2πλο όχι για Κυριακάτικο άνοιγμα αγοράς!
Από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
και τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
23:19:17,05/21/2021

Η Κυριακή είναι η ημέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας. Φωτογραφία από sgpugab από το Pixabay
Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στο άνοιγμα και στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εκφράζουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (Ε.Κ.Θ) , καθώς και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Ε.Σ.Θ.) με ανακοινώσεις που εκδόθηκαν την Παρασκευή 21 Μαΐου 2021 .
Πιο συγκεκριμένα, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης εξέφρασε την αντίθεσή του στο άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 23 Μαΐου 2021 και κατέθεσε την πάγια θέση του, που αφορά στη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές σε πολλούς νέους κλάδους, την οποία «δρομολογεί» η κυβέρνηση με το εργασιακό νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με το Ε.Κ.Θ, η επιλογή της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων δίνει τη χαριστική βολή στους εργαζόμενους σε μία περίοδο που δοκιμάζονται από τις συνθήκες και τα μέτρα της πανδημίας κι έχουν «οδηγηθεί» στην ανασφάλεια, καθώς και στην αβεβαιότητα.
Κατάργηση Κυριακάτικης αργίας=μεγαλύτερη ανεργία
«Η κατάργηση της αργίας της Κυριακής, η μεθόδευση και τα «δώρα» στους εργοδότες δε θα γίνουν ανεκτά. Δε θα δεχθούμε το σχεδιασμό που επιχειρείται για την απελευθέρωση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά ούτε και τις αντεργατικές πρακτικές στο όνομα του δήθεν κέρδους τους.
Όπως κατηγορηματικά δηλώνουμε, η Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων θα «οδηγήσει» σε συνθήκες ολιγοπωλίου στην αγορά, με τα πολυεθνικά καταστήματα να κυριαρχούν εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δημιουργώντας το κατάλληλο έδαφος για νέα λουκέτα και μεγαλύτερη ανεργία», στέλνει το μήνυμα το Ε.Κ.Θ. προς τους κυβερνώντες και υπογραμμίζει ότι:
«Με σεβασμό στους εργαζόμενους δεν επιλέγουμε την ημέρα της Κυριακής για να πραγματοποιήσουμε τις αγορές μας. Με τη στάση και τη δύναμή μας, δίνουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δε θα ανεχθούμε την απώλεια κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μας».
Οι έμποροι δεν επιθυμούν
το Κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Ο Ε.Σ.Θ, καλεί τους εμπόρους και τους καταναλωτές να σεβαστούν την αργία της Κυριακής, γιατί δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα.Φωτογραφία από meineresterampe από το Pixabay
Από την πλευρά του, το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης αποφάσισε ομόφωνα να προτείνει να μην ανοίξουν οι καταστηματάρχες τις εμπορικές επιχειρήσεις την Κυριακή 23 Μαΐου 2021.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση υπ’ αριθμόν Δ1α/Γ.Π.οικ. 29922, η οποία δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.) 1944/13-5-2021 αποφάσισαν τα αρμόδια υπουργεία να επιτραπεί η δυνατότητα λειτουργίας του λιανεμπορίου κατά τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου 2021.
«Ωστόσο, γι’ αυτή την απόφαση δε λάβαμε ποτέ ενημέρωση και δεν υπήρξε ποτέ σύμφωνη γνώμη από τους εκπροσώπους του εμπορίου στη χώρα μας.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης έχουν δώσει επανειλημμένα ηχηρά μηνύματα στο παρελθόν ότι δεν επιθυμούν το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές,υπερασπιζόμενες το δικαίωμα της Κυριακάτικης αργίας», αποκαλύπτει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μέσω της ανακοίνωσής του.
«Φίλοι καταναλωτές σας περιμένουμε από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο καθημερινά (71 ώρες) για να απολαύσετε τις αγορές σας στα καταστήματά μας. Η Κυριακή είναι η ημέρα που μπορούμε να περάσουμε δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας, να ξεκουραστούμε ή να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρει η χώρα μας», επισημαίνει η διοίκηση του Ε.Σ.Θ.
Παράλληλα, καλεί τους εμπόρους και τους καταναλωτές να σεβαστούν την αργία της Κυριακής, γιατί δεν είναι οι ώρες λειτουργίας των καταστημάτων που δεν επαρκούν, αλλά τα χρήματα.
©Typologos.com 2021