Φοιτητική διάκριση του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ετικέτας που οργάνωσε το περιοδικό συσκευασίας «All Pack Hellas»
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Φοιτητική διάκριση του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ετικέτας που οργάνωσε το περιοδικό συσκευασίας «All Pack Hellas»
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Σχεδιάζοντας ετικέτες για παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα μπορεί να κερδίσει κανείς βραβείο (φωτογραφία); Την καλύτερη απόδειξη- απάντηση στην ερώτηση αποτελεί το βραβείο που κέρδισαν τα μέλη της ομάδας του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (Ειρήνη Κοψαλή, Γεωργία Ψυχογιού, Ελευθερία Μέξη, Κωνσταντίνος Σιργκάνη και Γεώργιος Καλέας), τα οποία συμμετείχαν στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ετικέτας. Την διαγωνιστική προσπάθεια οργάνωσε το περιοδικό συσκευασίας «All Pack Hellas»!
Η βράβευση έγινε στο πλαίσιο των εργασιών του 2ου Συμποσίου με τίτλο «Package & Label Design», που διοργανώθηκε από το περιοδικό συσκευασίας All Pack Hellas (www.allpackhellas.gr) και πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.
Στο συμπόσιο μίλησαν σημαντικά στελέχη του χώρου της συσκευασίας παρουσίασαν τις απόψεις τους και διάφορα δείγματα δουλειάς τους. Στις εργασίες παραβρέθηκε κι ο κ. Aydin Okay από την FINAT ( Διεθνής Σύνδεσμος Επιχειρήσεων της Βιομηχανίας Αυτοκόλλητων Ετικετών).
Τα μέλη του εργαστηρίου CAD/CAM/CAE – C3 του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού (www.c3.teiwm.gr) του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση του κλάδου της συσκευασίας και πραγματοποίησαν έξι παρουσιάσεις στις εξής θεματικές ενότητες:
Δρ Παναγιώτης Κυράτσης, καθηγητής Εφαρμογών, «Βιομηχανικός σχεδιασμός συσκευασιών».
Ευκολίδης Νικόλαος, Βιομηχανικός Σχεδιαστής, M.Sc., «Εργαλεία και μεθοδολογίες πράσινου σχεδιασμού συσκευασιών» .
Αναστάσιος Δεσποινίδης, Νικόλαος Ευκολίδης M.Sc., Δρ Παναγιώτης Κυράτσης, «Βιομηχανικός σχεδιασμός συσκευασιών ροφημάτων» .
Νικόλαος Αργυράκης, Νικόλαος Ευκολίδης M.Sc., Δρ Παναγιώτης Κυράτσης, «Βιομηχανικός σχεδιασμός συσκευασιών γεωργικών-βιολογικών προϊόντων».
Γεώργιος Τσιάρας, Νικόλαος Ευκολίδης M.Sc., Δρ Παναγιώτης Κυράτσης «Βιομηχανικός σχεδιασμός προϊόντων από ανακυκλωμένες συσκευασίες».
Γεώργιος Καλέας, Νικόλαος Ευκολίδης M.Sc., Δρ Παναγιώτης Κυράτσης «Βιομηχανικός σχεδιασμός συσκευασίας και ετικέτας παραδοσιακών προϊόντων».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης πολλές επαφές του Εκπαιδευτικού Προσωπικού του Τμήματος με επιχειρηματίες του κλάδου, σχεδιαστές ή γραφίστες, αλλά και των φοιτητών με άλλους συμφοιτητές Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων που παρακολούθησαν τις εργασίες.
Οι επαφές στόχευαν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού, στην προβολή της δουλειάς των φοιτητών και στην ανάπτυξη παραπέρα συνεργασιών σε επαγγελματικό – ερευνητικό επίπεδο.
Στο Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ετικέτας.
Στο διαγωνισμό αυτό διαγωνίστηκαν μικρές, μεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες θέλησαν να αναδείξουν τα πρωτοποριακά σχέδια των ετικετών που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους, ενώ δόθηκε και η δυνατότητα συμμετοχής σε φοιτητικές ομάδες διαφόρων Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων να παρουσιάσουν τις δικές τους δουλειές.
Τα μέλη της ομάδας των φοιτητών του Εργαστηρίου CAD/CAM/CAE – C3 του Τμήματος Βιομηχανικού Σχεδιασμού του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας σχεδίασαν μια σειρά από ετικέτες για γνωστά παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, το κρασί, το σαπούνι, τα παξιμάδια και τα φασόλια)
Με τον σχεδιασμό των συγκεκριμένων ετικετών κέρδισαν και το βραβείο που δόθηκε στις φοιτητικές συμμετοχές. Η ομάδα αποτελούνταν από τους : Ειρήνη Κοψαλή, Γεωργία Ψυχογιού, Ελευθερία Μέξη, Κωνσταντίνο Σιργκάνη, Γεώργιο Καλέα, (φωτογραφία) ενώ καθοδηγήθηκε από τον εργαστηριακό συνεργάτη του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας., Νικόλαο Ευκολίδη,
Ο σχεδιασμός του βραβείου, που δόθηκε στους φοιτητές, έγινε από τον γλύπτη Χρήστο Σκαλκώτο και έχει τίτλο τη γνωστή Βρετανική ρήση «God save the Queen» (ο Θεός σώζει τη Βασίλισσα).
Ο σχεδιασμός του βραβείου βασίζεται στα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ουράς της φάλαινας.
Ο συμβολισμός του έργου αφορά στους φοιτητές και στις φοιτήτριες, που ξεκινούν τώρα την πορεία τους, έχουν πολύ δρόμο ακόμα να διανύσου, καθώς και πάμπολλες νέες εμπειρίες να ζήσουν.
Άλλωστε, σε αρκετούς πολιτισμούς η ουρά της φάλαινας σημαίνει καλή τύχη, δύναμη και ελευθερία. Συνάμα, η φάλαινα ως σύμβολο αντικατοπτρίζει τη διαισθητική δημιουργία, την ευημερία, την ανάπτυξη καθώς και το συναισθηματικό βάθος.
©Typologos.com 2012