Χρυσή βράβευση για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

Χρυσή βράβευση για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

10:39:36,05/05/2018

Μετά από τη βράβευση από αριστερά: Γ. Ματθιόπουλος, Δ. Παπάζογλου και Γ. Τριανταφυλλακος με ομάδα συνεργατών της Ε.Β.Ε.

Mε τρία βραβεία για το σχεδιασμό της νέας οπτικής ταυτότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος τιμήθηκαν οι σχεδιαστές Δημήτρης Παπάζογλου, Γιώργος Τριανταφυλλάκος, Γιώργος Ματθιόπουλος και Axel Peemoelle στην τελετή απονομής των Ελληνικών Βραβείων Γραφιστικής και Εικονογράφησης (Ε.Β.Γ.Ε.), που έλαβε χώρα  πρόσφατα  στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

 Στην ίδια τελετή κλήθηκε ο γενικός διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος  Δρ. Φίλιππος Τσιμπόγλου να απονείμει τα βραβεία εικονογράφησης βιβλίων και εκδόσεων.

Η νέα οπτική ταυτότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (Ε.Β.Ε. ) απέσπασε αρχικά το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Γενικής Γραφιστικής. Μετά από την απονομή 28 βραβείων σε επιμέρους θεματικές κατηγορίες και στο κλείσιμο της βραδιάς, τιμήθηκε η οπτική ταυτότητα της Ε.Β.Ε.  με το Χρυσό Βραβείο Γραφιστικής, το οποίο απονέμεται ετησίως στο κορυφαίο έργο γραφιστικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς και με το Αριστείο Τυπογραφίας.

Το έργο «Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας της Ε.Β..Ε» ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι τρεις σχεδιαστές από τις αρχές του 2017, οπότε  κέρδισαν τον πρότυπο διαγωνισμό που οργάνωσε η ΕΒΕ.

Ο Δημήτρης Παπάζογλου παρέδωσε συμβολικά το χρυσό βραβείο που κέρδισε η ομάδα του στην υπεύθυνη διαχείρισης του έργου Στεφανία Ξυδιά, η οποία μοιράστηκε την εμπειρία μετάβασης «από το αδύνατο στο εφικτό».

Ευχαρίστησε προσωπικά τους συντελεστές του έργου, οι οποίοι  ανέλαβαν να εισάγουν «όχι ένα στυλ γραφιστικής, αλλά έναν τρόπο σκέψης και δράσης, να εδραιώσουν όχι ένα λογότυπο, αλλά έναν τύπο Λόγου».

Η ομάδα αφιέρωσε το βραβείο, κερδίζοντας το πιο θερμό χειροκρότημα του κοινού, «σε εκείνους που ερευνούν, αμφισβητούν και δημιουργούν  νέα μονοπάτια μετάβασης από τη θεωρία στην πράξη. Σε αυτούς που προσεγγίζουν τον ελληνισμό με τόλμη, διαύγεια και αυτογνωσία».

Η βράβευση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα μίας διετούς, συλλογικής προσπάθειας για τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της Ε.Β.Ε. και της σχέσης της,  με την κοινωνία μέσα από ανοιχτές-  συμμετοχικές διαδικασίες.

 Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε το 2016 με μία εκτενή έρευνα κοινού και στρατηγική ανάπτυξη που διενήργησαν από κοινού η Wabi & Sabi Brand Architects και η Palmos Analysis.  Επικεφαλής  ήταν η  κ. Ιωάννα Elabd, η οποία εφάρμοσε μεθόδους τύπου  design thinking για τη διαμόρφωση αρχιτεκτονικής της ταυτότητας και  το σχεδιασμό ανθρωποκεντρικών υπηρεσιών – εμπειριών για την Ε.Β.Ε.

Το έργο «Σχεδιασμός Οπτικής Ταυτότητας της ΕΒΕ» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του «Προγράμματος Μετεγκατάστασης της Ε.Β.Ε.  στο ΚΠΙΣΝ 2015-2018», με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το έργο προσέφερε στην Εθνική Βιβλιοθήκη ένα πλήρες εγχειρίδιο επικοινωνίας, το οποίο περιέχει ένα οπτικό συντακτικό και ένα σχεδιαστικό αλφάβητο επικοινωνίας, που καθιστά «οπτικό συγγραφέα» τον μελλοντικό σχεδιαστή της Ε.Β.Ε.

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

13 − six =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.