Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα- Το νερό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα- Το νερό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης,
Website: http://www.tsouflidis.gr/

Ο Ομότιμος Καθηγητής Θεοδόσιος Τάσιος και η πρόεδρος του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ, Ελπίδα Κολοκυθά.. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Το νερό αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αυτή ήταν η κοινή συνισταμένη των απόψεων που εξέφρασαν οι ειδικοί μιλώντας στην ημερίδα με θέμα «Υδροτεχνολογίες στην Αρχαία Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕ.Ο.Δ.Υ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) κατά τις ώρες 10.30 το πρωί – 2 το μεσημέρι της Παρασκευής 22 Μαρτίου του 2013, στο ΚΕΔΕΑ (Κόκκινο Κτίριο, οδός 3ης Σεπτεμβρίου).
Οι εργασίες έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, ενώ οι ομιλητές μίλησαν περί των υδραυλικών έργων της αρχαιότητας, τα οποία λειτούργησαν αποτελεσματικά για περισσότερα από 5.000 χρόνια!
Τα έργα αποτέλεσαν δείκτες οικονομικής, κοινωνικής, αλλά και πολιτιστικής ανάπτυξης της τότε κοινωνίας.

Ο Πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Γιάννης Μυλόπουλος απηυθύνει χαιρετισμό. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
«Η μελέτη των έργων της αρχαιότητας εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση σημερινών υδατικών προβλημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», ανέφερε η πρόεδρος του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ- επίκουρη καθηγήτρια, Ελπίδα Κολοκυθά.
Άλλωστε, το νερό αναγνωρίζεται πλέον επίσημα από τον ΟΗΕ όχι σαν ένα κοινό οικονομικό προϊόν, αλλά το έχει χαρακτηρίσει ως «κοινωνικό αγαθό», που αποτελεί μια περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά.

Το πάνελ της εκδήλωσης. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Τα διεθνή επιστημονικά στοιχεία ανησυχούν ιδιαίτερα τους ειδικούς σε ότι αφορά στο μέλλον του νερού.
Τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι μέχρι και το 2015 συνολικά 605 εκατομμύρια άνθρωποι δεν θα έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενώ έως και το 2050 εκτιμάται πως το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού θα ζει σε καθεστώς λειψυδρίας (54 χώρες).
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού εστίασε το ενδιαφέρον στον ρόλο της συνεργασίας για τη διαχείριση του νερού, αναγνωρίζοντας πως καθίσταται απαραίτητη η δίκαιη κατανομή του ύδατος προς διάφορες χρήσεις, για την επίτευξη του στόχου της ειρήνης και της αειφόρου ανάπτυξης
«Η προώθηση της συνεργασίας σε θέματα νερού και ο πολυδιάστατος ρόλος του νερού απαιτεί διεπιστημονική προσέγγιση αντλώντας από τις φυσικές- κοινωνικές επιστήμες, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και την επικοινωνία. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύονται οι θρησκευτικές, ηθικές, κοινωνικές, πολιτικές, νομικές, και οικονομικές διαστάσεις του νερού που συνολικά συμβάλλουν στη διαχείρισή του, σε ολόκληρο τον πλανήτη», τόνισαν οι ομιλητές.

Ο Καθηγητής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης Συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το ΑΠΘ ίδρυσε το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων με σκοπό τη συμβολή στην επίλυση των προβλημάτων του νερού.
«Το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕ.Ο.Δ.Υ.) του ΑΠΘ καλύπτει σήμερα το κενό που υφίσταται για τη συστηματοποίηση, τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των διαδικασιών της έρευνας- μελέτης – παροχής υπηρεσιών συμβούλου στο εθνικής προτεραιότητας ζήτημα της διαχείρισης, καθώς και της προστασίας του νερού, επισήμαναν οι ειδικοί.
Ακόμη, εξήγησαν πως το ΚΕ.Ο.Δ.Υ. διοργανώνει ημερίδες για τα θέματα της διαχείρισης νερού στην Ευρω-μεσογειακή ζώνη, διασύνδεση μεταξύ της τροφής, του ύδατος και της ενέργειας ως κεντρικών πυλώνων στην παγκόσμια συζήτηση για την αειφορία, καθώς και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Το συγκεκριμένο κέντρο έχει συστήσει κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών υπό την αιγίδα του Ευρω-μεσογειακού Πανεπιστημίου (EMUNI).
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε ο Πρύτανης του ΑΠΘ- καθηγητής, Γιάννης Μυλόπουλος.
Μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση μίλησαν ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσιος Τάσιος, η πρόεδρος του Κέντρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων (ΚΕΟΔΥ) του ΑΠΘ, Ελπίδα Κολοκυθά κι ο συντονιστής του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του ΑΠΘ- καθηγητής, Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης.
Ακόμη, μίλησαν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Αθανάσιος Σαρόπουλος, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Υδροτεχνικής Ένωσης, Νικόλαος Θεοδοσίου, οι Νίκος Μαμάσης- Δημήτριος Κουτσογιάννης από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ, ο σύμβουλος ΔΕΥΑ, Ανδρέας Αγγελάκης, ο Κώστας Βουδούρης από το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και οι Δρ. Αρχαιολογίας, Ασημίνα Καϊάφα- Γεώργιος Καραδέδος.
Προβλήθηκε η ταινία με τίτλο: «Ευπαλίνειο Όρυγμα Σάμου».
©Typologos.com 2013.