Το χωριό Ογκνιάνοβο – ιαματικά λουτρά σε 30 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα

0
2277

ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ  ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM

 Το χωριό Ογκνιάνοβο – ιαματικά λουτρά σε 30 χλμ από τα σύνορα με την Ελλάδα 

 Από την Ελληνική Υπηρεσία  της Εθνικής Βουλγαρικής  Ραδιοφωνίας

 Κείμενο: Βενέτα Νικόλοβα

 

(© Φωτογραφία: bg.wikipedia.org-Άποψη από το χωριό και το Πίριν)

 Οι κάτοικοι του δήμου της Ροδόπης Γκάρμεν είναι κοντά στο να αντικαταστήσουν την καλλιέργεια καπνού, που είναι ο παραδοσιακός τους βιοπορισμός, με μια ευκολότερη, αλλά πιο κερδοφόρα ασχολία – τον τουρισμό.

 Το αυξημένο ενδιαφέρον για τα τοπικά χωριά με την όμορφη φύση και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική είναι αιτία πολλοί να παρατήσουν τα χωράφια και να γίνουν ξενοδόχοι.


Έτσι,για μερικά χρόνια, μόνο στο χωριό Ογκνιάνοβο, που είναι γνωστό με τα ιαματικά του λουτρά, εμφανίσθηκαν δεκάδες ξενοδοχεία, που έχουν αρκετή πελατεία. Τα περισσότερα απ’ αυτά ανήκουν σε πρώην καπνοπαραγωγούς, που μετατράπηκαν σε επιτυχημένους επιχειρηματίες.

 

(Οικογενειακά ξενοδοχεία στο Ογκνιάνοβο. Φωτογραφία: Βενέτα Νικόλοβα)

 Τέτοια περίπτωση είναι και ο Βεντσισλάβ Σάρκοφ, πρώην γεωργός και νυν ιδιοκτήτης μικρού οικογενειακού ξενοδοχείου στο Ογκνιάνοβο.

 “Μέχρι το 2006 παράγαμε από έναν τόνο καπνού ετησίως, αλλά πεισθήκαμε ότι είναι αδύνατο να συντηρήσεις την οικογένειά σου μ’ αυτό”, λέει ο Σάρκοφ και θυμάται πώς με την σύζυγό του αποφάσισαν να κάνουν αυτό το ριψοκίνδυνο βήμα, τράβηξαν χρήματα από την τράπεζα και παρόμοια με άλλους συγχωριανούς τους οικοδόμησαν ξενοδοχείο. Έτσι,  πριν από  4 χρόνια προϋπάντησαν τους πρώτους τους πελάτες.

 “Το Ογκνιάνοβο είναι θέρετρο για όλο το χρόνο, επειδή εδώ έχουμε ωραίες ιαματικές πηγές, που θεραπεύουν σειρά ασθενειών”, λέει ο Βεντσεσλάβ Σάρκοφ.

 “Ας μη μιλάμε ότι είμαστε στους πρόποδες της Ροδόπης. Το ήπιο κλίμα του  Αιγαίου και οι πηγές ασκούν ευνοϊκή επίδραση στην υγεία των ανθρώπων”.

Μέχρι πριν 10 χρόνια περίπου το 85% του ντόπιου πληθυσμού καλλιεργούσε καπνό, ενώ μόνο το 4% ασχολούνταν με τουρισμό. Σήμερα περίπου το 40% των κατοίκων του Ογκνιάνοβο δουλεύουν στον χώρο του τουρισμού.

 Οι ντόπιοι δεν λυπούνται για το ότι έχουν αφήσει τον καπνό και αναγνωρίζουν ότι είναι πολύ πιο ευχάριστο και κυρίως πιο κερδοφόρο να δέχεσαι τουρίστες και να τους περιποιείσαι παρά να πηγαίνεις στο χωράφι.

Ο κόσμος της περιοχής εδώ και καιρό έχει συνειδητοποιήσει, ότι ο πραγματικός του πλούτος είναι τα ιαματικά λουτρά. Ακριβώς γι’ αυτό τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα.

 “Μαζί με τους τουρίστες από την χώρα, δεχόμαστε και πολλούς Έλληνες”, λέει ο Σάρκοφ.

 

(Σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία στην περιοχή διαθέτουν πισίνες με μεταλλικό νερό. Φωτογραφία: bg.wikipedia.org)

 “Είναι η κρίση στην Ελλάδα και έρχονται εδώ, επειδή είναι φθηνότερο. Πολλές φορές έρχονται σ’ εμάς μόνο για γεύμα και μετά φεύγουν. Έχω και ταβέρνα στο ξενοδοχείο, που διαθέτει και πισίνα με μεταλλικό νερό, τώρα θα βάλουμε και τζακούζι.

 Στην ταβέρνα προσφέρουμε όλα τα εδέσματα της κουζίνας της Ροδόπης. Τώρα οι συγχωριανοί μου θέλουν να καλλιεργούν διάφορα προϊόντα για τα ξενοδοχεία. Αλλά για να αναπτυχθεί αυτή η δραστηριότητα, χρειάζονται μεγάλες επιχορηγήσεις. Οι επιχειρηματίες, που επιθυμούν να κάνουν θερμοκήπια για την εξασφάλιση προϊόντων εκτός του καλοκαιριού, έτσι ώστε να είναι οικολογικά, πρέπει να υποστηριχθούν από το κράτος”.

Μετάφραση: Σβέτλα Τόντοροβα

 ©Τα πνευματικά δικαιώματα του ρεπορτάζ και του κειμένου ανήκουν στην  Ελληνική Υπηρεσία  της Εθνικής Βουλγαρικής  Ραδιοφωνίας, στην Βενέτα Νικόλοβα, καθώς  και στην μεταφράστρια, Σβέλτα Τόντοροβα. Τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών ανήκουν στην bg.wikipedia.org και στην  Βενέτα Νικόλοβα.

 Ο www.typologos.com τονίζει ότι από τους Έλληνες  πρέπει να στηριχθούν τα ελληνικά ιαματικά θέρετρα.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

7 + twelve =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.