14 Νοέμβρη : Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Διατροφή και Υγεία 

Με την  Μαρία  Παπουτσόγλου

Διαιτολόγο  -Διατροφολόγο

20:39:32,11/14/2019
Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη- Φωτογραφία από Alexey Hulsov από το Pixabay

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Μαρία Παπουτσόγλου γράφει για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη. Φωτογραφία από Alexey Hulsov από το Pixabay

 

Στις  14 Νοεμβρίου του εκάστοτε έτους έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η παγκόσμια ημέρα διαβήτη, καθώς η συγκεκριμένη ημερομηνία συμπίπτει με τα γενέθλια του Καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με το βιοχημικό Τζον ΜακΛίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές. Στόχος της σημερινής ημέρας είναι η ενημέρωση και η σωστή καθοδήγηση όχι μόνο για τους πάσχοντες, αλλά και για τον περίγυρό τους.

Τι είναι ο Σακχαρώδης Διαβήτης;

Σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια μεταβολική νόσος,η οποία χαρακτηρίζεται από τις υψηλές τιμές γλυκόζης στο αίμα. Αυτό συμβαίνει,είτε λόγω της μειωμένης ή της μηδενικής έκκρισης της ινσουλίνης (διαταραχή του παγκρέατος),είτε λόγω της ανικανότητας του οργανισμού να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τηνπαραγόμενη ινσουλίνη.Για να γίνει περισσότερο αντιληπτό, σε φυσιολογικές συνθήκες, η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη,η οποία παράγεται από το πάγκρεας αμέσως μετά από την είσοδο της γλυκόζης στον οργανισμό. Στη συνέχεια, η ινσουλίνη ξεκλειδώνει τα κύτταρα του οργανισμού μας,βοηθώντας τη γλυκόζη να εισέλθει σ’ αυτά, έτσι ώστε να παραχθεί ενέργεια. Αντίθετα, σε περίπτωση που κάποιος πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, η γλυκόζη αδυνατεί να εισέλθει στα κύτταρα λόγω της μειωμένης ή της μηδενικής έκκρισης ή δυσλειτουργίας της ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η συγκέντρωσή της,στο αίμα.

Διαβήτης Τύπου 1

Ο τύπος 1 διαβήτης είναι ινσουλινοεξαρτώμενος και εμφανίζεται κυρίως στις νεαρές ηλικίες.Δεν παύει,όμως,πολλές φορές να εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Χαρακτηρίζεται από την καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος με αποτέλεσμα τη μειωμένη ή μηδενική έκκριση ινσουλίνης. Επομένως, οι πάσχοντες χρειάζονται εξωγενώς ινσουλίνη για να επιβιώσουν.

Διαβήτης Τύπου 2

Ο τύπος 2 διαβήτης εμφανίζεται κυρίως στους ενήλικες και χαρακτηρίζεται από ινσουλινοαντίσταση.Μπορεί να ελεγχθεί με το συνδυασμό της υγιεινής διατροφής,της φαρμακευτικής αγωγής και της άσκησης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως χρειαστεί η χορήγηση ινσουλίνης.

Διαβήτης Κύησης

Ο διαβήτης κυήσεως εμφανίζεται σε γυναίκες, οι οποίες δεν έχουν αναπτύξει πριν τη νόσο και θεραπεύεται με το τέλος της εγκυμοσύνης. Έχει συμπτώματα όμοια με τους παραπάνω τύπους διαβήτη και ρυθμίζεται με υγιεινή διατροφή ή και με ινσουλίνη. Εμφανίζεται σε ποσοστό 4% σε εγκύους, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, μελλοντικά.

 Παράγοντες Κινδύνου Εμφάνισης Διαβήτη Τύπου 2

Oι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 είναι οι εξής:

Το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη

Η εθνικότητα

Η παχυσαρκία

Το στρες

Ορισμένα φάρμακα

Η υπέρταση

Η υπερλιπιδαιμία

Το κάπνισμα

Το αλκοόλ

Η ηλικία

Ο διαβήτης κύησης

Πιθανά/Συχνότερα  Συμπτώματα Διαβήτη

Τα πιθανότερα – συχνότερα συμπτώματα του διαβήτη είναι τα κάτωθι:

Η πολυδιψία

Η πολυουρία

Η πολυφαγία

Η κόπωση

Η ξηροστομία

Η απώλεια βάρους

Η θολή όραση

Πρόληψη Διαβήτη

Ο διαβήτης τύπου 1, όπως έγινε αντιληπτό,δεν μπορεί να προληφθεί.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να προληφθεί με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.Επομένως,η υγιεινή διατροφή,η φυσική δραστηριότητα,η ελάττωση του καπνίσματος και του οινοπνεύματος,η μείωση του στρες και τα συχνά check-up αποτελούν τους τρόπους πρόληψης της εμφάνισης της νόσου, καθώς  και της πιθανής έγκαιρης διάγνωσης.

©Typologos.com 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.