Εκδηλώσεις στα πλαίσια εορτασμού των  100 χρόνων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών  στη Θεσσαλονίκη

16:31:34,03/12/2018

Η έκθεση και το ντοκιμαντέρ για  τα 100 χρόνια του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) «ταξιδεύουν» στη Θεσσαλονίκη μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του φορέα.

Αναλυτικότερα, η έκθεση  με τίτλο «100 χρόνια Σ.Ε.Η.»  θα «φιλοξενηθεί» στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου (Πλατεία Λευκού Πύργου  Θεσσαλονίκη) από την Τετάρτη 14 έως την Κυριακή 25 Μαρτίου 2018.  Ακόμη θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο  «100 χρόνια ΣΕΗ» στις 9 το βράδυ της Τετάρτης  21 Μαρτίου  στο  Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών  (Εθνικής Αμύνης 2),όπου θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης Λεωνίδας Βαρδαρός.  Η είσοδος στην έκθεση και στην προβολή είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το 2017 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών. Από τα πρώτα σωματεία της χώρας, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την τέχνη τους, στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ’ αυτό.

Από τη μικρασιατική καταστροφή, μέχρι και  το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη χούντα των συνταγματαρχών, το Σωματείο πάλευε για την επιβίωσή του, καθώς  και την επιβίωση του κλάδου. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας.

Πριν από λίγες ημέρες και στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων του Σ.Ε.Η.  πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο  «100 χρόνια Σ.Ε.Η.»  σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Βαρδαρού, ενώ πραγματοποιήθηκε η έκθεση αρχειακού υλικού του Σωματείου στο πολιτιστικό κέντρο  «Μελίνα Μερκούρη».  του δήμου Αθηναίων

Η ζωή  του Σωματείου, χέρι- χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται  μέσα από μια έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, που συλλέχτηκε από το αρχείο του, μέσα  από προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές.

Επίσης, ξεδιπλώνονται  μέσα από προσωπικές εμπειρίες ηθοποιών σε ένα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας, που αποτελεί  παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας

©Typologos.com 2018  

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

three + 17 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.