Φεστιβάλ και Εµπλεκόµενοι Φορείς: «Η περίπτωση του Μουσικού Χωριού»
Φεστιβάλ και Εµπλεκόµενοι Φορείς: «Η περίπτωση του Μουσικού Χωριού»
Του Γεωργίου Ζίφκου, School of Performance and Cultural Industries University of Leeds , UK
Περίληψη της εργασίας, που θα παρουσιαστεί στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Marketing & Branding Τόπου, Βόλος 30 Μαρτίου- 1η Απριλίου του 2012
Στα πλαίσια της έρευνας αναφορικά µε την ερµηνεία της πολύπλοκης σχέσης µεταξύ τέχνης, πολιτισµού και ανάπτυξης, τα φεστιβάλ έχουν χαρακτηριστεί από πολλούς επιστήµονες ως τόποι συνάντησης της σύγχρονης εποχής, οι οποίοι προάγουν σηµαντικά την εκάστοτε τοπική οικονοµία, την κοινωνική ευηµερία, τον πολιτισµό και την ανθρώπινη δηµιουργικότητα.
Xιλιάδες φεστιβάλ και ιδιαίτερα καλλιτεχνικά γεγονότα διοργανώνονται σε µικρές κοινότητες ανά τον κόσµο, αποτελώντας αναπόσπαστο κοµµάτι της πολιτισµικής ταυτότητας των τόπων αυτών.
Πέρα από την πολιτιστική διάσταση, πολύ συχνά τέτοιου είδους γεγονότα αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” των τοπικών αναπτυξιακών στρατηγικών και εστιάζουν στη δηµιουργία φήµης για τον τόπο και στη προσέλκυση ιδιαίτερων οµάδων επισκεπτών, µε την προσδοκία το δίπολο θετικών εντυπώσεων και εισοδήµατος να συµβάλλει τα µέγιστα στην τοπική πολιτισµική ταυτότητα και οικονοµία.
Επιπλέον, τα φεστιβάλ µπορεί να παράγουν σηµαντική οικονοµική αξία ακόµη και σε περιόδους που παραδοσιακά θεωρούνται εκτός αιχµής [off-season], κι επίσης να συνεισφέρουν εντυπωσιακά στη γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής, όπως για παράδειγµα στην αναβάθµιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και στη δηµιουργία κοινωνικής συνοχής.
Η παραγωγή τέτοιων διοργανώσεων µορφοποιείται από σχέσεις αλληλεπίδρασης µεταξύ διάφορων εµπλεκόµενων φορέων [stakeholders] (όπως είναι τα Διοικητικά Συµβούλια, Επενδυτές, Καλλιτέχνες,Φιλότεχνοι, Επισκέπτες, Μέσα Μαζικής Ενηµέρωσης & Επικοινωνίας, Εθελοντές, Δηµόσια Διοίκηση, Επιχειρήσεις, Τοπική Κοινότητα, Οργανώσεις και Σωµατεία), οι οποίοι συνεργούν ή ανταγωνίζονται σε ένα πολύπλοκα δοµηµένο κοινωνικό δίκτυο, επιδιώκοντας διάφορους αντικειµενικούς σκοπούς.
Είναι φανερό λοιπόν ότι η δηµιουργία εντυπώσεων [branding] για τον τόπο είναι µόνο µια από τις αξίες των επιδιώξεων αυτών κι έτσι είναι εξαιρετικά χρήσιµο να ερευνήσουµε το “Γιατί” και το “Πώς” οι διάφορο ιεµπλεκόµενοι φορείς συνεισφέρουν στην οργάνωση των φεστιβάλ, όπως επίσης να εξετάσουµε τη µορφή των παραγόµενων αξιών.
Ως µελέτη περίπτωσης επιλέγεται το “Μουσικό Χωριό”, µια εξαιρετικά επιτυχηµένη παραγωγή που αποσκοπεί στη δηµιουργική συµβίωση και αλληλεπίδραση µεταξύ της καλλιτεχνικής κοινότητας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας αλλά και του ίδιου του τόπου.
Η εισήγηση χρησιµοποιεί στοιχεία από πρωτογενή έρευνα πεδίου που διεξήχθη πριν, κατά τη διάρκεια και µετά το πέρας του φεστιβάλ (διοργάνωση 2011), προκειµένου να προτείνει ένα οργανωτικό µοντέλο αλληλεπίδρασης των εµπλεκόµενων φορέων του φεστιβάλ [festival stakeholders].
Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά σε θέµατα εξάρτησης και αλληλεπίδρασης του φεστιβάλ µε τους εταίρους του, βάσει της θεωρίας εµπλεκόµενων φορέων [stakeholder theory] και της θεωρίας κοινωνικών δικτύων [social network theory], µε προοπτική την ενοποίηση των δύο παραπάνω και την προαγωγή της πρακτικής του φεστιβαλικού τουρισµού [festival tourism] και του festival management.
Θα υποστηριχθεί ότι ως εµπλεκόµενοι φορείς του φεστιβάλ δεν µπορεί να θεωρούνται – και κατά ‘συνέπεια έχουν θέση στο προτεινόµενο µοντέλο – µόνο τα φυσικά και τα νοµικά πρόσωπα (όπως για παράδειγµα οι άνθρωποι που εµπλέκονται και οι οργανισµοί),αλλά και οι διάφορες συµβολικές, “πλασµατικές οντότητες” οι οποίες αναπτύσσονται ακούσια ως οιονεί ‘ εταίροι εφόσον δηµιουργούν “πολιτισµική αξία” [cultural value].
Τέτοιες είναι, για παράδειγµα, το Χωριό, η Παραστατικότητα [Live Performance] και οι παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις.
©Typologos.com 2012- Από την περίληψη της εργασίας του Γεωργίου Ζίφκου (τα πνευματικά Δικαιώματα ανήκουν στον ίδιο).
Το συγκεκριμένο project απέσπασε το βραβείο της καλύτερης ερευνητικής εργασίας για το 2011 του School of Performance and Cultural Industries και θα αναγνωστεί στον θεματικό άξονα 3 του συνεδρίου με θέμα: «Ο τοπικός πολιτισµός και τα φεστιβάλ ως στοιχεία της Προβολής της Ταυτότητας του Τόπου»