Το Μουντιάλ αρχίζει


Το Μουντιάλ αρχίζει

Του Νίκου Μόσχοβου

Aρχίζει το ματς, αδειάζουν οι δρόμοι (φωτογραφία: By Дмитрий Пукалик – soccer.ru, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57404531)

«Αρχίζει το ματς», ήτοι  το  Μουντιάλ  2018 ξεκινά   σε λίγες ώρες  στις 6 το απόγευμα  της Πέμπτης 14 Ιουνίου  με την οικοδέσποινα Ρωσία να αντιμετωπίζει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας σε ένα αγώνα, που είναι κρίσιμος και για τις δυο ομάδες. Ο www.typologos.com θα προσπαθήσει να σας μεταδώσει με ένα δικό του – διαφορετικό τρόπο το παλμό της παγκόσμιας γιορτής του ποδοσφαίρου, που αποτελεί ένα από  τα μεγαλύτερα αθλητικά  – κοινωνικά  θεάματα μαζί με την κάθε Ολυμπιάδα.

«Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο», είχε πει κάποτε ο νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ (1913 – 1960), ενώ ο αείμνηστος «Νουρέγιεφ» του ποδοσφαίρου Γιόχαν Κρόϊφ είχε  περιγράψει εύστοχα:

«Τεχνική δεν είναι να μπορέσεις να κάνεις τσαλιμάκια με τη μπάλα 1000 φορές. Ο καθένας μπορεί να το κάνει αυτό, αν εξασκηθεί αρκετά. Και τότε μπορεί να πάει να δουλέψει σε τσίρκο. Τεχνική είναι να μπορέσεις να δώσεις την πάσα με ένα άγγιγμα, τη σωστή ταχύτητα και να τη στείλεις στο σωστό πόδι του συμπαίκτη σου».

Αν και  το πιο ποιητικό κείμενο για το ποδόσφαιρο είναι αυτό του Ουρουγουανού δημοσιογράφου – συγγραφέα Εδουάρδου Γκαλεάνο (1940- 2015), ο οποίος έχει σκιαγραφήσει τους αστέρες του ποδοσφαίρου ως εξής:

«Και μια ωραία ημέρα,  η θεά του ανέμου φιλά το πόδι του άντρα, το χτυπημένο, το περιφρονημένο πόδι του,  κι από αυτό το φιλί ένας αστέρας του ποδοσφαίρου γεννιέται μέσα σε ένα παχνί άχυρο, σε μια καλαμένια καλύβα. Κι αυτός κάνει τον κόσμο να κρέμεται από μια μπάλα».

Σήμερα μόνο η  εμπορική αξία των 32 ομάδων του Μουντιάλ της  Ρωσίας «αγγίζει» τα 10,30 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα έπρεπε να προβληματίζει γενικότερα την ανθρωπότητα, αφού πολλοί διάσημοι ή γνωστοί ποδοσφαιριστές κερδίζουν περισσότερα χρήματα από  τους επιστήμονες ( οι οποίοι  αλλάζουν καθημερινά  τον κόσμο) ή όσους προστατεύουν τον κόσμο ( πυροσβέστες, αστυνομικούς κ.α.).

Ωστόσο, η διάσταση του ποδοσφαίρου επεκτείνεται σε  πολιτικό, κοινωνικό, τουριστικό   και πολιτιστικό επίπεδο,  ενώ εμπεριέχει συνάμα  τις διαστάσεις της ψυχαγωγίας (αγωγή  της ψυχής ) υπό τη μορφή προσωπικών στιγμών – ανθρώπινων παραδειγμάτων  και της διασκέδασης ( περνώ όμορφα και χαρούμενα τις ώρες ελεύθερου χρόνου).

Από όποια πλευρά και αν το δει κανείς είναι ένα γεγονός, που επηρεάζει και επιδρά στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων, καθώς και όχι μόνον. Το ποδόσφαιρο ως έκφανση της ζωής μπορεί να χρησιμοποιηθεί με καλό ή κακό τρόπο.

Εμείς προτιμάμε  τη καλή διάσταση, που προάγει  την ειρήνη,  το συναγωνισμό, τη προβολή των ικανότητας όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως χρώματος, φύλου, δέρματος ή θρησκείας.

Το Μουντιάλ αυτό δε θα είναι εύκολος δρόμος για καμία ομάδα.  Οι ποδοσφαιριστές των 32 εθνικών ομάδων  αναμένεται – στο πλαίσιο του ανθρωπίνως δυνατού – να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.  Θα μας δώσουν στιγμές χαράς, λύπης, ξεγνοιασιάς και  δύναμης. Ας απολαύσουμε αυτό το ταξίδι, γιατί είναι ένα και ξεχωριστό, ενώ το επόμενο ραντεβού θα είναι σε 4 χρόνια . Ας αρχίσει το ματς….

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve − 9 =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.