Φανή Αθανασιάδου: “Η ποιήτρια των ονείρων και της πράξης”
ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΤΟΥ WWW.TYPOLOGOS.COM
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ
ΦΑΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ: «Η ΠΟΙΗΤΡΙΑ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ»
Συνέντευξη στο Νίκο Μόσχοβο

Η ποιητική συλλογή “Δελτίο Καιρού” και η λογοτέχνιδα, Φανή Αθανασιάδου. Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσοχοϊδης
Ποιήτρια των ονείρων και της πράξης είναι η λογοτέχνιδα Φανή Αθανασιάδου, η οποία έγραψε την ποιητική συλλογή με τίτλο «Δελτίο Καιρού», που παρουσιάζεται υπό την μορφή αναλογίου στο «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 7 το βράδυ της Τρίτης 14 Μαΐου του 2013 στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Η Φανή Αθανασιάδου είναι μια ηρωίδα του καιρού μας, η οποία ασχολείται με την ποίηση, την λογοτεχνία και το θέατρο. Μέχρι στιγμής έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές, ενώ ασχολείται ενεργά με τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και τα θέματα κοινωνικού ρατσισμού.
Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ την γνώρισαν μέσα από το πρόγραμμα «Θέατρο Κατ’ Οίκων». Η σπουδαία λογοτέχνιδα είναι απόφοιτος Λυκείου, κάτοχος διπλώματος τύπου First Certificate στα Αγγλικά, φοιτήτρια της δημοσιογραφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Freelance writer.
Να , πως η ίδια μας «ξεδίπλωσε» το «κουβάρι» της ζωής της:
«Γεννήθηκα στην Αθήνα και από επιλογή κατοικώ στην Θεσσαλονίκη. Ασχολούμαι με την ποίηση και την λογοτεχνία, καθώς και έχω εκδώσει 4 ποιητικές συλλογές.
Ποιήματά μου έχουν βραβευτεί, και από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος για την συνολική παρουσία μου στον χώρο της ποίησης-λογοτεχνίας. Δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας.
Επίσης έχουν παρουσιαστεί στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας Ε.Ρ.Α.2, και της Θεσσαλονίκης «Ράδιο Παρατηρητής» και «Ράδιο Έκφραση», στο Σύλλογο λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, στο Βρετανικό Συμβούλιο και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς και σε λογοτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βορείου Ελλάδος.
Η δεύτερη ποιητική μου συλλογή βρίσκεται στην Ελληνική πτέρυγα της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου MonsHainaut του Βελγίου.Συμμετείχα στο ποιητικό αναλόγιο και στη συνάντηση γυναικών δημιουργών από 30 χώρες της Μεσογείου, καθώς και της Μαύρης Θάλασσας.
Λογοτεχνικά μου κείμενα (μικρές ιστορίες) δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό της Αθήνας «Οδός Πανός» που εκδίδει ο λογοτέχνης Γιώργος Χρονάς.
Ποιήματα μου έχουν παρουσιαστεί και στο πολιτιστικό δικτυακό τόπο Arcadia στη διεύθυνση: http://arcadia.ceid.upatras.gr/arkadia.
Το δίκτυο Γυναικών της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε βραδιά ποίησης αφιερωμένη στο έργο μου.
Είμαι ιδρυτικό μέλος της λογοτεχνικής ομάδας «’Ιδεοκύματα» με την οποία διοργανώνουμε βραδιές Ποίησης. Συμμετείχα σε Ανθολογίες ποίησης (εκδόσεις Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Μαλλιάρης).
Ακόμη, συμμετείχα στο ετήσιο ποιητικό ημερολόγιο του 2008 που εκδίδεται από την «Εμπειρία Εκδοτική».
Το 2011 πραγματοποιήθηκε βραδιά παρουσίασης της τέταρτης ποιητικής μου, συλλογής «Δελτίο καιρού» στα πλαίσια των εκδηλώσεων της Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Το 2012 παρουσιάστηκε θεατροποιημένη Ποίηση μου στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης,
Την φετινή Παγκόσμια ημέρα Ποίησης (2013) τιμήθηκα από το Γενικό Λύκειο Γιαννιτσών.
Συμμετείχα σε εκδήλωση αφιερωμένη στις γυναικείες ποιητικές φωνές της Θεσσαλονίκης που διοργανώθηκε στο Δημοτικό Μέγαρο Πολυκάστρου».
Πως ασχολήθηκες με το θέατρο;
«Ήμουν ιδρυτικό μέλος μιας μικτής θεατρικής ομάδας με άτομα με και χωρίς αναπηρία. Με αυτή την ομάδα συμμετείχαμε στο Παγκόσμιο Θεατρικό Φεστιβάλ του Εδιμβούργου στην Σκωτία, στις γιορτές Ανοιχτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο με μονόπρακτα του Μπέκετ, Ινδιάνικη ποίηση, καθώς και αποσπάσματα από τις «Όρνιθες» του Αριστοφάνη», απαντά η Φανή Αθανασιάδου και συνεχίζει:
«Η υπεύθυνη παιδαγωγός της παιδικής σκηνής της Σχολής «Καλαμαρί», μου ανέθεσε τη διασκευή θεατρικού έργου, το οποίο και παρουσιάστηκε στη σχολή, καθώς και στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Το 2001 ανέλαβα τη διασκευή ενός Ολλανδικού αφηγήματος σε θεατρικό έργο, το οποίο παρουσιάστηκε από μία θεατρική ομάδα. Την άνοιξη του ίδιου χρόνου συμμετείχα στο θεατρικό έργο «Συμιγδαλένιος». Στην ίδια ομάδα συμμετείχα στην σκηνοθεσία σε παντομίμα του γνωστού τραγουδιού του Διονύση Σαββόπουλου «Το Λαύριο».
Το 2011 συμμετείχα και συνεργάστηκα στην σκηνοθεσία ενός αποσπάσματος της «Φόνισσας» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάστηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης
Ποιες είναι οι άλλες δραστηριότητες σου;
«Επί ένα χρόνο παρουσίαζα λογοτεχνική εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης
Συμμετείχα σε διάφορες ομάδες για τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συμποσίου που οργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου προσκαλέστηκα ως εισηγήτρια.
Θέματα των εισηγήσεων μου ήταν: «Ο κοινωνικός αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρίες στην Ελληνική κοινωνία» και «Η παρεμβατική δράση των εθελοντικών ομάδων της Θεσσαλονίκης στο χώρο της αναπηρίας».
Ήμουν εισηγήτρια στο διήμερο εκδηλώσεων για τα άτομα με αναπηρία , που διοργανώθηκε από το Ψυχολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής. Το θέμα της εισήγησης μου, ήταν η «Απροσπέλαστη πόλη».
Σε εκδήλωση διάφορων κοινωνικών φορέων της πόλης για τις κοινωνικές μειονότητες ήμουν ομιλήτρια με θέμα «Κοινωνικός ρατσισμός και άτομα με αναπηρία»
Στα πλαίσια της συνεργασίας τoυ Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και του παραρτήματος της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών πραγματοποιήθηκε μια «Βραδιά Πολιτιστικής Παρέμβασης», στην οποία ήμουν ομιλήτρια με θέμα «Κινηματογράφος και αναπηρία».
Άρθρα μου σχετικά με τα γυναικεία ζητήματα έχουν δημοσιευτεί σε γυναικείο περιοδικό της πόλης.
Μερικοί τίτλοι των δημοσιευμένων άρθρων είμαι «Γυναίκα και αναπηρία» και «Σχόλια πάνω στην θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία».
Μέχρι πρότινος αρθρογραφούσα στην ηλεκτρονική εφημερίδα της κυρίας, ΄Ελλης Στάη, «Ellispoint» και στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Charity the e–magazine» για τον κοινωνικό αποκλεισμό, καθώς και για τα δικαιώματα των πολιτών με αναπηρία. Blog με ποιήματα μου λειτουργεί στον παγκόσμιο ιστό και στην ηλεκτρονική διεύθυνση:http://vorioditikosanemos.blogspot.com/», απαντά η Φανή Αθανασιάδου.
Η λογοτέχνιδα έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: «Επιλογές» ( 1986), «Φωτεινές ανταύγειες και νυχτερινοί φόβοι της μοναξιάς» (1987), «Εκ των έσω» (1996) & «Δελτίο καιρού» (2010).
Το «Δελτίο καιρού» παρουσιάζεται στο πλαίσιο των παραστάσεων του «Κοινωνικού Θεατροπωλείου», όπου καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου διάφορα τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα.
Πιο συγκεκριμένα το Κ.Θ.Β.Ε. διαθέτει τα τρόφιμα προς τους ακόλουθους οργανισμούς και τα εξής ιδρύματα: «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», «Παπάφειο Ίδρυμα» & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».
Για το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε Σωτήρης Χατζάκης τα εξής:
«Εμείς, οι ηθοποιοί του Κ.Θ.Β.Ε. –το πρώτο πληθυντικό το διεκδικώ γιατί είναι τιμή μου να είμαι ένας από αυτούς– συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά το «Κοινωνικό Θεατροπωλείο» και προσπαθούμε να αρθρώσουμε παρηγορητική φωνή για τον συνάνθρωπο που δοκιμάζεται.
Με εργαλείο μας, την αδιαπραγμάτευτη τέχνη του θεάτρου, παίζουμε, σκηνοθετούμε, φτιάχνουμε σκηνικά, κοστούμια, γράφουμε μουσικές για κείμενα που μας συγκίνησαν, μας αφύπνισαν και πυρπόλησαν τις ψυχές μας.
Οι ηθοποιοί αυτού του θεάτρου ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το τεχνικό και το διοικητικό μας προσωπικό και προτείνουμε την τέχνη ως αξιακή βάση οικοδόμησης ενός νέου εθνικού αφηγήματος.
Δεν ζητάμε χρήματα για τις παραστάσεις μας. Ζητάμε από τους θεατές μας, τρόφιμα μακράς διαρκείας για να τα προσφέρουμε σε Κέντρα Φιλοξενίας συνανθρώπων μας.
Στη βία των επαγγελματιών του κέρδους ας αντιτάξουμε την εφημερία μας, τη διαθεσιμότητα και την παρηγορία. Είθε ο άνθρωπος κάποια στιγμή να ξαναμπεί στο κέντρο της σκέψης μας και η αλληλεγγύη να ενδυναμώσει το ηθικό και την ψυχική δύναμη των πολλών».
Η σκηνοθέτιδα Κωνσταντίνα Ματζίρη αποκαλύπτει το πώς «γεννήθηκε» η συνεργασία του Κ.Θ.Β.Ε. με τη Φανή Αθανασιάδου: «Το «Θέατρο Κατ’ Οίκων» δημιουργήθηκε για να δώσει. Η προσφορά ήταν το ζητούμενο. Ανιδιοτέλεια το λένε κάποιοι. Ποιος να μας έλεγε τότε ότι θα μας επιστρέφονταν όλα όσα δώσαμε.
Γιατί οι άνθρωποι δεν θέλουν μόνο να παίρνουν. Και το δόσιμο δίνει χαρά και καμιά φορά περισσότερη. Η προσφορά είναι αμφίδρομη, γιατί τελικά σε όλο αυτό το ταξίδι σημασία δεν έχει ούτε το παίρνω ούτε το δίνω. Έχει μόνο το μοιράζομαι.
Έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε τα ποιήματα της Φανής Αθανασιάδου. Μας τα εμπιστεύτηκε. Σχεδόν μας τα χάρισε μετά από μια παρουσίαση που κάναμε στο σπίτι της.
Είναι που κάποια κινητικά προβλήματα δεν της επιτρέπουν να βγαίνει τακτικά. Φέραμε το θέατρο στο σπίτι της και τώρα σειρά έχουν τα ποιήματά της να επισκεφτούν το θέατρο».
©Typologos.com 2013