400 μαθητές στα Θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

400 μαθητές  στα Θερινά προγράμματα του  Κέντρου  για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά

16:20:04,07/06/2018

Τα ταλαντούχα- χαρισματικά παιδιά αναπτύσσουν τις ακαδημαϊκές ικανότητες μέσω του κέντρου

Συνολικά 400 μαθητές   (τάξεις  Γ΄ Δημοτικού –  Β΄ Λυκείου) παρακολουθούν τα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολεγίου Ανατόλια, που   πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Οι μαθητές έχουν επιλεγεί από εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου που διεξήχθησαν την περασμένη χρονιά σε 18 πόλεις της Ελλάδας και  της Κύπρου.

Το Κέντρο  λειτουργεί από το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.  Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Έχει λάβει πιστοποίηση από τον ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το διάσημο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Έως  και τις 13 Ιουλίου 2018 θα  παρακολουθήσουν  οι μαθητές εκπαιδευτικά προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη (Κολέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTE Academy).

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα αφορούν  23 διαφορετικά μαθήματα θετικών και θεωρητικών Επιστημών,  τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα για τις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δυνατότητές τους.

Οι μέθοδοι διδασκαλίας είναι καινοτόμες και πρωτοποριακές ανταποκρινόμενες στις ανάγκες απόκτησης γνώσης των μαθητών που χαρακτηρίζονται από ταχύτητα – βάθος σκέψης, καθώς  και μεγάλη αγάπη για τη μάθηση.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη  το μεγαλύτερο πρόγραμμα του Κέντρου (με διαμονή) για μαθητές των τάξεων  Α΄ γυμνασίου μέχρι και Β΄ λυκείου. Στο κέντρο συμμετέχουν φέτος 192 μαθητές.

Τα  προσφερόμενα  μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου είναι τα εξής: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων, Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, CSI@CTY, H Τέχνη και η Επιστήμη του Κινηματογράφου και Εισαγωγή στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών,  Φιλοσοφία, Ποίηση & Πεζογραφία, Ψυχολογία, Γενετική , καθώς και Διεθνείς Σχέσεις.

Στη Θεσσαλονίκη παρακολουθούν 66 μαθητές Δημοτικού το ημερήσιο πρόγραμμα (χωρίς διαμονή)  και το οποίο  περιλαμβάνει τα εξής μαθήματα:

Θέλεις να γίνεις Επιστήμονας, Ρομποτική, Μαθηματικά, Επιστήμη & Μηχανική, και Το Εργαστήρι του Συγγραφέα, καθώς και Ηνωμένα Έθνη & Γεωγραφία.

Στην Αθήνα πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά το ημερήσιο θερινό πρόγραμμα για 92 παιδιά Δημοτικού με αντίστοιχα μαθήματα.  Για πρώτη χρονιά  υλοποιείται και  πρόγραμμα σε 48 μαθητές Γυμνασίου, οι οποίοι  έχουν επιλέξει ένα από τα εξής  μαθήματα: Μαθηματικά Μοντέλα, Ο Κόσμος των Οικονομικών και της Επιχειρηματικότητας, καθώς  και Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς.

To πρόγραμμα αναπτύσσει τα ταλέντα των χαρισματικών παιδιών

Οι περισσότεροι από το 50% των μαθητών έχουν λάβει ολική ή μερική υποτροφία με βάση το οικογενειακό εισόδημά τους. Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία. Το 50% των μαθητών προέρχεται από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.  Το 50% των μαθητών προέρχεται από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, καθώς  και  της  Κύπρου.

Επίσης, από τον Μάρτιο του 2018 άνω των 300 καθηγητών  ή  δασκάλων   εκ  70 διαφορετικών  σχολείων  της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν λάβει μέρος στα δωρεάν επιμορφωτικά εργαστήρια, που προσφέρει το CTY Greece με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι επιμορφωτικές βιωματικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στη Λευκωσία. Πρόκειται για διαστηριότητες, που εντάσσονται στην αποστολή του Κέντρου για τη διάχυση των καινοτόμων πρακτικών διδασκαλίας  προς την ευρύτερη εκπαιδευτική κοινότητα.

Στοχεύουν, δε, στην επιμόρφωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον εντοπισμό των μαθητών με ιδιαίτερες ακαδημαϊκές ικανότητες. Η υποστήριξη τέτοιων μαθητών μέσα σε μία τυπική τάξη βελτιώνει το μαθησιακό επίπεδο ολόκληρης της τάξης. Τα εργαστήρια επιμόρφωσης, συνολικής διάρκειας 3,5 ωρών, δομήθηκαν στις εξής  τρεις θεματικές ενότητες:

α) «Στρατηγικές διδασκαλίας για την ενεργοποίηση των μαθητών

β) «Τεχνικές άτυπης ανατροφοδότησης για τη μάθηση»

γ) «Χαρακτηριστικά Μαθητών με Υψηλές Ακαδημαϊκές Δυνατότητες»

Με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς προγραμματίζεται η συνέχεια των επιμορφωτικών σεμιναρίων στην Ελλάδα (Κρήτη, Κομοτηνή, Ξάνθη, Ρόδο, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο, Κόρινθο) και στην Κύπρο. Το CTY Greece λειτουργεί την εξής ιστοσελίδα: www.cty-greece.gr.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

δεκαεννέα − ένα =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.