Βυζαντινή- αρχαία ελληνική μουσική -γρηγοριανό μέλος και Αναγεννησιακή πολυφωνία στην Καρδίτσα!

0
80

Βυζαντινή- αρχαία ελληνική μουσική -γρηγοριανό μέλος και  Αναγεννησιακή πολυφωνία στην Καρδίτσα!

01:38:22, 11/12/2017
Ο κανονισμός του καλλιτεχνικού θεσμού εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες

Για  πρώτη φορά  παγκοσμίως η βυζαντινή και η αρχαία ελληνική μουσική συμμετέχουν ισότιμα με το γρηγοριανό μέλος, καθώς  και την Αναγεννησιακή πολυφωνία.  Η ιδιότυπη σύμπραξη θα συμβεί στο 35ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί από  την Τετάρτη 6 έως και την  Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017.

Στο συγκεκριμένο  Φεστιβάλ  έχουν λάβει μέρος κορυφαίες χορωδίες από κάθε γωνιά της γης, διακεκριμένες ορχήστρες και σπουδαίοι σολίστ. Οργανώνεται από το 1983 στην Καρδίτσα και αποτελεί κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ενώ υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του μαέστρου και καθηγητή Νίκου Ευθυμιάδη.Επάνω από 135 χορωδίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχουν κάθε χρόνο στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Καρδίτσας.

Η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη  στους κορυφαίους συνθέτες Umberto Giordano (1867-1948) για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του, Georg Philipp Telemann (1681-1767) για τα 250 χρόνια εκ της γέννησής του κι  Antonio Lotti (1667-1740) 350 χρόνια από  τότε που γεννήθηκε,  γέννησή του.

 Επίσης, είναι αφιερωμένη  στους συνθέτες Giovanni Francesco Anerio (1567-1630) για τα 450 χρόνια από τη γέννησή του, Claudio Monteverdi (1567-1643) για τα 450 χρόνια  εκ της γέννησής του , Gioseffo Zarlino (1517-1590) για τα 500 χρόνια από τότε που γεννήθηκε και Heinrich Isaac (1450-1517) για τα 500 χρόνια από το θάνατό του.

Ο κανονισμός του καλλιτεχνικού θεσμού εξασφαλίζει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση πολλών πρώτων εκτελέσεων κατόπιν παραγγελίας σε Έλληνες και ξένους συνθέτες βοηθώντας έτσι τη σύγχρονη δημιουργία. Ακόμη,  εξασφαλίζει ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκτελεστών, οι οποίοι  έρχονται από κάθε γωνιά της Ευρώπης και της οικουμένης.

Σύμφωνα με τους μουσικοκριτικούς, θεωρείται το σημαντικότερο  Διεθνές   Χορωδιακό  Φεστιβάλ  της  Ελλάδος  με πολύ  μεγάλη συμμετοχή ξένων χορωδιών.

Οι πρωτοτυπίες του Φεστιβάλ σε παγκόσμια κλίμακα  είναι οι εξής:

1.Οι  Χορωδίες  που  λαμβάνουν  μέρος έχουν την ευχέρεια να παρουσιάσουν   έργα συγκεκριμένων  εποχών.

2.Στο τέλος της κάθε βραδιάς σε ειδική συζήτηση, εφόσον το επιθυμούν, με την  Κριτική  Επιτροπή δέχονται υποδείξεις οι διευθυντές των χορωδιών για βελτίωση κ.λπ.

3. Οι Χορωδίες δύνανται να εκτελούν και να ερμηνεύουν -μεταξύ των άλλων- και έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής, καθώς  και σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

4. Στο τέλος της κάθε βραδιάς, όλες οι χορωδίες μαζί ή επιλεγμένα μέλη τους ερμηνεύουν, εφόσον το επιθυμούν κι ένα έργο Έλληνα ή ξένου συνθέτη σε πρώτη εκτέλεση, το οποίο διευθύνεται κάθε φορά από ένα μέλος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Με τον τρόπο αυτό έχουν την ευκαιρία οι μαέστροι και οι χορωδίες (ελληνικές και ξένες)  να συνεργαστούν για την καλύτερη προετοιμασία των κοινών έργων, καθώς και να δουλέψουν Ε εργαστηριακά υπό την διεύθυνση διακεκριμένων μαέστρων, σε πολύ αξιόλογα αλλά άγνωστα έργα αποκομίζοντας πολλά τεχνικά οφέλη, ενώ ανανεώνουν και το ρεπερτόριό τους.

5. Τα έργα αυτά  των Ελλήνων και ξένων συνθετών γράφονται ύστερα από παραγγελία ειδικά για το Διεθνές  Φεστιβάλ Καρδίτσας.

6. Το Διεθνές  Φεστιβάλ Καρδίτσας εκτός από το Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών περιλαμβάνει πληθώρα άλλων εκδηλώσεων, όπως είναι οι βραδιές όπερας ή  συμφωνικής – θρησκευτικής μουσικής ,που γίνονται  σε μοναστήρια, σε εκκλησίες, σε ανοιχτά θέατρα της Λίμνης Πλαστήρα, σε αίθουσες εκδηλώσεων ξενοδοχείων της περιοχής και  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη. Ακόμη,  εμφανίζονται  φιλαρμονικές ορχήστρες και πραγματοποιούνται εκθέσεις  ζωγραφικής – χαρακτικής κ.ά.

Οι Χορωδίες δύναται να εκτελούν και να ερμηνεύουν -μεταξύ των άλλων- και έργα αρχαίας ελληνικής, βυζαντινής, γρηγοριανής, καθώς και σύγχρονης ελληνικής μουσικής

Παράλληλα, οι χορωδίες μπορούν να εκτελούν έργα του 15ου και 16ου αιώνα που  τους παρέχει χορωδίες τη δυνατότητα να μελετήσουν και να εμβαθύνουν στα αριστουργήματα της κλασικής πολυφωνίας. Εκτός από την εκτέλεση έργων ρομαντικών συνθετών, μπορούν να εκτελούν διάφορα έργα σύγχρονων συνθετών,καθώς και την παραδοσιακή μουσική της κάθε χώρας. Στην όλη εκδήλωση συμβάλλουν οι εξής φορείς:

Ιερά ΜητρόποληΘεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας (Περιφέρεια Θεσσαλίας), Δήμος Καρδίτσας, Δήμος Μουζακίου και  Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδιών.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας και στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου Mouzaki Palace.  Παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται στη Λίμνη Πλαστήρα, σε μοναστήρια της περιοχής και στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ωδείου Ευθυμιάδη. Για περισσότερες πληροφορίες, τον Κανονισμό και τη Δήλωση Συμμετοχής μπορούν οι ενδιαφερόμενοι  να απευθύνονται στη Γραμματεία του Φεστιβάλ ( συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 38 και Ύδρας,  Τ.Κ. 43100, Καρδίτσα, Τηλ:24.410-75.440 και 24410-42896, Fax:24.410-21.970, email: nke@otenet.gr).

©Τypologos.com 2017 

 

ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

13 − 4 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.