10 λόγοι για να μάθεις δημοσιογραφία
Επιμορφωτική Πλατφόρμα
Με το Νίκο Μόσχοβο
Δημοσιογράφο- συγγραφέα
00:16:26,01/09/2022

«Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός»- Αμερικανός δημοσιογράφος, Edward R. Murrow (1908-1965)
«Για να είσαι πειστικός πρέπει να είσαι πιστευτός. Για να είσαι πιστευτός πρέπει να είσαι αξιόπιστος. Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός», έλεγε ο μεγάλος Αμερικανός δημοσιογράφος, Edward R. Murrow (1908-1965) και ενθυμούμενος αυτή την αγαπημένη ρήση σου αναφέρω τους εξής 10 λόγους, για τους οποίους είναι σημαντικό στη σύγχρονη εποχή να μάθεις περισσότερα για τη δημοσιογραφία:
1.Εμπεδώνεις να γράφεις σωστά
Ο έντυπος δημοσιογραφικός λόγος (όπως αυτός αποτυπώθηκε μέσα στο διάβα του χρόνου στις εφημερίδες) σου μαθαίνει να γράφεις σωστά, περιεκτικά και σύντομα την Ελληνική γλώσσα. Επιπλέον, εμπεδώνεις το πως θα παρουσιάσεις την ουσία του κάθε θέματος ακολουθώντας τους συντακτικούς και γραμματικούς κανόνες.
2.Εστιάζεις στις πληροφορίες
Ο πραγματικός «πλούτος» του σύγχρονου κόσμου είναι η απόκτηση των χρήσιμων πληροφοριών και η αξιοποίησή τους. Με τη δημοσιογραφία αποκτάς την απαιτούμενη εστίαση ακριβώς σε όλες εκείνες τις πληροφορίες, που μπορούν να σου φανούν χρήσιμες στον επαγγελματικό τομέα, με τον οποίο ασχολείσαι ή θέλεις ν’ απασχοληθείς.
3.Ερευνάς για τη σωστή πληροφόρηση
Η σωστή πληροφόρηση είναι κρίσιμο στοιχείο στο σύγχρονο κόσμο, όπου οι σωστές πληροφορίες μπορούν να σε «πάνε παντού» ή να σε βοηθήσουν να λάβεις μια κρίσιμη απόφαση. Πως, όμως, θα «ξεκαθαρίσεις», όμως, «την ήρα από το στάρι», όταν διαμοιράζονται τόσες πολλές «ψεύτικες ή παραπλανητικές ειδήσεις». Η δημοσιογραφία σου δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να ξεκαθαρίσεις το «τοπίο» και να βρεις ακριβώς αυτό, που σε ενδιαφέρει.
4.Επαληθεύεις και τεκμηριώνεις στοιχεία
Η επαλήθευση- διασταύρωση- τεκμηρίωση των ειδησεογραφικών ή άλλων πληροφοριών γίνεται «κτήμα» και καθημερινή πρακτική στη ζωή σου.
Με τη δημοσιογραφία μαθαίνεις το πως μπορείς να επαληθεύσεις, να διασταυρώσεις και να τεκμηριώσεις σωστά όλα τα στοιχεία ή τα δεδομένα,που αφορούν σε κάθε θέμα, που σε ενδιαφέρει.
5.Αφομοιώνεις πολλές γνώσεις
Μέσω της δημοσιογραφίας εστιάζεις σε μια ποικιλία γνώσεων, που αφορούν στην πολιτική, στην υγεία, στην επιστήμη μέχρι και στα πιο απλά καθημερινά θέματα. Έτσι, αφομοιώνεις μια σειρά γνωστικών αντικειμένων «χωρίς να κάνεις τον πολύξερο ή την πολύξερη» και τα κατανοείς βαθύτερα, παραμένοντας πάντοτε «εσαεί μαθητευόμενος- μαθητευόμενη». Αυτές οι γνώσεις μπορούν να σου χρησιμεύσουν στην καθημερινότητά σου, αλλά και στο πως θα μπορέσεις να χειριστείς καλύτερα ή να αποφασίσεις για τα επαγγελματικά ή τα επιχειρηματικά ζητήματά σου.
Το να γνωρίζεις πάντοτε περισσότερα πράγματα σου παρέχει μια «δεξαμενή» πλούσιας επιχειρηματολογίας σε οποιαδήποτε θέματα.
6.Αναπτύσσεις πολλαπλές δεξιότητες
Στον 21ο αιώνα χρειάζεσαι να «καλλιεργήσεις» υφιστάμενες δεξιότητες και αναπτύξεις πολλές άλλες, ώστε να πορευτείς στον επαγγελματικό στίβο. Μέσα από τα σεμινάρια δημοσιογραφίας θα εμπεδώσεις το πως μπορείς να αξιοποιήσεις πολλαπλές δεξιότητες, συσχετίζονται με πολλούς επαγγελματικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, αφομοιώνεις δεξιότητες, που συσχετίζονται με τη φωτογραφία, τη γραφιστική, την παραγωγή οπτικού και δημιουργικού περιεχομένου, τη μαγνητοσκόπηση, την ηχογράφηση, την πληροφορική, την εξόρυξη δεδομένων,τη διαχείριση των social media, την επικοινωνία,τις δημόσιες σχέσεις κλπ.Η εκμάθηση πολλών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσει στο «άνοιγμα» του επαγγελματικού «ορίζοντά» σου.
7.Αναδεικνύεις την προσωπικότητά σου
Η εμβάθυνση στον κόσμο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε προσανατολίζει στο σωστό τρόπο παρουσίασης του εαυτού σου:
♦Μέσω του γραπτού λόγου, γράφοντας ένα καλογραμμένο κείμενο
♦Διαμέσου της οπτικής επικοινωνίας αξιοποιώντας καίρια τα αντίστοιχα εργαλεία,
♦Με τη καίρια τοποθέτηση του μικροφώνου, χρησιμοποιώντας σωστά τη φωνή σου.
♦Με την παρουσίαση δια της κάμερας, τηρώντας πάντα τη ρήση:« Για να είσαι αξιόπιστος πρέπει να είσαι αληθινός».
8.Αποκτάς περισσότερη εξωστρέφεια
Η δημοσιογραφία σε βοηθά ν’ αποκτήσεις περισσότερη εξωστρέφεια, ώστε να μπορείς να μιλήσεις με τους πάντες χωρίς να ξεχάσεις το «τακτ» και την ευγένεια. Γνωρίζεις όλο και περισσότερους ανθρώπους , τους οποίους θα ήταν αδύνατο να τους γνωρίσεις αλλιώς. Η διεύρυνση των γνωριμιών είναι ένα άλλο «ατού» για σένα.
9.Μπορεί να σε «πάει παντού»
Οι δημοσιογραφικές τεχνικές μπορούν να σε «πάνε παντού», ακόμη κι αν αποφασίσεις να μη ασχοληθείς με το συγκεκριμένο επάγγελμα ή αν σε κάποια στιγμή της ζωής αλλάξεις επαγγελματικό προσανατολισμό. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έμειναν για πάντα στη δημοσιογραφία ή την «εγκατέλειψαν» και «πέρασαν σε ένα άλλο στίβο», όπου και διέπρεψαν Τέτοια παραδείγματα ανθρώπινης πορείας θα έχεις «ακούσει» και τα οποία αφορούν σε πρόσωπα της Λογοτεχνίας, της Τέχνης, της Νομικής, της Διαφήμισης, των Δημοσίων Σχέσεων, της Πολιτικής κλπ.
10.Μένεις κοντά στον άνθρωπο
Επάνω απ’ όλα «ακολουθώντας» εμπράκτως τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας μένεις κοντά στον κάθε άνθρωπο κι έτσι μπορείς ν’ αντιμετωπίζεις ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να τους διακρίνεις με βάση την εθνική καταγωγή, το φύλο, τη φυλή, τη θρησκεία, τα πολιτικά φρονήματα, την οικονομική κατάσταση και την κοινωνική θέση. Κάνεις «κτήμα» το σεβασμό της προσωπικότητας, της αξιοπρέπεια και του απαραβίαστου της ιδιωτικής ζωής. Φάρος της ζωής σου, γίνεται η αλήθεια.

Αν νιώθεις πως οι συγκεκριμένοι 10 λόγοι σου «κίνησαν» την περιέργεια, ώστε να μάθεις περισσότερα για τη δημοσιογραφία μέσω σεμιναρίων, τότε επικοινώνησε μαζί μου
Επικοινώνησε μαζί μου
Αν νιώθεις πως οι συγκεκριμένοι 10 λόγοι σου «κίνησαν» την περιέργεια, ώστε να μάθεις περισσότερα για τη δημοσιογραφία μέσω σεμιναρίων, τότε:
Επικοινώνησε μαζί μου, στο κινητό τηλέφωνο με αριθμό κλήσης 6944-18.17.72 ή στο skype ή με την υποβολή ερωτήματος – αίτησης στη φόρμα επικοινωνίας.
Ή μπορείς να εγγραφείς απευθείας σε αυτά στη σχετική φόρμα ή να «κλείσεις» τώρα τη δική σου συνεδρία μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος του «Τυπολόγου» στα διαδικτυακά σεμινάρια δημοσιογραφίας.
Είμαι εδώ για να σε ακούσω.
©Typologos.com 2022