Χάσατε την πτήση σας; Ξέρετε τη ρήτρα «Μη εμφάνισης»;

0
67

Χάσατε την πτήση σας; Ξέρετε τη ρήτρα «Μη εμφάνισης»;

17:36:33,02/10/2018

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών θεωρούν ότι η ρήτρα “μη εμφάνισης” είναι καταχρηστική και άδικη

Η ρήτρα της «Μη εμφάνισης» δίνει το δικαίωμα στις αεροπορικές εταιρίες να αρνηθούν την επιβίβαση στο αεροσκάφος σε επιβάτες, που δεν χρησιμοποίησαν το πρώτο τμήμα της αεροπορικής  διαδρομής τους. Για παράδειγμα: Ταξιδεύετε από  την Αθήνα για τις  Βρυξέλλες, με επιστροφή.

Χάσατε την πρώτη πτήση σας  από την Αθήνα για Βρυξέλλες, αλλά καταφέρατε να φτάσετε στις Βρυξέλλες  με κάποιο άλλο μέσο  ή με κάποια άλλη εταιρεία. Η ρήτρα μη εμφάνισης θα επιτρέψει στην αεροπορική σας εταιρία  να σας αρνηθεί την επιβίβαση σας, στην πτήση της επιστροφής σας  από τις  Βρυξέλλες για  την Αθήνα.

Η ρήτρα αυτή δημιουργεί μια σημαντική ανισορροπία, ανάμεσα στις αεροπορικές εταιρείες και τους επιβάτες. Οι επιβάτες,  συνήθως, δε γνωρίζουν την ύπαρξή της. Αλλά και να τη γνωρίζουν, δεν μπορούν να αρνηθούν την αποδοχή της, καθώς η ρήτρα αυτή περιλαμβάνεται στους γενικούς όρους της σύμβασης αγοράς του εισιτηρίου,  τους οποίους, αν δεν αποδεχτούν οι επιβάτες δεν μπορούν να αγοράσουν το εισιτήριο.

Επιπλέον, οι καταναλωτές – επιβάτες δεν λαμβάνουν  καμία αποζημίωση  ή κάποιο όφελος για την άρνηση επιβίβασης, ενώ οι αεροπορικές εταιρίες  τη ίδια στιγμή κρατούν το αντίτιμο του εισιτηρίου επιστροφής  ή ακόμα χειρότερα πωλούν τη θέση  σε κάποιον άλλο επιβάτη. Τέτοιοι όροι αποτελούν τεράστια, δυσάρεστη έκπληξη, για τους καταναλωτές, αφού δεν υπάρχει καμία λογική δικαιολογία για την άρνηση επιβίβασης.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών και η BEUC – Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών  θεωρούν  ότι αυτή η ρήτρα είναι καταχρηστική και άδικη , ενώ εκτιμούν πως θα πρέπει να καταργηθεί. Μαζί με τις άλλες Ενώσεις Καταναλωτών, στην Ευρώπη προσπαθούν ήδη οι συγκεκριμένοι φορείς  να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση εναντίον αυτής της άδικης πρακτικής.

Μάλιστα,  το   Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ.)  καλεί όλους τους καταναλωτές της Ελλάδας, που έπεσαν θύματα τέτοιας πρακτικής να κάνουν γνωστό το πρόβλημά τους. «Καταθέστε γραπτή διαμαρτυρία στην αεροπορική σας εταιρεία, για αυτό, που σας συνέβη, και ενημερώστε και το ΚΕ.Π.ΚΑ.», αναφέρουν οι ιθύνοντες του Κέντρου.

©Typologos.com 2018

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

four × four =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.