεται σε θεσμικό επίπεδο μέσω της εκπροσώπησης του ελληνικού πληθυσμού της Ρουμανίας από εκλεγμένο βουλευτή. Μέλη του φορέα είναι Έλληνες και φιλέλληνες που διαβιούν στον ρουμανικό χώρο.

Ξεχωριστό επίτευγμα της δραστηριότητάς μας, είναι η εισήγηση του σχετικού νόμου από το βουλευτή κ. Ντράγκος Γκαμπριέλ Ζησόπουλο για τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου   και η ψήφισή του, από το ρουμανικό κοινοβούλιο.

Έτσι, από το 2018 εορτάστηκε επισήμως η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στις  9 Φεβρουαρίου για πρώτη φορά σε όλη τη χώρα.

Η μεγάλη αυτή αναγνώριση για τη σημασία και αξία της ελληνικής γλώσσας  είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιων προσπαθειών και αγαστής συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας της Ρουμανίας. Μέρος αυτής της προσπάθειας αποτελεί η οργάνωση Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η οργάνωση και  η διεξαγωγή της Διεθνούς Ολυμπιάδας Ελληνισμού γίνονται με συγχρηματοδότηση από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας της Ρουμανίας και την Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Μέλη της εξεταστικής επιτροπής αποτελούν διακεκριμένοι καθηγητές από την ανώτατη και τη δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Ρουμανία , ενώ λαμβάνουν μέρος  προσκεκλημένοι καθηγητές από την ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Ο διαγωνισμός φέρνει σε επαφή μαθητές από την δημόσια και την ιδιωτική μέση εκπαίδευση. Οι μαθητές αυτοί  προέρχονται από χώρες, στις οποίες λειτουργούν ελληνικές κοινότητες, σχολεία ή άλλοι φορείς, στο πλαίσιο των οποίων διδάσκεται η ελληνική γλώσσα.

6η Διεθνής Ολυμπιάδα του Ελληνισμού

Στον ελεύθερο χρόνο λαμβάνουν μέρος οι συμμετέχοντες σε διάφορες δραστηριότητες (επισκέψεις σε μουσεία, σε ιστορικά μνημεία – ελληνική πολιτιστική βραδιά), οι οποίες συνδέονται με τον ελληνισμό της Ρουμανίας

Από κάθε χώρα, μπορούν να συμμετέχουν το πολύ πέντε μαθητές συνοδευόμενοι από έναν ενήλικα (γονέα, δάσκαλο κλπ). Ο διαγωνισμός συνίσταται σε γραπτό διαγωνισμό διάρκειας τριών ωρών, ο οποίος εξετάζει θέματα πραγματολογικά, γραμματικής, ορθογραφίας και παραγωγής λόγου.

Η Διεθνής Ολυμπιάδα διαρθρώνεται σε επίπεδα γλωσσομάθειας, όπως αυτά ορίζονται από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τις Γλώσσες:

  • Επίπεδο Α1 για ηλικίες 8-13 ετών και Α1 για ηλικίες 14-18 ετών.
  • Επίπεδο Α2
  • Επίπεδο Β1
  • Επίπεδο Β2
  • Επίπεδο Γ1
  • Επίπεδο Γ2

Στον ελεύθερο χρόνο  λαμβάνουν μέρος οι συμμετέχοντες σε διάφορες δραστηριότητες (επισκέψεις σε μουσεία, σε ιστορικά μνημεία – ελληνική πολιτιστική βραδιά), οι οποίες συνδέονται με τον ελληνισμό της Ρουμανίας.

Οι συμμετέχοντες από χώρες εκτός Ρουμανίας αναλαμβάνουν μόνο τα έξοδα μεταφοράς   προς το Βουκουρέστι, ενώ οι διοργανωτές αναλαμβάνουν να καλύψουν τη διαμονή, τα γεύματα, τη διοργάνωση και τα βραβεία, το πολιτιστικό πρόγραμμα, καθώς  και τις μετακινήσεις κατά τις ημέρες παραμονής των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.

6η Διεθνής Ολυμπιάδα του Ελληνισμού

Η αφίσα της 6ης Διεθνούς Ολυμπιάδας του Ελληνισμού

Κάθε χρόνο στη γιορτή της ελληνικής γλώσσας  στο Βουκουρέστι προστίθενται όλο και περισσότεροι συμμετέχοντες από διαφορετικές χώρες.

Νικηφόρος Βρεττάκος: Δύο ποιήματα για την ελληνική γλώσσα

 Ελληνική γλώσσα

Ὅταν κάποτε φύγω ἀπὸ τοῦτο τὸ φῶς

θὰ ἑλιχθῶ πρὸς τὰ πάνω ὅπως ἕνα

ρυακάκι ποὺ μουρμουρίζει.

Κι ἂν τυχὸν κάπου ἀνάμεσα

στοὺς γαλάζιους διαδρόμους

συναντήσω ἀγγέλους, θὰ τοὺς

μιλήσω ἑλληνικά, ἐπειδὴ

δὲν ξέρουνε γλῶσσες. Μιλᾶνε

μεταξὺ τους μὲ μουσική.

 

«Ο Αγρός των λέξεων»

 

Όπως η μέλισσα γύρω από ένα άγριο

λουλούδι, όμοια κ’ εγώ. Τριγυρίζω

διαρκώς γύρω απ’ τη λέξη.

Ευχαριστώ τις μακριές σειρές

των προγόνων, που δούλεψαν τη φωνή,

την τεμαχίσαν σε κρίκους, την κάμαν

νοήματα, τη σφυρηλάτησαν όπως

το χρυσάφι οι μεταλλουργοί κ’ έγινε

Όμηροι, Αισχύλοι, Ευαγγέλια

κι άλλα κοσμήματα.

Με το νήμα

των λέξεων, αυτόν το χρυσό

του χρυσού, που βγαίνει απ’ τα βάθη

της καρδιάς μου, συνδέομαι συμμετέχω

στον κόσμο.

Σκεφτείτε:

Είπα και έγραψα «Αγαπώ».

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.