Οι 5 λόγοι για να μείνουμε σε «πράσινο» ξενοδοχείο

20:41:46,2019-06-22
Πρασινες διακοπές - Φωτογραφία από engin akyurt από το Pixabay

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν κατά 55% παγκοσμίως οι ταξιδιώτες, οι οποίοι κάνουν βιώσιμες επιλογές για τα ταξίδια τους. Φωτογραφία από engin akyurt από το Pixabay

Τουλάχιστον, πέντε λόγους για να μείνουμε φέτος σε «πράσινο» ξενοδοχείο μας προτείνουν οι υπεύθυνοι του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (Κ.Ε.Π.Κ.Α.), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

 Άλλωστε, τώρα που ήρθε το καλοκαίρι, ίσως να έχουμε διάθεση για διακοπές, αλλά  δεν περνάει ούτε μια ημέρα, χωρίς να είναι η «κρίση» του περιβάλλοντος στις βασικές ειδήσεις

Συχνά αναρωτιούνται οι καταναλωτές το πως θα ελαχιστοποιήσουν  το ανθρακικό αποτύπωμα των διακοπών  τους.

 Μια λύση είναι να διαμείνουν  σε ξενοδοχείο που λειτουργεί βιώσιμα. Η διαμονή  σε καταλύματα, τα οποία είναι  φιλικά στο περιβάλλον,  φαίνεται ότι ωφελεί τους ταξιδιώτες γιατί μειώνουν τις επιπτώσεις των διακοπών τους. Συνάμα,  ωφελεί  το περιβάλλον και τους ξενοδόχους γιατί οι τελευταίοι βελτιώνουν την οικολογική  εικόνα της τουριστικής επιχειρήσεις, καθώς  και μειώνουν τα έξοδά τους.

Στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως σε σχέση με πέρσι αυξήθηκαν κατά 55% παγκοσμίως οι ταξιδιώτες, οι οποίοι κάνουν βιώσιμες επιλογές για τα ταξίδια τους.

Λόγω της αυξανόμενης  ζήτηση ισχυρίζονται πολλά καταλύματα ότι είναι «πράσινα», «βιώσιμα» ή «οικολογικά»  κι όντως  κάποια από αυτά  πράγματι το  προσπαθούν.

Επομένως, τι μπορούν να εμπιστεύονται οι καταναλωτές;

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση  ανταμείβει  με την οικολογική σήμανση (Ecolabel) τα πλέον «πράσινα» ξενοδοχεία, κάμπινγκ, bed and breakfast, που ανταποκρίνονται στα αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Για να τους αποδοθεί το Ecolabel  θα  πρέπει οι ξενοδοχειακές μονάδες  να πληρούν 22 υποχρεωτικά κριτήρια και άλλα 20 ακόμα εθελοντικά.

Να  πως η σήμανση με το λουλούδι (Ecolabel) μπορεί να μας βοηθήσει να  χαρούμε τις διακοπές μας, ενώ είμαστε φιλικοί προς το περιβάλλον:

Δεν κινδυνεύουμε από «πράσινο ξέπλυμα»: Τα κριτήρια του Ecolabel επικαιροποιούνται κάθε 4 με 5 χρόνια, ώστε να εξασφαλίσουν ότι η σήμανση αυτή ανταμείβει τα πλέον φιλικά στο περιβάλλον καταλύματα και όχι απλούς ισχυρισμούς. Ανεξάρτητοι επιθεωρητές επιθεωρούν  τακτικά κι  επί τόπου  τα καταλύματα, για να διασφαλίσουν ότι  όσα απ’ αυτά διαθέτουν τη σήμανση Ecolabel συμμορφώνονται με τους κανόνες.Όσα δε συμμορφώνονται, τότε  χάνουν τη σήμανση.

Μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα των διακοπών μας: Η τουριστική βιομηχανία ευθύνεται  παγκοσμίως για το 8% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.  Συνήθως ευθύνονται ξενοδοχεία και κάμπινγκ, τα οποία λειτουργούν χωρίς  να έχουν οικολογική διαχείριση. Η σήμανση Ecolabel βοηθά τη μείωση εκπομπών, με:

Χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Ανάλογα με τον αριθμό των «πράσινων» προμηθευτών ενέργειας που λειτουργούν στην περιοχή του καταλύματος, τότε η ενέργεια που  καταναλώνει το ξενοδοχείο,  θα πρέπει να προέρχεται από το 50% έως και το 100%, μέσω  ανανεώσιμων  πηγών  ενέργειας.

Χρήση ηλεκτρικών συσκευών που είναι ενεργειακά αποδοτικές: Πλυντήριο, θερμοσίφωνες θα πρέπει να ανήκουν στην καλύτερη ενεργειακή κλάση, ενώ απαγορεύεται  η λειτουργία θέρμανσης  και ψύξης σε εξωτερικούς χώρους.

Προσφορά τουλάχιστον δύο τοπικών και εποχιακών τροφίμων, ανά γεύμα: Τα τρόφιμα δεν επιτρέπεται να μεταφέρονται από περιοχές που απέχουν επάνω από 160 χιλιόμετρα. Τα εποχιακά τρόφιμα καταναλώνουν λιγότερες φυσικές πηγές, για να παραχθούν  από τα τρόφιμα εκτός εποχής (π.χ. οι ντομάτες που παράγονται το χειμώνα).

Προώθηση οικολογικών μεθόδων μεταφοράς: Αφορά στην μεταφορά των  αγαθών και των ταξιδιωτών με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, ηλεκτρικά οχήματα, ποδήλατα, ή οχήματα που «μοιράζονται» πολλοί μαζί.

Μειώνουμε τα σκουπίδια: Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., οι επιχειρήσεις που δεν ενδιαφέρονται περί   του περιβάλλοντος, θα ευθύνονται κατά 251% για  την αύξηση των σκουπιδιών μέχρι και το 2050. Τα ξενοδοχεία και τα κάμπινγκ με σήμανση Ecolabel  μειώνουν τα απορρίμματα τροφίμων (σ.σ. βάζουν συγκεκριμένους στόχους,  που  θα πρέπει να τους  πληρούν και τους οποίους αναθεωρούν κάθε δύο χρόνια). Επίσης, απαγορεύουν τα πλαστικά μιας χρήσης  για τη συσκευασία μη ευπαθών τροφίμων.

Εξοικονομούμε νερό: Σε ένα ξενοδοχείο με  σήμανση Ecolabel, η ποσότητα του νερού που τρέχει από τις βρύσες ή τα καζανάκια είναι η δέουσα , γιατί θα  πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της μείωσης της ροής του νερού. Το νερό που χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των λευκών ειδών, επίσης εξοικονομείται, καθώς τα σεντόνια και οι πετσέτες δεν αλλάζονται καθημερινά, παρά μόνο αν οι επισκέπτες το ζητήσουν. Τα ξενοδοχεία λαμβάνουν επιπλέον πόντους, όταν διαχειρίζονται με προσοχή τις πισίνες, ανακυκλώνουν το νερό της βροχής ή εγκαθιστούν επαρκή συστήματα άρδευσης.

Αποφεύγουμε τοξικές ουσίες: Σε ένα κατάλυμα με  σήμανση Ecolabel, τα σεντόνια, οι πετσέτες και τα πατώματα καθαρίζονται  με απορρυπαντικά, τα οποία φιλικά στο περιβάλλον. Κάποια από αυτά σερβίρουν κι οργανικά τρόφιμα, ενώ διαθέτουν περιοχές ελεύθερες από τρόφιμα με φυτοφάρμακα.

Η Ευρωπαϊκή Σήμανση Ecolabel φαίνεται πως  ωφελεί όλους.  Το πρασίνισμα των διακοπών δεν είναι απαραίτητο να  «φάει» όλον τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μπορούν να επιλεχθούν  από φθηνά κάμπινγκ μέχρι  και πολυτελή ξενοδοχεία.  Οι ειδικοί ξεκαθαρίζουν πως οι «πράσινες» διακοπές δε σημαίνουν λιγότερη άνεση, όπως αρκετοί τουρίστες ή επισκέπτες  φοβούνται.

Οι επιλογές καταλυμάτων  με σήμανση Ecolabel είναι διαθέσιμες  σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες κυρίως σε δημοφιλείς προορισμούς του Νότου, όπως είναι η Ισπανία, η  Ιταλία, η Γαλλία . Τέτοιες επιλογές είναι διαθέσεις και στην Ελλάδα.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα αποτελεί άγνωστη έννοια η σήμανση Ecolabel στα καταλύματα,. Για το λόγο αυτό,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Εθνικές Αρχές  θα πρέπει να προωθήσουν την Ευρωπαϊκή Σήμανση Ecolabel στους ξενοδόχους, καθώς  και στους ταξιδιώτες. Όσα περισσότερα γνωρίζουν οι καταναλωτές για τη σήμανση Ecolabel τόσο περισσότερο θα την αναζητούν και θα την απαιτούν», ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι του Κ.Ε.Π.Κ.Α.

«Η  Ευρωπαϊκή Σήμανση Ecolabel αφορά και σε άλλα προϊόντα, όπως  είναι οι χαρτοπετσέτες, οι  βαφές,  τα  αφρόλουτρα, τα παπούτσια, καθώς και τα  ρούχα. Ας ψάξουμε το λογότυπο του Ευρωπαϊκού λουλουδιού, κάθε φορά που ψωνίζουμε, είτε είμαστε στον τόπο μας, είτε ταξιδεύουμε», προτρέπουν οι υπεύθυνοι του Κ.Ε.Π.Κ.Α.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.