«30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΕΤΒΕ (1983 – 2013)»- Εικαστική έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

«30 ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΕΤΒΕ (1983 – 2013)»Εικαστική έκθεση του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος.

Από τα έργα της έκθεσης

Από τα έργα της έκθεσης

Ομαδική έκθεση ογδόντα καλλιτεχνών – μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος (ΣΚΕΤΒΕ) εγκαινιάζεται   στις 8 το βράδυ  της  Πέμπτης  14 Νοεμβρίου  του 2013 στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ( οδός Νικολάου  Γερμανού 1) στη Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση διοργανώνεται από το ΣΚΕΤΒΕ και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών.  Περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής, καθώς και κατασκευές και εγκαταστάσεις.

Το θέμα της έκθεσης: «30 Χρόνια ΣΚΕΤΒΕ» αφορά  στα 30 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου από επιφανείς καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης.

«Ο Σύλλογος Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος κλείνει πλέον τριάντα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς. Σε αυτά τα χρόνια, γνώρισε ο ΣΚΕΤΒΕ ημέρες λαμπρές, αλλά και δύσκολες ημέρες. Πραγματοποίησε σημαντικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οργάνωσε διεθνείς εκθέσεις και δράσεις.

Σήμερα, σε μια πολύ δυσχερή συγκυρία, ο ΣΚΕΤΒΕ λειτουργεί με ασφάλεια, έχοντας πλέον εδώ και τέσσερα χρόνια μόνιμο και αποκλειστικό χώρο δράσεων (τη «Στέγη του ΣΚΕΤΒΕ») στην οδό  Φλέμινγκ.

Πέρα από τις εκθέσεις, δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς, διεκδικώντας τη θέση του στα εικαστικά- πολιτιστικά  δρώμενα  στη Βόρεια Ελλάδα. Εκδίδει το περιοδικό «Τέχνης Ίχνη» και οργανώνει εικαστικά εργαστήρια.

Η «Στέγη του ΣΚΕΤΒΕ» αποτελεί πλέον ένα σημαντικό πολιτιστικό στέκι της Θεσσαλονίκης.

Στην παρούσα έκθεση συμμετέχουν 80 εικαστικοί, όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ακόμη και από το εξωτερικό, καθώς ο ΣΚΕΤΒΕ έχει και μέλη  από όλη την Ελλάδα, όπως και εκτός  της χώρας (ΗΠΑ, Καναδάς, Ινδία)», εξηγεί  ο πρόεδρος του ΣΚΕΤΒΕ,  Γ. Πολίτης.

Στην έκθεση αναφέρεται η ιστορικός – κριτικός Τέχνης, Έλλη Κοκκίνη – Καπλάνη  τονίζοντας τα εξής:

«Φέτος, με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων λειτουργίας του Συλλόγου, 80 από τα μέλη του εκθέτουν στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, δίνοντας  για πολλοστή φορά  ένα ηχηρό «παρών» στην καλλιτεχνική ζωή της Θεσσαλονίκης.

Αποδεικνύεται – έτσι – για άλλη μια φορά  ότι, παρά τις δυσχερείς οικονομικές και όχι μόνο συνθήκες, η ψυχή και τα συναισθήματα των δημιουργών αυτής της μεγάλης αριθμητικά ομάδας, πιστεύουν  στο θεσμό που υπηρετούν, καθώς κι εντείνουν σθεναρά τις προσπάθειες γύρω από την τέχνη που τον καθένα χαρακτηρίζει.

Είναι άλλωστε γνωστό, πως κάθε φορά που η ανθρωπότητα κλυδωνίζεται από συμφορές, η τέχνη ως το αντίπαλο δέος μεγαλουργεί και παράγει, εμφυσώντας ζωή στην άνυδρη καθημερινότητα. Και ο Σύλλογος, όχι πάντα άκοπα, σε αυτό κατατείνει».

Εκδόθηκε κι ένας  πολυτελής κατάλογος έργων της έκθεσης, η οποία  θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι και  τις 20 Δεκεμβρίου του 2013 (ημέρες κι  ώρες λειτουργίας: Κυριακή – Παρασκευή 9 το πρωί  – 2  το μεσημέρι, ενώ το Σάββατο θα είναι κλειστή).

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

©Typologos.com 2013. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.