11 προτάσεις για τους μουσικούς εν καιρώ πανδημίας
Κατέθεσε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος
με επιστολή προς τη κυβέρνηση
08/31/2020,08/31/2020

Έντεκα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στον κλάδο της μουσικής κατέθεσε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Β.Ε) προς τη κυβέρνηση.Φωτογραφία από Free-Photos από το Pixabay
Έντεκα προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του COVID-19 στο κλάδο της μουσικής κατέθεσε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Β.Ε) τη Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020 με την επιστολή (υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 2032) προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση κι Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
Οι προτάσεις αυτές είναι οι εξής:
1.Επαναφορά των δελτίων παροχής υπηρεσιών στην πρότερη μορφή.
Οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας προτείνουν την ουσιαστική κι άμεση απαλλαγή από το Φ.Π.Α., καθώς και από το τέλος επιτηδεύματος. Ζητούν, δε, την κατάργηση της προκαταβολής φόρου για την επερχόμενη οικονομική χρονιά και την αναίρεση των άδικων αντικειμενικών κριτηρίων. Παράλληλα, προτείνουν τον ορισμός τη φορολογικής κλίμακας στο 10% αυστηρά για την καλλιτεχνική δημιουργία, ως μέτρο στήριξης του καλλιτεχνικού δυναμικού της χώρας.
Ο Σ.Μ.Β.Ε. αναφέρει ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα με μόνιμο χαρακτήρα και πέραν της πανδημίας. «Αυτά θα έχουν ως αποτέλεσμα, την ουσιαστική λειτουργία της αρχής της 12ης ασφαλιστικής κλάσης, για όλους ανεξαιρέτως κι όχι μόνον για το καχεκτικό μόλις 4% των εργαζομένων, πράγμα το οποίο ισχύει και σήμερα.
Θα συνδράμει περαιτέρω στην ευρύτερη συγκέντρωση ενσήμων, σε αυτήν την δύσκολη για όλους περίοδο, αλλά και αμέσως μετά, κατά τη διάρκεια της αποδρομής της. Πρόσθετα θα χτυπηθεί η ανασφάλιστη – αδήλωτη εργασία. Τέλος, θα συνδράμουν στην κατεύθυνση να ανακτήσουν άμεσα την επαγγελματική ιδιότητα επαγγελματίες, οι οποίοι εξωθήθηκαν στην κατάργηση της επαγγελματικής ιδιότητας – ταυτότητάς τους, καθαρά λόγω οικονομικής δυσπραγίας, ζώντας σε καθεστώς παρατεταμένης αεργίας – ανεργίας και φτώχειας», αναφέρεται στην επιστολή του συλλόγου.
2.Την άθροιση και το συνυπολογισμό των ενσήμων από άλλες συναφείς με τη μουσική δραστηριότητες σε ότι αφορά στην παροχή επιδοματικής ενίσχυσης ειδικού σκοπού.
Επιπλέον, προτείνεται από το Σ.Μ.Β.Ε. να αναζητηθεί ο τρόπος αλλαγής του καθεστώτος αυτασφάλισης, σε μια νέα εκδοχή, ειδικά διαμορφωμένη για τα καλλιτεχνικά επαγγέλματα.
3.Την κήρυξη του κλάδου των μουσικών ως «πληττόμενο» γι’ όλο το διάστημα της πανδημίας (μουσικοί και εργαζόμενοι στον τομέα του θεάματος – ακροάματος ), καθώς κι οι συναφείς κλάδοι, όπως είναι οι διοργανωτές εκδηλώσεων ή οι μουσικές σκηνές.
Με την επιστολή ζητείται να οριστούν ως πληττόμενοι μουσικοί – καλλιτέχνες όλοι όσοι επιδοτήθηκαν ανεξαρτήτως σύμβασης. Μάλιστα, προτείνεται να προστεθούν όλοι όσοι εργάστηκαν στη περίοδο των Χριστουγέννων και στην καλοκαιρινή περίοδο (πανηγύρια) του 2019.
Για την πραγματοποίηση της επιδότησης αυτών των καλλιτεχνών προτείνεται να γίνει με εισοδηματικά κριτήρια.
«Αυτό το μέτρο θα βοηθήσει στην απορρόφηση των επιδομάτων, τα οποία δεν ελήφθησαν από τους πληγέντες εργαζόμενους λόγω της ασφαλιστικής ανικανότητας, μιας και δεν συμπληρώνουν τον αριθμό των 50 απαιτούμενων ενσήμων.
Τα συλλογικά όργανά μας, δύνανται να παρέχουν στοιχεία, υπεύθυνα και σε καμία περίπτωση ως μηχανισμοί εξαπάτησης του κράτους. Οι βεβαιώσεις επαγγελματικής ιδιότητας βρίσκονται εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων και των δράσεων μας. Καλό θα είναι οι βεβαιώσεις αυτές να έχουν βαρύνουσα ισχύ, συμβάλλοντας με την σειρά τους, στην διαχείριση του ζητήματος από την πολιτεία», επισημαίνεται στην επιστολή του Σ.Μ.Β.Ε. και προστίθεται:
«Για παράδειγμα, η αναίτια αφαίρεση του ΚΑΔ 90031000 (Καλλιτεχνική Δημιουργία) από την επιδοματική ενίσχυση του Ιουνίου, αποτελεί πλήγμα στην αξιοπιστία όλων όσων διαχειρίζονται το ζήτημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι επιλογή υπεύθυνης διαχείρισης.
Σήμερα, επιτακτικά τίθεται θέμα επιπλέον στήριξής μας, για τους επερχόμενους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, και Σεπτέμβριο, όπου η εργασία μας, και ο κλάδος μας, ουσιαστικά παραμένουν σε αναστολή κι όχι περικοπές η οριζόντια μέτρα».
4.Την αποζημίωση των παραγωγών, μουσικών κι όλων των εμπλεκόμενων εργαζόμενων στο θέαμα ακρόαμα για τις φετινές εκδηλώσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν, αλλά στη συνέχεια ακυρώθηκαν, παρότι ίσχυαν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα.
«Οι βεβαιώσεις καθώς και όλα τα στοιχεία από τους διοργανωτές (Δήμους, Περιφέρειες κ.λπ) μπορούν να συγκεντρωθούν άμεσα και εύκολα, από τα συμβόλαια τα οποία έχουν υπογραφεί. (π.χ. Αισχύλεια)», περιγράφεται στην επιστολή.
5.Την επιδότηση του ενσήμου για τους μουσικούς και την αναλογική ως προς τις χωρητικότητες: μείωση φόρου, Φ.Π.Α. και κόστους ενέργειας (Δ.Ε.Κ.Ο.), για τις επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν μουσικούς, τηρώντας τα μέτρα.
«Όλοι όσοι διοργανώνουν εκδηλώσεις, είτε είναι παραγωγοί, είτε είναι μουσικές σκηνές, δε δύνανται αυτή τη στιγμή να προσλάβουν μουσικούς με το ισχύον καθεστώς. Οι περιορισμοί στις χωρητικότητες και το κλείσιμο στις 12 το βράδυ καθιστούν γενικά απαγορευτικό το «επιχειρείν». Απαιτείται άμεσα διορθωτική κίνηση με στόχο την τόνωση της απασχόλησης»,επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
6.Την αναλογική μείωση των αριθμών των ενσήμων στα 25 σχετικά με τους μουσικούς για το 2020. εφόσον στους υπόλοιπους κλάδους μειωθεί ο ίδιος αριθμός από τα 100 στα 50 σε ότι αφορά στην ασφαλιστική ικανότητα.
7.Την άμεση παραχώρηση των δημόσιων χώρων στους καλλιτέχνες – δημιουργούς της χώρας, κατά το πρότυπο του Δήμου Αθηναίων (Τεχνόπολις) για την διοργάνωση εκδηλώσεων με βάση τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα.
Οι μουσικοί της Βόρειας Ελλάδας θέτουν και το ζήτημα της δωρεάν παραχώρησης χώρου και της ηχητικής – φωτιστικής υποδομής, καθώς και του προσωπικού διαχείρισης – ασφάλειας.
«Το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας χρειάζεται στήριξη παρόμοια με αυτήν των Ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για μέτρο, το οποίο θα είναι καλό αφού έρθει, να «μείνει», στηρίζοντας και την μετά από την πανδημία εποχή, που θα είναι δύσκολη. Οι φορείς, οι οποίοι θα «απολαμβάνουν» την δημιουργία των δρώμενων (Δήμοι, Περιφέρειες, Σύλλογοι) θα πρέπει να είναι πρόσθετα υποστηρικτικοί αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου επιπλέον π.χ. το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών, τη δαπάνη υπέρ πνευματικών δικαιωμάτων κ. α. (Μνημόνιο με τον Δ.Θ.). Όλα αυτά ανεξάρτητα και παράλληλα με την εκπόνηση των καλλιτεχνικών δράσεων ως κεντρική πολιτική απόφαση από Δήμους, Οργανισμούς η Περιφέρειες», προτείνεται με την επιστολή.
8.Την εκπροσώπηση των συλλογικών οργάνων των μουσικών κατά την αξιολόγηση καθώς και την «διάχυση» των ευεργετικών μέτρων στον κλάδο.
« Μέτρα, τα οποία εισηγείται και λαμβάνει ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση από την αρχή της πανδημίας, με κατεύθυνση την τόνωση της εργασίας – απασχόλησης, καθώς και της μικρής η μεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα.Γενικότερα να ισχύσει και στην Ελλάδα ότι αφορά σ’ όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα μέτρα στήριξης του κλάδου μας, πάντα στα πλαίσια της γενικής πρόληψης για την Ελληνική κοινωνία και κύρια σε ότι αφορά στον κόσμο της εργασίας», αναφέρεται στην επιστολή του Σ.Μ.Β.Ε.
9.Την άμεση εμπλοκή των πρωτοβάθμιων οργάνων (σωματείων) στην ετοιμασία, αλλά και το στήσιμο του μητρώου καλλιτεχνών.
«Πρέπει άμεσα να χτυπηθεί η πολυνομία, η οποία μαστίζει το χώρο, ειδικά σε ότι αφορά στο ασφαλιστικό.
Η αρχή της 12ης ασφαλιστικής κλάσης χρονολογείται από το 1986. Επιβάλλεται μια διορθωτική ματιά και προσαρμογή στο σήμερα.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εργασίας και της απασχόλησης μα κι αυτά της καλλιτεχνικής ιδιότητας,τα γνωρίζουν και τα διαχειρίζονται οι εκλεγμένες ελεγχόμενες διοικήσεις στα πρωτοβάθμια όργανά μας. Προτείνουμε μια μόνιμη παρουσία των εκπροσώπων μας, στον φορέα, ο οποίος θα διαχειριστεί το στήσιμο του μητρώου.Θα είναι ευχής έργο να υπάρξει κάποια στοιχειώδης χρηματική αποζημίωση,ως κίνητρο συμμετοχής των συμμετεχόντων στις αντίστοιχες διεργασίες ή στα όργανα (επιτροπές),τα οποία θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών γύρω από το θέμα»,περιγράφεται στην επιστολή.
10.Την άμεση επιδότηση – στήριξη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συλλογικών οργάνων με σκοπό τη δημιουργία ταμείου αλληλοβοηθείας.
11.Την άμεση δημιουργία ενός πλαισίου για τη δράση των μουσικών στο δρόμο.
«Να δοθεί η δυνατότητα σε ένα από τα ιδιαίτερα ευπαθή κομμάτια του κλάδου της μουσικής, να υπάρξουν ως εργαζόμενοι πολίτες, σε άμεση συνέργεια με εκπροσώπους τους», συμπληρώνεται στην επιστολή του Σ.Μ.Β.Ε, με την οποία ζητείται διάλογος και συνεργασία επ’ αυτών.
Την επιστολή του Σ.Μ.Β.Ε. υπογράφουν ο πρόεδρος Πέτρος Καράλης, η γενική γραμματέας Μαίρη Δούτση και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου: Δημήτρης Ζερβουδάκης, Χαράλαμπος Γιαγκούδης, Θόδωρος Χριστόπουλος,Χριστίνα Κωστάκη, Κοσμάς Σαρηγιαννίδης, Νικόλαος Γρηγοριάδης,καθώς και Δημήτρης Σφίγγος.
©Typologos.com 2020