Το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και το λεύκωμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο δεν θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και το λεύκωμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο δεν θα παρουσιαστούν στη Θεσσαλονίκη
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Το πρόγραμμα του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου και το λεύκωμα του ΟΡ.ΦΕ.Ο με τίτλο «40 Χρόνια Φεστιβάλ Ολύμπου» δεν θα παρουσιαστούν – λόγω της απεργίας των δημοσιογραφικών ενώσεων- στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας 17 Ιουνίου του 2013 στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», στην πλατεία Αριστοτέλους 7, στη Θεσσαλονίκη.
Ομιλητές θα ήταν ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Γρηγόρης Παπαχρήστος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Κώστας Μυστακίδης.
Στην παρουσίαση θα ελάμβαναν μέρος ο σκηνοθέτης- ηθοποιός, Γιώργος Αρμένης, ο ποιητής- φιλόλογος και επιμελητής του λευκώματος, Αντώνης Κάλφας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΟΡ.ΦΕ.Ο., Νίκος Πασχαλούδης.
«Με αφορμή την παρουσίαση του προγράμματος του 42ου Φεστιβάλ Ολύμπου, θέλουμε να ταξιδέψουμε μαζί με τους φίλους του Φεστιβάλ Ολύμπου από την Θεσσαλονίκη, στη 40χρονη πορεία του μέσα από τις εικόνες και τις; μαρτυρίες ανθρώπων του θεάματος που στήριξαν αυτόν τον θεσμό.
Να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καλλιτέχνη, στο δημοσιογράφο και στο θεατή που με τη συνεισφοράς τους έγιναν κομμάτι αυτής της γοητευτικής πορείας.
Το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα (θέατρο, μουσική, εικαστικά, συναυλίες κλασσικής μουσικής, αφηγήσεις παραμυθιών) έχει σαν στόχο να ψυχαγωγήσει τους θεατές του Φεστιβάλ Ολύμπου σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές και με ευαισθησία απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», τονίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΡ.ΦΕ.Ο, Κώστας Μυστακίδης.
Το προφίλ και η ιστορία του Φεστιβάλ Ολύμπου
Το Φεστιβάλ Ολύμπου έχει τις «ρίζες του», στις γιορτές των Μουσών (1972) και εξελίχθηκε σε σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό με χιλιάδες φιλότεχνους ως θεατές, που συρρέουν κάθε καλοκαίρι.
Στον θεσμό «φιλοξενήθηκαν» Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, μεγάλους πρωταγωνιστές του θεάτρου, καθώς και σημαντικά καλλιτεχνικά σχήματα. Τα δρώμενα διεξάγονται στο Κάστρο του Πλαταμώνα, στους αρχαιολογικούς χώρους του Δίου, των Λειβήθρων, καθώς και της Πύδνας,
Οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται σε μεγάλης ιστορικής- αρχαιολογικής σημασίας χώρους, όπως είναι το Αρχαίο Θέατρο Δίου, το Κάστρο Πλαταμώνα, ο Βυζαντινός Ναός της Παναγίας στην Κονταριώτισσα και αρκετοί άλλοι.
Το το κοινό αποτελείται από κατοίκους όλης της Μακεδονίας και ιδιαίτερα των όμορων νομών Λάρισας- Θεσσαλονίκης- Ημαθίας – Κοζάνης.
Μεταξύ άλλων, εμφανίστηκαν πολλοί καλλιτέχνες διεθνούς φήμης ( Milva, Νάνα Μούσχουρη, Γκόραν Μπρέγκοβιτς, Σεζάρια Εβόρα, Λουθ Κασάλ).
Παρουσιάστηκαν κι άλλοι δημιουργοί πανελλήνιας εμβέλειας με διεθνή απήχηση (Αλεξίου, Νταλάρας, Μαρινέλλα, Φραγκούλης, Χατζηγιάννης, Φαραντούρη).
Έγιναν διάφορες εικαστικές εκδηλώσεις (εκθέσεις ζωγραφικής- θεατρικών κοστουμιών- ψηφιδωτών), ενώ έδωσαν παραστάσεις καταξιωμένων θιάσων (Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης Kάρολος Κουν, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.).
Ως φορέας συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα πολιτιστικά κέντρα και μουσεία των χωρών αυτών ( Μουσείο Λούβρου, Ίδρυμα Σαλβαντόρ Νταλί, Ινστιτούτο Θερβάντες και Πολιτιστικό Κέντρο Ρωσίας).
Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο μη κερδοσκοπικός φορέας πολιτισμού, «Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου». Μέλη του οργανισμού είναι άνθρωποι των γραμμάτων, της τέχνης και εκπρόσωποι όλων των φορέων του νομού Πιερίας, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.
©Typologos.com 2013.