3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

22:55:54,08/08/2019
Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος

H 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική» γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πρόσκληση για συμμετοχή στην 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Αρχαίο Δράμα και Πολιτική» (9 -19 Σεπτεμβρίου 2019) απευθύνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος  (Κ.Θ.Β.Ε). Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του  υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Απώτερος στόχος της Συνάντησης, που φέτος εστιάζει σε διαφορετικές «Οπτικές και Προσεγγίσεις» των έργων του αρχαίου δράματος, είναι η δημιουργία ενός πυρήνα καλλιτεχνών, που προέρχονται από χώρες της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης με κοινές, αλλά και διακριτές πολιτισμικές καταβολές

Η ευκαιρία να προσεγγίσουν τον κόσμο του αρχαίου δράματος, των μύθων αλλά και της ιστορίας του, είναι δυνατόν να αποτελέσει αφετηρία ευρύτερων καλλιτεχνικών συνεργασιών μεταξύ των χωρών από τις οποίες προέρχονται.

Στην 1η  Συνάντηση αναζητήσαμε τα όρια και τις δυνατότητες του αρχαίου δράματος, ενώ στη 2η Συνάντηση επιχειρήσαμε να προσεγγίσουμε την έννοια του κωμικού στοιχείου, όπως αυτό εμφανίζεται τόσο στην κωμωδία όσο και στην τραγωδία.

Στη φετινή διοργάνωση θα διερευνήσουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αρχαίου δράματος και θα αναζητήσουμε σύγχρονες αναγνώσεις των έργων, μέσα σε ένα πλαίσιο που να αναδεικνύει την πολιτική   δυναμική τους,  στο σήμερα. Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε ήδη υπάρχουσες αλλά και να αναπτύξουμε από κοινού, οπτικές και προσεγγίσεις των έργων αυτών, που αποτελούν μια στέρεη πολιτισμική βάση για καλλιτεχνική δημιουργία με σαφή πολιτικό προβληματισμό», αναφέρουν οι ιθύνοντες του Κ.Θ.Β.Ε

Από τις 9 έως και  τις 19 Σεπτεμβρίου 2019  θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια υποκριτικής και σκηνογραφίας, συζητήσεις, διαλέξεις και παρουσιάσεις από   Έλληνες – ξένους  καλλιτέχνες ή  ακαδημαϊκούς.

Παράλληλα, θα φιλοξενηθούν παραστάσεις από θέατρα χωρών της  Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην  συγκεκριμένη καλλιτεχνική συνάντηση αναμένεται να  παρουσιαστούν και οι πρώτοι «καρποί»  που προέκυψαν από τη συνεργασία νέων Ελλήνων ή ξένων  καλλιτεχνών, οι οποίοι  συμμετείχαν στις προηγούμενες  διοργανώσεις

Οι δραστηριότητες  αναμένεται να δώσουν την ευκαιρία στους καλλιτέχνες και στο κοινό της πόλης να παρακολουθήσουν  από κοντά, καθώς  και να συμμετάσχουν  στις ενδιαφέρουσες ζυμώσεις, που θα προκύψουν.

Η 3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί τμήμα του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος που ιδρύθηκε και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος προσκαλεί να δηλώσουν αίτηση για συμμετοχή στα εργαστήρια:

Επαγγελματίες ηθοποιοί  ηλικίας έως 35 ετών (απόφοιτοι δραματικών σχολών αναγνωρισμένων από το κράτος ή ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με κατεύθυνση την υποκριτική), για τη συμμετοχή τους,  σε εργαστήρια υποκριτικής. Απαιτούμενη είναι πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Επαγγελματίες εικαστικοί, σκηνογράφοι και απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών καλών τεχνών με κατεύθυνση τα εικαστικά ή  τη σκηνογραφία, ηλικίας  έως 35 ετών, για τη συμμετοχή τους,  σε εργαστήριο σκηνογραφίας.

Η αίτηση συμμετοχής γίνεται  έως και την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 με αποστολή βιογραφικού σημειώματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση drama@ntng.gr με την ένδειξη «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ» ή «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ».

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της 3ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών  της Νοτιοανατολικής  Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί συμμετοχική δράση – performance με τίτλο «Ένα Φαντασιακό Συμπόσιο».

Για τη συμμετοχή στη δράση – παράσταση  που απευθύνεται κάθε φορά   σε 14  θεατές καλούνται οι ενδιαφερόμενοι κάθε ηλικίας να στείλουν email συμμετοχής (με το ονοματεπώνυμο τους, την ηλικία και σύντομο βιογραφικό σημείωμα) στο drama@ntng.gr με την ένδειξη «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ – ΣΥΜΠΟΣΙΟ» έως  και την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2019 Μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή αποτελεί η πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας, καθώς κάποια από τα στοιχεία της δράσης – performance δίνονται στα αγγλικά.

3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Από τις 9 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια υποκριτικής και σκηνογραφίας, συζητήσεις, διαλέξεις και παρουσιάσεις από Έλληνες – ξένους καλλιτέχνες ή ακαδημαϊκούς

 Περιγραφές Εργαστηρίων 3ης Συνάντησης Νέων Καλλιτεχνών ΝΑ Ευρώπης

Ιώ Βουλγαράκη «ΤΟ ΣΩΜΑ ΣΕ ΑΡΣΗ» – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

 Από την  Τρίτη 10 έως και την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019, με διάρκεια: 30 ώρες

Εάν δεχθούμε τη  θεατρική σκηνή ως έναν τόπο συμβάντων, τότε οι παρόντες στον τόπο αυτό δεν μπορεί παρά να εξαρτώνται από τα συμβάντα και να επηρεάζονται ψυχικά, σωματικά, καθώς  και ενεργειακά

Συχνά προσπαθώντας να συλλάβουμε με το μυαλό μας, αυτή την εξάρτηση, οδηγούμαστε στο να παίρνουμε επί σκηνής θέση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει. Τι γίνεται, όμως,  όταν το να μην πάρουμε θέση – ο πληθυντικός αφορά στο άτομο και κατ’ επέκταση το σύνολο – είναι λειτουργία πρωταρχικής σημασίας για την δραματουργία, καθώς και τελικά πυρηνικό θέμα του έργου;

Πως αυτή η λειτουργία μεταφράζεται σκηνικά,  ώστε να συνθέσει τη ζητούμενη αφήγηση, με όλες τις πολιτικές προεκτάσεις, που αναπόφευκτα έχει;  Το εργαστήριο θα αξιοποιήσει ως αφετηρία δουλειάς τον πιο αμφίσημο Χορό του αρχαίου δράματος, τους Αργείους γέροντες του Αγαμέμνονα του Αισχύλου.

Arpad Schilling «Θέατρο και Πολιτική» – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗΣ

Από τη  Δευτέρα 16 έως και την  Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, με διάρκεια: 24 ώρες

Με αφορμή έργα του αρχαίου δράματος θα μελετηθεί η σύνδεση του θεάτρου με τα πολιτικά και τα κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Για ποιο λόγο και με ποιο σκοπό απευθυνόμαστε στους θεατές;

Πως χρησιμοποιούμε το χώρο και  πως μπορούμε να «ανοίξουμε» ένα δημόσιο διάλογο,  εστιάζοντας στις συγκρούσεις και στα  πρόσωπα/χαρακτήρες; Τι σηματοδοτεί το σώμα του ηθοποιού στο  χώρο; Πώς μιλούμε και πώς κινούμαστε; Ο χειρισμός των πολιτικών ζητημάτων επί της σκηνής απαιτεί υψηλό επαγγελματισμό. Μένει να αναζητήσουμε τον τρόπο.

Κέννυ ΜακΛέλλαν «Αρχαίο Δράμα: Πόσο μας αφορά;» – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

Από την Τρίτη 10 έως και την  Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019, με διάρκεια: 45 ώρες

Σε αυτό το εργαστήριο σκηνογραφίας θα ερευνήσουμε ένα κείμενο αρχαίου δράματος στο επίπεδο της οπτικής προσέγγισης και θα θέσουμε ερωτήματα σχετικά με το ποιες θεματικές ή ζητήματα, που άπτονται της πολιτικής, μας αφορούν σήμερα.

Θα μπορούσε κανείς, με μια γρήγορη ματιά, να μιλήσει για τις αντιθέσεις μεταξύ ισχυρών και αδύναμων, μεταξύ δικαιοσύνης και αδικίας, μεταξύ της γνώμης του ατόμου απέναντι στη γνώμη των πολλών ή ίσως τη θέση ενός χαρακτήρα σε σχέση με την «κλίμακα» που δημιουργούν τα γεγονότα,  με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος.

Ταυτόχρονα, ένας άλλος τρόπος προσέγγισης και απάντησης στην πρόκληση αυτή  είναι να μη  θέσει κανείς εκ των προτέρων τα ερωτήματα, αλλά να αναζητήσει και να ανακαλύψει θεματικές ή ιδέες, καίριες για το εδώ και το τώρα, π.χ. ποιος ή τι καθορίζει την αντίληψή μας,  για την έννοια της δικαιοσύνης;

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια με πρώτο αυτό της ερευνητικής εργασίας στο πεδίο της οπτικής και δεύτερο την κατασκευή μιας τρισδιάστατης μακέτας σκηνικού ή κοστουμιών βασισμένων σε συλλήψεις,  που θα προκύψουν από την πρώτη φάση.  Στο τέλος του εργαστηρίου θα υπάρξει έκθεση των κατασκευών και συζήτηση για την πορεία της υλοποίησης, καθώς  και τα αποτελέσματα.

3η Συνάντηση Νέων Καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Οι νέοι καλλιτέχνες της Ευρωπης “ιχνηλατούν” το αρχαίο δράμο και τη σχέσή του, με την πολιτική

Δανάη Θεοδωρίδου «Ένα Φαντασιακό Συμπόσιο» – Σκηνικό Πείραμα / PERFORMANCE

Τετάρτη 11, Πέμπτη 12, Παρασκευή 13  Σεπτεμβρίου 2019, με διάρκεια: 2 ώρες

Το Φαντασιακό Συμπόσιο αποτελεί ένα σκηνικό πείραμα επάνω στον τρόπο παραγωγής σκέψης μεταξύ των ανθρώπων. Συνδυάζοντας αρχαιοελληνικούς τρόπους κοινωνικοποίησης με την τεχνητή νοημοσύνη, επιχειρεί παράσταση να  ενεργοποιήσει  ξανά τις διαδικασίες ανταλλαγής λόγου και φαντασίας που λαμβάνουν χώρα από κοινού.

 Ένας αλγόριθμος προβάλλει παράδοξες φράσεις επί σκηνής, συνδυάζοντας στην τύχη λέξεις από βιβλία που συζητούν την έννοια του «κοινωνικού φαντασιακού».

Εμπνευσμένοι από αυτές τις φράσεις, οι συμμετέχοντες του Συμποσίου αποφασίζουν, εκ νέου κάθε φορά, το θέμα της συζήτησής τους. Η συμμετοχική εκδοχή του Φαντασιακού Συμποσίου απευθύνεται σε δεκατέσσερις μόνο θεατές τη φορά, οι οποίοι μαζί με δύο ηθοποιούς καθοδηγούνται βήμα-βήμα από την Kate (μια αλγοριθμική φωνή), προκειμένου να δημιουργήσουν σε πραγματικό χρόνο το δικό τους,  Φαντασιακό Συμπόσιο. Το «Φαντασιακό Συμπόσιο» πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα και στην ελληνική γλώσσα.

Η παρακολούθηση των εργαστηρίων, καθώς και των παραστάσεων,  παρέχεται δωρεάν για τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες, που θα επιλεγούν από την αρμόδια καλλιτεχνική επιτροπή.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.