ΤΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ-ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΤΡΙΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΦΩΤΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ-ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΘΑ ΠΡΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
(Φωτογραφία: Ο αρμενικής καταγωγής σκηνοθέτης και εικαστικός δημιουργός Σεργκέι Παρατζάνοφ στο σπίτι του στην Τιφλίδα με τον σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ «Σεργκέι Παρατζάνοφ – ο εξόριστος», Φώτο Λαμπρινό.)
Τρία ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού που αναφέρονται στην καλλιτεχνική δημιουργία του Νοτίου Καυκάσου θα προβληθούν στις 12 το μεσημέρι – 2 το μεσημέρι του Σαββάτου 10 Νοεμβρίου 2012 στην αποθήκη Β1, στο λιμάνι, όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ οι προβολές γίνονται στο πλαίσιο της έκθεσης «Samkura: Περιπλάνηση» και του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Μετά από τις προβολές θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση του σκηνοθέτη, Φώτη Λαμπρινού με τους σινεφίλ.
Τα φιλμ τιτλοφορούνται «Γεωργιανοί ζωγράφοι», «Γκαϊανέ Χατσατουριάν» και «Σεργκέϊ Παρατζάνωφ, ο εξόριστος», τα οποία «γυρίστηκαν» το 1989 κατά τη διάρκεια της περιόδου της περεστρόικα, ενώ «ιχνηλατούν» την καλλιτεχνική δραστηριότητα της τότε σοβιετικής δημοκρατίας της Γεωργίας.
Στο πρώτο φιλμ παρουσιάζεται η ζωή νέων Γεωργιανών καλλιτεχνών εν ώρα εργασίας στο εργαστήριο, όπου φιλοτεχνούν μια αξιονιστική και νέα φορμαλιστική δημιουργία ακολουθώντας το ιδεολογικό περίγραμμα του σοβιετικού συστήματος, το οποίο κατέρρευσε «σαν χάρτινος πύργος» μέσα στην επόμενη διετία.
Στο δεύτερο φιλμ αποτυπώθηκε ο αυτοβιογραφικός εσωτερικός μονόλογος της ζωγράφου, Γκαϊανέ Χατσατουριάν (1942-2009), η οποία δημιούργησε έργα που διακρίνονται από την ποιητική μυθοπλασία και την εκφραστική πλαστικότητα.
Η αρμενικής καταγωγής εικαστικός γεννήθηκε και έζησε στην Τιφλίδα της Γεωργίας, μαθήτευσε κοντά στον Σεργκέι Παρατζάνοφ, καθώς κι εξελίχθηκε σε μια επιφανή ζωγράφο -μοναχική φιγούρα της σύγχρονης τέχνης του Καυκάσου.
Στο φιλμ «Σεργκέϊ Παρατζάνωφ, ο εξόριστος» παρουσιάζεται η τελευταία εξομολόγηση του μεγάλου σκηνοθέτη και εικαστικού δημιουργού (1924-1990).
Ένας καλλιτέχνης που βασίστηκε στην εικαστική παράδοση διαφόρων σοβιετικών χωρών (Αρμενία, Γεωργία, Ουκρανία) και δημιούργησε μία ιδιαίτερη αισθητική κινηματογραφική γλώσσα, στην ιστορία του κινηματογράφου.
Ταινίες, όπως είναι οι «Σκιές λησμονημένων προγόνων», «Το χρώμα του ροδιού», «Ο Θρύλος του Κάστρου Σουράμ» και ο «Ασίκ Κερίμπ», που σήμερα θεωρούνται κλασσικές.
Ο αξέχαστος δημιουργός εμφανίζεται να διηγείται στιγμές της ζωής του, να «μιλά» για τις ταινίες του, να περιγράφει τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην Σοβιετική Ένωση κατά τη διάρκεια της «Περεστρόϊκα» και την εν ψυχρώ δολοφονία δεκάδων Γεωργιανών διαδηλωτών, που έγινε τον Απρίλιο του 1989.
Αφηγείται το πώς φυλακίστηκε και αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στη δημιουργία των έργων του.
Η προβολή πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Samkura: Περιπλάνηση» που παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών από τις χώρες Γεωργία, Αρμενία, Ιρλανδία, Πορτογαλία κι Ελλάδα,
Πολλοί αυτούς ταξίδεψαν στον νότιο Καύκασο, όπου επηρεάστηκαν αρκετά στην μετέπειτα δημιουργία των έργων τους.
Από τις 10 Νοεμβρίου του 2012 θα εκτίθενται και δύο πίνακες της άγνωστης στην Ελλάδα, Γκαϊανέ Χατσατουριάν, που προέρχονται από τη συλλογή του Φώτου Λαμπρινού.
Βιογραφικό σημείωμα του Φώτη Λαμπρινού
Ο Φώτος Λαμπρινός εργάστηκε στο ραδιόφωνο, στο θέατρο (θίασος Δη. Χορν) και στον κινηματογράφο (ντοκιμαντέρ «100 ώρες του Μάη» 1963-1964 για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη), πριν μεταβεί για σπουδές στο εργαστήρι του Μιχαήλ Ρομμ (1965-1970) στη Μόσχα,
Συνεργάστηκε με τους Κώστα Γαβρά (1971-1973), Θόδωρο Αγγελόπουλο (1973-1974) και γύρισε δεκάδες ντοκιμαντέρ, «Μουσικό οδοιπορικό με τη Δόμνα Σαμίου» (1976-1977), «Πανόραμα του Αιώνα» (1982-1987), «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» (1992), «Αναζητώντας τη Βερενίκη» (1997) .
Σκηνοθέτησε και τη σειρά 13 ημίωρων ταινιών με τίτλο «Χούντα είναι. Θα περάσει;» (2012).
Συμμετείχε στις μεγάλου μήκους: «Άρης Βελουχιώτης- το δίλημμα» (1981, «Δοξόμπους» (1987), «Γλέντι γενεθλίων-μία βουβή βαλκανική ιστορία» (1995), «Καπετάν Κεμάλ, ο σύντροφος» (2008).
Στον τομέα του βιβλίου έχει γράψει τα εξής: «Ισχύς μου η αγάπη του φακού» «Τα κινηματογραφικά επίκαιρα ως τεκμήρια της ιστορίας» 1895-1940. Δοκίμιο. Εκδόσεις Καστανιώτη 2005 και «Λευκά σοσόνια» σεναριακή μυθιστορία- Εκδόσεις Καστανιώτη 2006.
©Typologos.com 2012