Μέχρι και το 2050 θα τριπλασιαστούν οι πάσχοντες με άνοια

18:38:59,09/20/2018
Έργα πασχόντων με άνοια

Η δημιουργική απασχόληση βοηθά τα άτομα με άνοια να διατηρήσουν τη μνήμη τους

Μέχρι και το 2050  θα τριπλασιαστεί ο αριθμός  των πασχόντων  με άνοια, με αποτέλεσμα να «εκτοξευθεί» από τους  50  στους  152 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό  δείχνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) που ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer  (21 Σεπτεμβρίου).

Συνάμα, υγειονομικά στοιχεία του 2017 για την Ελλάδα δείχνουν ότι από το 2000 σημειώνεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά με νόσο Alzheimer και άλλων τύπων άνοιας, για την οποία λειτουργεί από το 2002 και το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης στην «καρδιά» της Θεσσαλονίκης στην οδό Καραολή Δημητρίου 1 (πρώην οδός Διοικητηρίου 1).

 «Η μνήμη είναι σαν ένα δωμάτιο γεμάτο με πράγματα που μας είναι γνωστά, αγαπημένα και οικεία. Μας βοηθάει να αυτοπροσδιοριζόμαστε. Μας δίνει ερεθίσματα για να αισθανόμαστε, να δοκιμάζουμε πολλές αποχρώσεις συναισθημάτων.

Είναι πλημμυρισμένη με αναμνήσεις γεγονότων, προσώπων, εικόνων, μυρωδιών, ήχων, μουσικών, χρωμάτων. Είναι φύλακας αναμνήσεων γλυκών, ερωτικών, σπαρακτικών. Φυλάει το  χάρτη της πορείας μας, στη ζωή»,  διηγείται  μια γυναίκα, που  παρακολούθησε το πρόγραμμα του Κέντρου Ημερήσιας Απασχόλησης ατόμων με διαταραχές μνήμης.

Άλλωστε, το σύνδρομο αυτό έχει σημαντικές οικονομικές – κοινωνικές προεκτάσεις στις οποίες  έρχονται αντιμέτωποι πολλές φορές  οι άμεσα εμπλεκόμενοι (ασθενείς, συγγενείς, φροντιστές) με  το στιγματισμό,  την έλλειψη κατανόησης, τα προβλήματα στη διάγνωση και Στην περίθαλψη.

Το σημαντικότερο ζήτημα  για τους ασθενείς και τους οικείους τους  αποτελεί  η ανεξάρτητη – ασφαλής διαβίωση και η διασφάλιση του επιπέδου ποιότητας ζωής για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί αυτό να εξασφαλιστεί,

Στα πρώτα στάδια της διάγνωσης (στάδιο Ήπιας Γνωστικής Διαταραχής) παρατηρούνται διαταραχή μνήμης, θέματα συμπεριφοράς και  λειτουργικές δυσκολίες σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής,  που «οδηγούν» σε σταδιακή απώλεια της αυτονομίας.

Η εξέλιξη των συμπτωμάτων μπορεί να επιβραδυνθεί μέσα από τη διαδικασία συνειδητοποίησης –  αποδοχής σε κοινωνικό επίπεδο και μέσα από τις  δραστηριότητες που διατηρούν το επίπεδο της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Σε αυτό ακριβώς «στοχεύει» η λειτουργία του Κέντρου  Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με Διαταραχές Μνήμης, όπου παρέχει υπηρεσίες στους  ανθρώπους, οι οποίοι  βρίσκονται στα πρώτα στάδια ή σε ενδιάμεσο στάδιο της νόσου Alzheimer . Ακόμη, παρέχει υποστήριξη στα κοντινά  πρόσωπα των ασθενών (συγγενείς και φροντιστές).

Πρόκειται για ένα Κέντρο που σχεδιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από άποψη λειτουργικότητας. Είναι, δε,  το μοναδικό στην Ελλάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο δημόσιου νοσηλευτικού ιδρύματος στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο απευθύνεται στα άτομα με ήπιες γνωστικές διαταραχές. Συμπληρώνει, δε, τις υπηρεσίες που παρέχονται από το Ιατρείο Μνήμης, το οποίο  λειτουργεί από το 1996 στα εξωτερικά Ιατρεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου γίνεται η διάγνωση και η ιατρική παρακολούθηση.

Το Κέντρο  υποδέχεται τους ασθενείς που βρίσκονται στο ήπιο και μέσο στάδιο βαρύτητας της νόσου Alzheimer και άλλων συναφών διαταραχών, με κύρια να εξασφαλιστεί μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες και παρεμβάσεις στοχεύουν στην κινητοποίηση των ασθενών, στην αξιοποίηση των υπαρχόντων ικανοτήτων και της λειτουργικότητας ,  στην καλλιέργεια, καθώς  και στην  ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών τους.

Η ανάδειξη – προαγωγή των  υφιστάμενων δεξιοτήτων και η αναζωπύρωση των επιθυμιών και των θελήσεων του ασθενούς  θεωρείται η «γραμμή άμυνας» απέναντι στην ασθένεια.

Προσφέρεται, επιπλέον,  η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να δέχονται συμβουλές ή  καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νόσου,  καθώς και για  την αποδέσμευσή  τους, από την καθημερινή φροντίδα.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης είναι στελεχωμένο με έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Εκεί αναπτύσσεται  ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για  τους επαγγελματίες υγείας με σεμινάρια, διαλέξεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Με αυτό τον τρόπο  παρέχεται  η  δυνατότητα της λειτουργίας ενός εργαστηρίου παραγωγής και διάθεσης πληροφορίας για τη νόσο του Alzheimer, καθώς  και για  το σύνδρομο της άνοιας.

Το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης Ατόμων με διαταραχές μνήμης λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως και τις 2.30 το μεσημέρι  στην οδό Καραολή  Δημητρίου 1 (πρώην Διοικητηρίου1), στη Θεσσαλονίκη, (τηλέφωνο επικοινωνίας 2313 – 310.750).

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.