Το 21ο Διεθνές Συμπόσιο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Το 21ο Διεθνές Συμπόσιο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας διοργανώνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Tα αποτελέσματα ερευνών κι αντίστοιχων εφαρμογών θα ανακοινώσουν συνολικά 175 ακαδημαϊκοί ή ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό στο 21ο Διεθνές Συμπόσιο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας που πραγματοποιηθεί κατά το χρονικό διάστημα Παρασκευή 5- Κυριακή 7 Απριλίου του 2013 στο ξενοδοχείο «Mediterranean Palace» της Θεσσαλονίκης.
Το συμπόσιο διοργανώνεται από τον Τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ πρώτη φορά έγινε το 1986.
Οι θεματικές ενότητες του συμποσίου αφορούν στα θεωρητικά ζητήματα επιπέδων της Γλωσσολογίας, όπως είναι η Φωνητική, η Φωνολογία, η Σύνταξη και η Σημασιολογία.
Επίσης, θα ανακοινωθούν διάφορες εφαρμογές σχετικά με τη διδακτική, τις διαταραχές της γλώσσας και της επικοινωνίας, καθώς και με τη μετάφραση.
«Σκοπός του 21ου Διεθνούς Συμποσίου είναι η παρουσίαση των πιο πρόσφατων μελετών και των ευρημάτων τους στους ερευνητικούς αυτούς χώρους με στόχο την ενημέρωση των γλωσσολόγων ερευνητών, των εκπαιδευτικών ξένων γλωσσών, καθώς και των μεταφραστών», εξήγησε η επίκουρη καθηγήτρια του Τομέα Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ, Μαρίνα Ματθαιουδάκη.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα αναλυθούν ζητήματα, όπως είναι η διγλωσσία και η σχέση της με την εκπαίδευση, η διδασκαλία γλώσσας με βάση το περιεχόμενο και το ολοήμερο θεματικό εργαστήριο στη Γνωστική Γλωσσολογία.
Ως προσκεκλημένοι ομιλητές θα «ανεβούν» στο βήμα και οι εξής ειδικοί :
- Η Christiane Bongartz από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, η οποία θα μιλήσει για την εκμάθηση της ξένης γλώσσας και το γραμματισμό.
- Η Valerie Hazan από το University College του Λονδίνου, η οποία θα αναφερθεί στο ρόλο των οπτικών ερεθισμάτων και της φωνητικής εκπαίδευσης στην πρόσληψη της ομιλίας στη ξένη γλώσσα.
- Ο Theo Marinis από το Πανεπιστήμιο του Reading, ο οποίος θα αναλύσει τους μηχανισμούς που ευθύνονται για γλωσσικές δυσκολίες στη διγλωσσία και θα μιλήσει για τις γλωσσικές διαταραχές.
- Η Joanna Nijakowska από το Πανεπιστήμιο του Łódź στην Πολωνία, η οποία θα μιλήσει για τη δυσλεξία στην έρευνα και στην εκπαίδευση.
Τις εργασίες αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 300 ειδικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι τέσσερις εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών θα είναι «ανοιχτές» στο ευρύτερο κοινό.
©Typologos.com 2013