Χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013! Οι έρευνες εστιάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ εξασφάλισε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013! Οι έρευνες εστιάζονται στην Ανατολική Μεσόγειο!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Πόντιση ωκεανογραφικού πλωτήρα κατά την διάρκεια εκτέλεσης ερευνητικών πλόων του Ωκεανογραφικού Κέντρου στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ευρωπαϊκά προγράμματα συνολικού ύψους 2, 5 εκατομμυρίων ευρώ προσέλκυσε το Ωκεανογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το οποίο ξεκίνησε να τα υλοποιεί το 2012.
Μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2013 κατάφερε το ίδιο Κέντρο να εξασφαλίσει εξωτερική χρηματοδότηση ύψους 700.000 ευρώ μέσω νέων ερευνητικών προγραμμάτων.
Τα χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα του Ωκεανογραφικού Κέντρου αφορούν στις επιχειρησιακές ωκεανογραφικές προγνώσεις και παρατηρήσεις ( είναι το γνωστό διεθνώς σύστημα CYCOFOS-Cyprus coastal ocean forecasting and observing system), στη διαχείριση των βάσεων θαλάσσιων δεδομένων, στη παρακολούθηση κλιματικών αλλαγών, στη θαλάσσια βιολογία και σε άλλες επιστημονικές περιοχές.
Σημαντικό έργο επιτελείται από το Κέντρο και για την ανάπτυξη συστημάτων της παρακολούθησης και της πρόγνωσης των ρυπογόνων ουσιών στις παράκτιες περιοχές (παραδείγματος χάριν στα λιμάνια της Κύπρου), αλλά και στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου.
Οι επιστήμονες του Ωκεανογραφικού έχουν ολοκληρώσει πρόσφατα και τον ψηφιακό άτλαντα του κυματικού ενεργειακού δυναμικού της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ ) της Κύπρου, καθώς και της Ανατολικής Μεσογείου.
Μέσω του ψηφιακού άτλαντα παρείχαν σημαντικές πληροφορίες για την δυνατότητα των θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή της Κύπρου.
Η συνεισφορά του Ωκεανογραφικού Κέντρου αναμένεται να είναι σημαντική και στις εξελίξεις που θα αφορούν στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ως επιστημονικός φορέας είναι ήδη βασικός εταίρος στα θέματα της παρακολούθησης, της πρόγνωσης και της έγκαιρης υποβοήθησης των αρμόδιων φορέων για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στo πλαίσιo της ασφάλειας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
©Typologos.com 2013