1η Πεζοπορία για την Υγεία και για όλους! Κυριακή10 Ιουνίου 2018


1η Πεζοπορία για την Υγεία και για όλους! Κυριακή 10 Ιουνίου 2018

14:57:44,05/31/2018

To βάδισμα κάνει καλό στην υγεία

Την 1η Πεζοπορία στο δάσος του Χορτιάτη με ώρα εκκίνησης στις 9.15 το πρωί  της Κυριακής 10 Ιουνίου 2018 από την παλαιά πλατεία διοργανώνει το γενικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» προάγοντας την υγεία.

«Περπατώντας στα μονοπάτια των παλαιών παγοποιών ακολουθούμε τη διαδρομή που οδηγεί ως το καταφύγιο του Χορτιάτη. Θα έχουμε την ευκαιρία να είμαστε συνοδοιπόροι σε μια διαδρομή με ευκολία στην ανάβαση, μοναδικής ομορφιάς για την οποία απαραίτητη είναι μόνο η καλή διάθεση.

Με μήνυμα την προαγωγή της υγείας, την πρόληψη,  την ποιότητα ζωής  και την αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας, σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018. Η πεζοπορία είναι για όλες τις ηλικίες Να μη λείψει κανείς!!!», καλούν όλους οι υπεύθυνοι του γενικού νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου».

Η συγκέντρωση των πεζοπόρων θα πραγματοποιηθεί στην  παλαιά πλατεία του Χορτιάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδρομή είναι μικρής δυσκολίας,  ενώ οι συμμετέχοντες θα πρέπει να φορούν αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια πεζοπορίας. Απαραίτητα θα είναι το νερό και το ενεργειακό υλικό. Η διαδρομή κρατά 2 ώρες.

Από τους  διοργανωτές προτείνονται:

– Η διαδρομή με εκκίνηση από την παλαιά πλατεία του  Χορτιάτη μήκους  3,5 χιλιομέτρων και διάρκεια πεζοπορίας μιάμισης  ώρας έως  και  το καταφύγιο  .

– Η διαδρομή με εκκίνηση από το σημείο «Κεραίες»  μήκους   3 χιλιομέτρων και  διάρκεια πεζοπορίας 40 λεπτών έως και το καταφύγιο.

«Ο Χορτιάτης ή Κισσός είναι βουνό ανατολικά της Θεσσαλονίκης,  το οποίο γεωγραφικά ανήκει στο συγκρότημα των βουνών της Χαλκιδικής. Κατευθύνεται νοτιοανατολικά  και περιβάλλεται από τα υψώματα Κουρί (750 μέτρα) και την κοιλάδα του Ασβεστοχωρίου, τις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη, τον Θερμαϊκό Κόλπο, καθώς και το  Χολομώντα. Η ψηλή κορυφή του,  βρίσκεται στα 1201 μέτρα  βορειοδυτικά  της μεγάλης κορυφής και χωρισμένη απ’ τον αυχένα «Κερασιές» (1000 μέτρα)  υψώνεται η δεύτερη κορυφή του Χορτιάτη, ο Κολοσούρτης.

Στα  νοτιοδυτικά υψώνεται η κορυφή Λάγαρι (727 μέτρα). Το βουνό καλύπτεται από βελανιδιές, καστανιές, καρυδιές, οξιές και έλατα. Στα δάση του βουνού υπάρχουν αλεπούδες, λαγοί, σκίουροι, χελώνες, ενώ στις ρεματιές θα συναντήσουμε νεροχελώνες, σαλαμάνδρες και σαύρες.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και η πτηνοπανίδα. Θα συναντήσουμε πολλά είδη αρπακτικών πτηνών (Μπούφοι, κουκουβάγιες, γεράκια κ.α.), καθώς  και όλα τα είδη οδικών πτηνών. Στο υψόμετρο του Καταφυγίου δεν υπάρχουν οχιές,  που προτιμούν να ζουν χαμηλά και σε πετρώδη μέρη.

Σπάνια συναντούμε αβλαβή φίδια,  όπως είναι  η δεντρογαλιά , ελαφιάτης κ.ά. Στο βουνό θα δούμε μεγάλη ποικιλία μανιταριών και πολλά αρωματικά βότανα. Επίσης, είναι γεμάτο φυτά όπως  είναι ο κρόκος, το  άγριο κυκλάμινο, η  άγρια ανεμώνη,  οι πρίμουλες, οι βατομουριές, οι αγριοτριανταφυλλιές, και οι κορομηλιές», αναφέρουν οι  υπεύθυνοι του Καταφυγίου Σ.Ε.Ο. του Χορτιάτη, http://www.chortiatis-refuge.gr/.

Η μετάβαση μπορεί να  γίνει  οδικώς προς το χωριό του Χορτιάτη  ακολουθώντας την οδό Πυλαίας – Πανοράματος – Διασταύρωση Χορτιάτη – Χορτιάτη ή την οδό Πεύκων (Ρετζίκι) – Ασβεστοχωρίου – Διασταύρωση Χορτιάτη – Χορτιάτη. Η απόσταση από Θεσσαλονίκη έως και το Χορτιάτη είναι 18- 20 χιλιόμετρα.

«Φτάνοντας στον οικισμό Χορτιάτη, προσπερνάμε το τέρμα των λεωφορείων (κυκλική πλατεία) και συνεχίζουμε προς το μοναστήρι του  Αγίου Σωτηρίου, όπου σε 4,5 χιλιόμετρα φτάνουμε στο πάρκο των κεραιών.

Αριστερά αρχίζει ο δασικός δρόμος (καλός χωματόδρομος) που περνά ανάμεσα από τις κεραίες και σε 2,7  χιλιόμετρα  φτάνουμε στο Καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Στις διασταυρώσεις υπάρχουν σχετικές πινακίδες.

Στις κεραίες, επίσης, μπορείτε να αφήσετε το αμάξι σας, και να πεζοπορήσετε εύκολα στο δασικό δρόμο απολαμβάνοντας το όμορφο γεμάτο οξιές, καθώς  και καστανιές δάσος (διάρκεια 40 λεπτά).

Με αστικό λεωφορείο  μπορείτε να έρθετε με τη  γραμμή 57 (Ερμού – Ασβεστοχώρι – Διασταύρωση Χορτιάτη) ή  τη γραμμή 58 του Ο.Α.Σ.Θ.  (Βενιζέλου – Πανόραμα – Διασταύρωση Χορτιάτη) Στην διασταύρωση του  Χορτιάτη έχει λεωφορείο ανταπόκρισης, στο οποίο γίνεται μετεπιβίβαση (γραμμή 61) έως και  το τέρμα Χορτιάτη (στρόγγυλη πλατεία)», εξηγούν οι διοργανωτές.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.