Τo κοινωνικό μυθιστόρημα « Ο Γάντζος» του Νίκου Τσάμη

Η ΣΤΗΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ TYPOLOGOS.COM

To κοινωνικό μυθιστόρημα « Ο Γάντζος» του Νίκου Τσάμη

Της Βένης Παπαδημητρίου, e-mail: veni_veni_veni@yahoo.gr.

Κοινωνικό μυθιστόρημα μυστηρίου και δράσης είναι το πόνημα με τίτλο «Ο Γάντζος»  που έγραψε ο Νίκος Τσάμης και το οποίο «κυκλοφορεί» στο διαδίκτυο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης  www.gantzos.gr.

Για το βιβλίο αυτό δημοσιεύουμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα κριτική, που γράφτηκε την Πέμπτη 16 Ιουνίου του 2011. Το κείμενο έχει ως εξής:

ΡΟΒΟΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Καθηγητής – Διδάκτωρ Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο «ΓΑΝΤΖΟΣ» του Νίκου Τσάμη είναι ένα κοινωνικό μυθιστόρημα, γόνιμο προϊόν μακρόχρονης πνευματικής ωρίμανσης και επεξεργασίας. Ένα γοητευτικό βιβλίο με θαυμάσιες και εκτεταμένες κοινωνιολογικές και ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις των πιο βασικών ανθρώπινων προβλημάτων.

Ένας βαθύτατος στοχασμός ζωής και θανάτου, μια περιδιάβαση στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής. Μία πρωτότυπη αποκάλυψη της διαλεκτικής σχέσης και διαπάλης σώματος και ψυχής. Ένα ξεσκέπασμα της γοητείας του υλικού ευδαιμονισμού, μια φιλοσοφική ανάλυση του ανθρώπινου πόνου που οδηγεί στην ανάταση και την αναζήτηση του Θεού.

Ο Τσάμης βλέπει τα πράγματα ως homo universalis, λειτουργεί με υπόβαθρο των σκέψεών του το «Συλλογικό Ασυνείδητο» και χρησιμοποιεί ως όχημα την Ανατολική φιλοσοφία για τις λύσεις που προτείνει για τη σωτηρία του ανθρώπου, για τη σωτηρία του πλανήτη.

Ως σεισμογράφος της εποχής του, πιστοποιεί τους κινδύνους που προέρχονται από τον ατομισμό, τον εγωισμό, την διαφθορά, την υποκρισία, τον αδίστακτο πλουτισμό, την χρεοκοπία των πολιτικών και εκπέμπει S.O.S. για την σωτηρία του πλανήτη και του ανθρώπου.

Πιστεύει ότι η σωτηρία θα προέλθει από τη φώτιση του ανθρώπου, από «συνειδητούς» και «φωτισμένους» ανθρώπους, από την υπέρβαση του «Εγώ», από το πνεύμα της θυσίας και της πραγματικής αγάπης.

Μέσα από την διαπάλη του καλού και του κακού και την συμφιλίωση των αντιθέσεων, θα προκύψει η αρμονία, όπως εκείνη που επικρατεί στο σύμπαν. Ο Γάντζος, όπως συμβολικά παριστάνεται στο γαντζωτό ράμφος του παπαγάλου στο εξώφυλλο του βιβλίου, είναι μια μεταφορά των ερεισμάτων που αναζητεί ο άνθρωπος στη ζωή του.

Η πλοκή του μυθιστορήματος ευρηματική με εναλλασσόμενα κεφάλαια δημιουργεί εκπλήξεις, ανατροπές, με αιφνίδια και απρόβλεπτα επεισόδια και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον και την περιέργεια του αναγνώστη δίνοντας χαρά και ελπίδα.

Κι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το  site του βιβλίου….

«Ένας άντρας, σύμφωνα με μία ιστορία από τα βάθη της Ανατολής, περπατούσε νύχτα μόνος σε ένα απότομο μονοπάτι, κοντά στην κορφή ενός βουνού. Πυκνή συννεφιά σκέπαζε τον ουρανό.

Το σκοτάδι πίσσα. Κάποια στιγμή παραπάτησε, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στο κενό. Ασυναίσθητα άπλωσε το χέρι του και πρόλαβε να πιαστεί από ένα χοντρό κλαδί που προεξείχε στο χείλος του γκρεμού.

Φώναξε για βοήθεια αλλά η μόνη απάντηση που πήρε, ήταν ο αντίλαλος από την ίδια του τη φωνή μέσα στο φαράγγι. Δεν υπήρχε κανείς για να τον ακούσει. Η αγωνία του μεγάλωνε καθώς ένιωθε τις δυνάμεις του, λίγες ώρες αργότερα, να τον εγκαταλείπουν.

Όταν είχε φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής του, το πρώτο φως της αυγής άρχισε να διαλύει το βαθύ σκοτάδι. Κοίταξε κάτω και γέλασε βλέποντας ότι μόλις λίγα εκατοστά από τα πόδια του, υπήρχε ένας μεγάλος πλατύς βράχος.

Θα μπορούσε να είχε αφήσει το κλαδί οποιαδήποτε στιγμή μέσα στη νύχτα και να πατήσει πάνω του. Απλά θα το έκανε χωρίς να ξέρει. Χωρίς σιγουριά. Ξεπερνώντας κάθε φόβο, πραγματικό και μη.Ο Γάντζος γράφτηκε αφού άφησα το κλαδί μέσα στη νύχτα».

©Typologos.com 2011

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

5 + thirteen =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.