«2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας» τον Ιούνιο του 2018 στη Χαλκιδική

0
142

«2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας» τον Ιούνιο του 2018 στη Χαλκιδική

17:10:24,02/09/2018

O Πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ (Σ.Ν.Ε.Γ.), Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναστάσιος Τσαγγαλίδης, η Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Αριάδνη Στογιαννίδου, ο Εκπρόσωπος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, Γεώργιος Βλάχος, η Εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης» Ντιάνα Ζουρελίδου

Η  «2η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας» θα διεξαχθεί στις 19- 26 Ιουνίου 2016 στη Χαλκιδική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας) και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με τη χορηγία του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».

«Είμαστε περήφανοι που, ύστερα από την επιτυχημένη διεξαγωγή της 1ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, το Α.Π.Θ. διοργανώνει τη 2η Ολυμπιάδα, καθιερώνοντάς την πλέον ως θεσμό. Το Α.Π.Θ. για άλλη μια φορά κατάφερε να αποτελέσει φορέα μετάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού», δήλωσε η  αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών και Φοιτητικών Θεμάτων   –  καθηγήτρια,  Αριάδνη Στογιαννίδου σε συνέντευξη τύπου, που έγινε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα της Συγκλήτου.

Η κ. Στογιαννίδου αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας, φοιτητές από την Κίνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις πολύ καλές ακαδημαϊκές σχέσεις που έχει αναπτύξει το Α.Π.Θ.  με Πανεπιστήμια της Κίνας.

O πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας του Σχολείου Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. (Σ.Ν.Ε.Γ.) – αναπληρωτής καθηγητής  Αναστάσιος Τσαγγαλίδης είπε ότι: «Η συνεργασία του Σ.Ν.Ε.Γ. με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (Κ.Ε.Γ.) ιστορικά υπήρξε πολύπλευρη και αμοιβαία επωφελής, με μεγάλους κερδισμένους την ανάπτυξη, την τυποποίηση και την προώθηση της ελληνομάθειας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η φετινή διοργάνωση, που οφείλει πολλά στη στήριξη της Πρυτανείας του Α.Π.Θ., του Υ.Π.Π.Ε.Θ., της Διοίκησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, καθώς και στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος “Ιβάν Σαββίδης”».

Τον  Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και  καθηγητή,  Ιωάννη Ν. Καζάζη εκπροσώπησε ο κ. Γεώργιος Βλάχος, ο οποίος ανέφερε:

«Με στόχο την ισχυροποίηση του θεσμού της Ολυμπιάδας Νεοελληνικής Γλώσσας, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, με μεγάλη ευχαρίστηση, ανέλαβε την ευθύνη πραγματοποίησης των γλωσσικών εξεταστικών δοκιμασιών στα δύο στάδια της Ολυμπιάδας.

Αξιοποιώντας τη μακρόχρονη εμπειρία του στη διοργάνωση των Εξετάσεων Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας, καθώς και το οργανωμένο δίκτυο πιστοποιημένων εξεταστικών κέντρων σε όλο τον κόσμο, το Κ.Ε.Γ.  προσπάθησε να προβάλει τον Διαγωνισμό στο εξωτερικό και να δώσει τη δυνατότητα στους ελληνομαθείς ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν σ’ αυτόν».

 Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης», Ντιάνα Ζουρελίδου μετέφερε τον χαιρετισμό του κ. Σαββίδη και τόνισε ότι:

 «Η διάδοση της νεοελληνικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο θεωρείται μία από τις κύριες αποστολές μας και μας ευχαριστεί το γεγονός ότι η πρωτοβουλία του Α.Π.Θ.  για τη διοργάνωση ενός τόσο σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον της νεολαίας από διάφορες χώρες του κόσμου».

«Η ενσωμάτωση στο παγκόσμιο ελληνικό κίνημα σήμερα δεν είναι δυνατή δίχως τη γνώση της μητρικής γλώσσας, του πολιτισμού, των παραδόσεων και  της ιστορίας του λαού. Είναι αξιόλογο, επίσης, το γεγονός ότι το παρόν πρόγραμμα για την ανάπτυξη της ελληνικής εκπαίδευσης, η έναρξη του οποίου έγινε πριν από δύο χρόνια, συνεχίστηκε με την περαιτέρω υποστήριξή του από την πλευρά του Ελληνικού Κράτους», είπε η κ. Ζουρελίδου.

 Στην Ολυμπιάδα συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 – 25 ετών γεννημένα εκτός Ελλάδας και Κύπρου, μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού. Εξαιρούνται νέοι και νέες που έχουν φοιτήσει σε ελληνόφωνο εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ή την Κύπρο για περισσότερο από ένα έτος και όσοι ή όσες συμμετείχαν στην 1η Παγκόσμια Ολυμπιάδα Νεοελληνικής Γλώσσας του 2016.

 Το πρώτο στάδιο της 2ης Παγκόσμιας Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2018, σε 12 εξεταστικά κέντρα, πιστοποιημένα από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, στις εξής χώρες: Αίγυπτο, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Η.Π.Α., Κίνα, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία και  Τουρκία. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 42 άτομα από 12 χώρες, τα οποία εξετάστηκαν σε θέματα ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου.

 Αναδείχτηκαν οι ακόλουθοι 10 επιτυχόντες: Christos Nikas (ΗΠΑ), Yasmin Abdou (Αίγυπτος), Eleni Papapano (Αλβανία), Silvia Zheleva (Βουλγαρία), Zhenya Poghosyan (Αρμενία), Valeriia Zubochek (Ουκρανία), Laura Ioana Tirnovanu (Ρουμανία), Maryna Herhel (Πολωνία), Lidia Lesnykh (Ρωσία) και Yuxin Feng (Κίνα).

 Το δεύτερο στάδιο θα διεξαχθεί στην Πανεπιστημιακή Κατασκήνωση Καλάνδρας του Α.Π.Θ.  στη Χαλκιδική, όπου οι επιτυχόντες του πρώτου σταδίου θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να παρακολουθήσουν μαθήματα νέας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού, καθώς  και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

 Στις 28 Ιουνίου 2018, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ.  θα πραγματοποιηθούν από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και οι  εξετάσεις ελληνομάθειας προχωρημένου επιπέδου για την ανάδειξη τριών νικητών/τριών.

 Στις 29 Ιουνίου 2018 θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης στην οποία θα ανακοινωθούν οι νικητές- νικήτριες του διαγωνισμού. Το έπαθλο για τον νικητή- νικήτρια του τελικού σταδίου του διαγωνισμού στη Θεσσαλονίκη, θα είναι η απαλλαγή διδάκτρων για πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών (Master) στο Α.Π.Θ.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

4 + 14 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.