ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Για όλα τα σημαντικά θέματα του ιδρύματος ενημερώθηκε διεξοδικά ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Κενεβέζος από τις Πρυτανικές Αρχές και τους Κοσμήτορες των Σχολών κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσημη επίσκεψής του στο Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 21 Μαρτίου του 2013.
Ο πρύτανης – καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, καλωσόρισε το νέο υπουργό στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και του έδωσε συγχαρητήρια για την ανάληψη των καθηκόντων του.
Του τόνισε, μάλιστα, πως στις δύσκολες στιγμές που περνά ο τόπος η παιδεία και η γνώση είναι βασικά συστατικά για διέξοδο από την κρίση, καθώς και για το χτίσιμο του αύριο.
«Ζούμε μια σοβαρή κρίση ενός μοντέλου οικονομίας, το οποίο χτίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Πολύ σύντομα θα πρέπει να σχεδιάσουμε ξανά τον τόπο μας και το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα πρέπει να έχει ρόλο, καθώς και λόγο», επισήμανε ο κ. Χριστοφίδης.
Ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κυριάκος Κενεβέζος ευχαρίστησε τις Πρυτανικές Αρχές για την πρόσκληση που του απηύθυναν να επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Επίσης, ανέφερε ότι η συνάντηση αυτή θα αποτελέσει την αρχή για μία στενή – εποικοδομητική συνεργασία ως προς τη σωστή κατεύθυνση μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και του Πανεπιστημίου Κύπρου.
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα θεωρώ ότι επιτελεί σημαντικό ρόλο σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες. Οποιαδήποτε πρόταση υποβληθεί, με επιχειρήματα, δεν θα διστάσω να την προωθήσω», διαβεβαίωσε.
Ο υπουργός εξέφρασε και την επιθυμία να ανοίξει ο διάλοηος με το Πανεπιστήμιο για την κατάθεση απόψεων και για διάφορα θέματα , όπως είναι ο κατάλογος διοριστέων.Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερώθηκε ο κ. Κενεβέζος από τον πρύτανη για τα εκκρεμή θέματα , τα οποία απασχολούν το Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2006 μέχρι και σήμερα.
Τα ζητήματα αυτά θα πρέπει να προωθηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση και ακολούθως προς τη Βουλή για ψήφιση.
Πιο συγκεκριμένα, τέτοια θέματα αφορούν στις ερευνητικές μονάδες, στην προσφορά των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στην αγγλική γλώσσα για την προσέλκυση ξένων φοιτητών.
Καίριο θέμα αποτελεί η προσφορά ορισμένων μαθημάτων στην αγγλική γλώσσα για τους φοιτητές του προγράμματος Erasmus κι η εναλλακτική διαδικασία εισδοχής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε μαθητές, οι οποίοι φοιτούν σε ιδιωτικές σχολές για σπουδές σε κρατικά πανεπιστήμια της Κύπρου.
Άλλα ζητήματα έγκειται στην παραχώρηση από το κράτος της γης του Πανεπιστημίου προς το Ίδρυμα με στόχο την υποθήκευσή της για αναπτυξιακά έργα όπως είναι η ανέγερση της Πολυτεχνικής Σχολής, στο δικαίωμα του Πανεπιστημίου Κύπρου να έχει τις δικές του επιχειρήσεις και στη δημιουργία του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών.
©Typologos.com 2013