102η Επέτειος Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού
Δηλώσεις Πολιτικών κι εκπροσώπων φορέων
18:23:15,05/19/2021

Περιοχές του Πόντου. Φωτογραφία: By Dipa1965 (derivative work, original bitmap by Trbz1461) – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pontosmap.png, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=23006651
Δηλώσεις σχετικά με την 19η Μαΐου, ημέρα μνήμης της 102ης επετείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού πραγματοποίησαν πολιτικοί κι εκπρόσωποι φορέων, ενώ το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 μετά από πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (Π.Ο.Π.Σ) πραγματοποιήθηκε τελετή μνημοσύνης στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και από τους εκπροσώπους των επίσημων αρχών ή φορέων πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων έμπροσθεν του μνημείου της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις έχουν ως εξής:
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας
«Τιμάμε σήμερα τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα. Παράλληλα, εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
O υφυπουργός Μακεδονίας -Θράκης

Από την κατάθεση στεφάνων εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας στο Μνημείο Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Θεσσαλονίκη
«Ο αγώνας των αδελφών μας του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν χτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται κι οφείλουν -όπως οφείλουμε όλοι- να μην ξεχνάμε. Είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, η δικαίωση του οποίου μπορεί να εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα της ανθρωπότητας. Ότι δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χαιρετίζοντας στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για την 102η Επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην Πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.
«Οι σκέψεις μας, οι σκέψεις όλων των Ελλήνων είναι σήμερα στραμμένες στην αποφράδα ημέρα -την 19 Μαΐου του 1919- όταν οι εκφραστές του μίσους και της εθνοκάθαρσης έκαναν απόβαση στη Σαμψούντα. Τη μέρα που εξαπέλυσαν την τελική και αδίστακτη επιχείρηση για να πνίξουν στο αίμα και να ξεριζώσουν τους Έλληνες, από τη γη που γεννήθηκαν, τη γη που ζούσαν για αιώνες οι πρόγονοί τους.
Οι σκέψεις μας είναι στους ασύλληπτης βαρβαρότητας διωγμούς, που είχαν προηγηθεί, στα εξοντωτικά τάγματα εργασίας, τα βασανιστήρια, τις πυρπολήσεις περιουσιών, τις μαζικές δολοφονίες αμάχων.
Οι σκέψεις μας είναι στραμμένες στους 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που σφαγιάστηκαν, αλλά και στους χιλιάδες αδελφούς μας, που αναγκάστηκαν να καταλήξουν πρόσφυγες στη Ρωσία και την ελεύθερη Πατρίδα.
Τιμούμε τους Τραντέλληνες που χάθηκαν κι αυτούς που υπέφεραν, αλλά ποτέ δεν γονάτισαν. Γιατί έτσι ήταν και έτσι είναι φτιαγμένοι. Κι αυτή τη δύναμη ψυχής μεταφέρουν από γενιά σε γενιά.
Η Γενοκτονία των αδελφών μας του Πόντου είναι κομμάτι της ιστορίας μας, αλλά και μελανή σελίδα που αφενός βαρύνει τους γείτονές μας και αφετέρου σκιάζει με μαύρο σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας», είπε ο κ.Καλαφάτης και πρόσθεσε:
«Ο αγώνας των αδελφών μας του Πόντου για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, που διέπραξαν οι ορδές του μίσους, είναι αγώνας όλων των Ελλήνων. Είναι χρέος μας σε αυτούς που έφυγαν χτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται κι οφείλουν -όπως οφείλουμε όλοι- να μη ξεχνάμε. Είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, η δικαίωση του οποίου μπορεί να εκπέμπει ξεκάθαρο μήνυμα της ανθρωπότητας. Ότι δε θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανέναν, σε βάρος κανενός.
Οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως -όπως κατά επανάληψη έχει τονίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να σέβονται και οι γείτονές μας τις Διεθνείς Συνθήκες, το Διεθνές Δίκαιο, τη Σύμβαση του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Να σέβονται τις αρχές της καλής γειτονίας και να εγκαταλείψουν αυθαίρετες διεκδικήσεις και προκλήσεις σε βάρος των γειτόνων τους. Και βέβαια να καταλάβουν ότι οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι προκλήσεις σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι Έλληνες δεν απειλούμε κανένα, αλλά και δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς κανενός. Έχουμε ισχυρή εθνική αυτοπεποίθηση και είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας».
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης
«Τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων που οδήγησε στο θάνατο και τον ξεριζωμό από τις πατρογονικές του εστίες ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού με μεγάλη ιστορία. Τιμούμε τη συμβολή των Ποντίων στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ανόρθωση της Ελλάδας.
Η ανάδειξη, η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι αγώνας όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον. Γιατί οι γενιές που έρχονται θα είναι ασφαλείς όταν πάψουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου που οδηγούν σε γενοκτονίες, εθνοκαθάρσεις και νέους ξεριζωμούς.
Οφείλουμε, ενωμένοι, να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ιστορική αλήθεια και το διάλογο σε διπλωματικό και επιστημονικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους τόσο για τον ελληνικό λαό, όσο και για την ανάπτυξη σχέσεων ειλικρινούς συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού στην περιοχή μας», τονίζεται στο μήνυμα του προέδρου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.
Ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε.
«Ο ποντιακός ελληνισμός γνώρισε τις συνέπειες της διαμόρφωσης των εθνικών αστικών κρατών, των νότιων Σλάβων, των Αρμενίων, των Αράβων, των Τούρκων, σε συνθήκες ιστορικής αποσύνθεσης της οθωμανικής αυτοκρατορίας, που γινόταν κάτω από την άμεση παρέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης.
Οι συνέπειες δεν ήταν για όλους ίδιες. Τα πλήγματα, τους διωγμούς, τους σήκωσαν οι άνθρωποι του λαού. Οι ξεριζωμένοι Πόντιοι, δεν είχαν απέναντί τους μόνο την τουρκική αστική τάξη. Απέναντί τους είχαν και την ελληνική αστική τάξη, που χρησιμοποίησε τους πληθυσμούς του Πόντου ως χαρτί πίεσης για να βγει κερδισμένη στην αντιπαράθεσή της με την αστική τάξη της Τουρκίας. Αλλά και κατά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως φτηνή εργατική δύναμη και ζήσανε σε συνθήκες που δεν διαφέρουν από αυτές που ζουν σήμερα οι πρόσφυγες και ξεριζωμένοι.
Σήμερα, 102 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη τιμή για τη Μνήμη, την Ιστορία του ποντιακού λαού είναι ο αγώνας για να μη ζήσει ποτέ ξανά κανείς λαός όσα έζησε ο ίδιος. Γι’ αυτό απαιτείται να δυναμώσει η πάλη για να απεμπλακεί η χώρα μας από τους επικίνδυνους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι στρατιωτικές βάσεις που καθιστούν τη χώρα μας μαγνήτη επιθέσεων. Να μπει στο στόχαστρο του λαού μας το βάρβαρο σύστημα της εκμετάλλευσης, των πολέμων και της προσφυγιάς». εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε., Δημήτρης Κουτσούμπας.

Aπό την τελετή μνημοσύνης, την οποία πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, που βρίσκεται στην Πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
«Οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», ανέφερε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με μήνυμα για την 102η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
«Συμπληρώσαμε σήμερα 102 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Αποτείνουμε φόρο τιμής στη μνήμη των 353.000 Ποντίων θυμάτων μιας ανείπωτης τραγωδίας, με μια υπόσχεση για το μέλλον:
Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να συμβεί ανάλογη θηριωδία. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μας διδάσκει ότι οφείλουμε πάντα να είμαστε σε εγρήγορση για την υπεράσπιση του Ελληνισμού. Η μεγαλύτερη τιμή στα θύματα, αλλά και σε όσους βίωσαν την απάνθρωπη και μισαλλόδοξη συμπεριφορά και ταυτόχρονα το οφειλόμενο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να αγωνιζόμαστε για την καθολική αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ήρθε η ώρα επιτέλους η Τουρκία να αναλάβει τις ιστορικές ευθύνες της και να ζητήσει συγγνώμη, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία.
Όχι ως πράξη ρεβανσισμού, αλλά ως πράξη δικαιοσύνης, ανθρωπισμού, ειρήνης και αναγνώρισης της ιστορικής αλήθειας. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συνεχίσει να τιμά τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κάθε χρόνο. Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνον ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά καθήκοντος και ευθύνης. Μιας ευθύνης που βαραίνει όλους τους Έλληνες και με υπερηφάνεια την αναλαμβάνουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Στις πόλεις από όλον τον κόσμο με τις οποίες είναι αδελφοποιημένη η Θεσσαλονίκη -από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας μέχρι το Σαν Φρανσίσκο των Η.Π.Α. και από το Τορόντο του Καναδά μέχρι και τη Σενγιάνγκ της Κίνας- μεταφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης το αίτημα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτό ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
«Σήμερα, 102 χρόνια μετά τη μεγάλη τραγωδία των Ποντίων αδελφών μας, θυμόμαστε και τιμούμε αλλά την ίδια ώρα αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
«Ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποστέλλει επιστολές στις αδελφοποιημένες πόλεις ανά τον κόσμο, για να ξεκινήσουμε μια πανστρατιά για την αναγνώριση από όλον τον πολιτισμένο κόσμο αυτής της θηριωδίας ως μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες που συνέβησαν στην ιστορία της ανθρωπότητας» πρόσθεσε ο κ. Ζέρβας, ο οποίος απεύθυνε έκκληση «να παλέψουμε ενωμένοι» για τη δικαίωση των 353.000 ψυχών που χάθηκαν.
Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης
«Η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν. Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να εμπεριέχει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, όπως και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου.
Η συμπερίληψη στην έκθεση του εμπάργκο όπλων από ευρωπαϊκά κράτη προς την Τουρκία είναι ένα αναγκαίο βήμα.
Συμπληρώνονται 102 χρόνια από την έναρξη της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού, ενός από τα μαζικά εγκλήματα που συνέβησαν στην καταρρέουσα Οθωμανική Αυτοκρατορία, την περίοδο 1912-1922, με θύματα Έλληνες, Αρμενίους και Ασσύριους. Μόνο η διατήρηση της ιστορικής μνήμης και η αναγνώρισή της διασφαλίζουν ότι η ανθρωπότητα δεν θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοιες θηριωδίες», είπε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στη συζήτηση, που έγινε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης
Ο Βουλευτής Γιάννης Αμανατίδης
Στεφάνι στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων αθώων θυμάτων της γενοκτονίας, που συντελέστηκε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, κατέθεσε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης το πρωί της Τετάρτης 19 Μαΐου 2021 στο Μνημείο της γενοκτονίας, που βρίσκεται στην πλατεία Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη.
«Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, είναι αγώνας για το μέλλον των νέων γενιών, ώστε να μην ξαναζήσουν γενοκτονίες.
Ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε με διακομματική συνεννόηση η ελληνική Πολιτεία να προωθήσει ενεργά και οργανωμένα το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Είναι ανάγκη να συνεχιστεί η υλοποίηση των αποφάσεων της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το Μουσείο Ποντιακού και Προσφυγικού Ελληνισμού στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπως και η ανάδειξη ως τόπου ιστορικής Μνήμης των Απολυμαντηρίων στην Αρετσού της Καλαμαριάς», δήλωσε ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Αμανατίδης.
«Σήμερα όλοι οι Πόντιοι όπου και αν βρίσκονται στον πλανήτη στη Θεσσαλονίκη, το Ροστόβ, την Φρανκφούρτη τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο, τη Μελβούρνη σηκώνουν το βλέμμα στον ουρανό για να συναντήσουν τις ψυχές μανάδων και γιαγιάδων, πατεράδων και παππούδων, κοιτούν στον ορίζοντα για να συναντήσουν τη λατρεμένη γη του Πόντου, της Ιωνίας και της Καππαδοκίας, της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολικής Θράκης, ανάβουν κερί στη μνήμη τους».
Ο Βουλευτής Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης
Αυτό τόνισε – μεταξύ άλλων – ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, μιλώντας για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στην τηλεόραση του OPEN και στους δημοσιογράφους Άκη Παυλόπουλο – Ντόρα Κουτροκόη.
«Θέλησαν να μας βγάλουν από την Ιστορία. Ο Ποντιακός Ελληνισμός έμεινε όρθιος και περήφανος, αμετανόητα πεισματάρης, αγωνιστής και προκομμένος. Για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, του Προσφυγικού Ελληνισμού αρκεί η φράση του Πολυχρόνη Ενεπεκίδη, «Άουσβιτς εν Ροή» όπως το χαρακτήρισε, με θύματα 353.000, το μισό ποντιακό πληθυσμό.
Στο όνομα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας άφησαν στη λήθη και στη σιωπή τη Γενοκτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών. 73 χρόνια μέσα στα οποία ο Αττίλας ξερίζωσε τον ελληνισμό από την Πόλη με τα Σεπτεμβριανά του 1955 και εισέβαλλε στην Κύπρο, παραβιάζοντας διεθνές δίκαιο και κάθε ανθρώπινο δικαίωμα, το 1974»., υπογράμμισε ο κ.Τριανταφυλλίδης:
Αναφερόμενος στην ευθύνη του ελληνικού πολιτικού συστήματος σε ό,τι αφορά την προώθηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής, επισήμανε o βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ότι:
«Το αίτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού καθίσταται δραματικά επίκαιρο μετά την επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα οφείλει άμεσα να εντάξει το ζήτημα της διεκδίκησης της Διεθνούς Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων στην ατζέντα των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων και να το προωθήσει σε όλα τα διεθνή φόρα, όπως είναι το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης κ.α.
Να σταματήσει επιτέλους η ένοχη σιωπή του ελληνικού κράτους στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής, να παριστάνει τον αρνητή της ιστορίας και να ζητήσει από το σύνολο των κρατών στο πλαίσιο των διμερών και πολυμερών επαφών την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού».
Ημέρα τιμής και μνήμης των χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων συνιστά η 19η Μαΐου. Η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και μια από τις πλέον τραγικές σελίδες στην ιστορία ολόκληρου του ελληνισμού, μας υπενθυμίζει το διαρκές χρέος μας απέναντι στην ιστορία, απέναντι στις γενιές που έφυγαν αλλά και σε αυτές που θα έρθουν. Το χρέος μας να διατηρήσουμε άσβεστη την ιστορική μνήμη».
Ο πρύτανης του Α.Π.Θ.

Ο πρύτανης του Α.Π.Θ.- καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου
Μήνυμα για Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου εξέδωσε και ο Πρύτανης του Α.Π.Θ. – καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, ο οποίος τόνισε ότι:
«Η μνήμη της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού λειτουργεί ακόμη ως μια διαρκής υπενθύμιση, όχι μόνο για τους απανταχού Έλληνες αλλά για όλους τους πολίτες του κόσμου, της ανάγκης για σεβασμό, δικαιοσύνη και ειρήνη.
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέσα από ποικίλες δράσεις, στοχεύουμε στην ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Ήδη από το 2017 λειτουργεί στο ΑΠΘ η Έδρα Ποντιακών Σπουδών, ενώ έχει συσταθεί και το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών του Αριστοτελείου, με στόχο τη διεπιστημονική μελέτη και την έρευνα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των Ελλήνων του Πόντου και τη διδασκαλία της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού.
Ο ποντιακός ελληνισμός βίωσε τη φρίκη της εξόντωσης, βίωσε λεηλασίες και ωμότητες, βίωσε την εκρίζωση και τον εκτοπισμό. Δεν ξέχασε, δεν ξεχνά. Διατήρησε και διατηρεί αναλλοίωτη την ιστορική του μνήμη, τον δυναμισμό και την πλούσια παράδοσή του. Μέριμνά μας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι να διαφυλάξουμε αυτή την πολύτιμη κληρονομιά».
Το ΠΡΑΤΤΩ
«Η 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, είναι επέτειος κομβικής σημασίας για τον ελληνισμό», δηλώνεται από το ΠΡΑΤΤΩ- Πατριωτική Δημοκρατική Αριστερά με μήνυμά του, στο οποίο αναφέρεται ότι:
«Υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα τις μαρτυρικές μέρες των Ελλήνων του Πόντου, το ξεριζωμό τους από τις εστίες τους, τη γενοκτονία των Χριστιανών αποτέλεσμα ενός καλά μελετημένου σχεδίου εξόντωσης των γηγενών αυτοχθόνων λαών Μικρασίας-Πόντου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας.
Την περίοδο 1916-1923 εξολοθρεύθηκαν από τους Νεότουρκους 353.000 Έλληνες Πόντιοι από ένα σύνολο 750.000. Αυτό το έγκλημα συνοδεύτηκε από την προσπάθεια της «πολιτιστικής γενοκτονίας» των έργων και των επιτευγμάτων του ποντιακού ελληνισμού, των εκκλησιών και των σχολείων, των τοπωνυμιών, ολόκληρης της κληρονομιάς τριών χιλιάδων χρόνων, με σκοπό να σβήσουν τις μνήμες, το έργο και την παρουσία του ποντιακού ελληνισμού στην περιοχή.
Αποτελεί ιστορική, ηθική και πολιτική υποχρέωση όλων των κρατών η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Αναγνώριση που σηματοδοτεί την υπεράσπιση του σημαντικότερου αγαθού, που είναι η ανθρώπινη ζωή.
Το ΠΡΑΤΤΩ θα συνεχίσει να στηρίζει τον αγώνα των Ελλήνων Ποντίων για διατήρηση της κοινής κληρονομιάς, καθώς και της μνήμης των χιλιάδων αθώων νεκρών και της ιστορίας ενός από τα πιο δημιουργικά κομμάτια του Ελληνισμού. Θα παλεύει μαζί τους για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας τους, για την υποχρέωση της Τουρκίας να ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφός της».
©Typologos.com 2021