ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com

Η πραγματική διάσταση του μαθήματος των θρησκευτικών στην αγωγή των παιδιών θα συζητηθεί στο συνέδριο
«Το Μάθημα των Θρησκευτικών: Προβληματισμοί – επισημάνσεις – προτάσεις».
Γι’ αυτό το θέμα θα συζητήσουν έγκριτοι ειδικοί στο ομώνυμο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο, που αρχίζει στις 9.30 το πρωί της Δευτέρας 11 Μαρτίου του 2013 στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 12 Μαρτίου.
Οι εργασίες διοργανώνονται από το Εργαστήριο Παιδαγωγικής – Χριστιανικής Παιδαγωγικής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ, ενώ τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.Θα πραγματοποιηθούν, δε, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης.
«Η θρησκευτική εκπαίδευση αποτελούσε ανέκαθεν αντικείμενο ευρείας δημόσιας συζήτησης και αντιπαραθέσεων.
Τελευταία, ενισχύονται οι φωνές που διαχρονικά τάσσονται εναντίον του χαρακτήρα και του περιεχομένου του Μαθήματος των Θρησκευτικών, ακόμα και εναντίον αυτής της ύπαρξής του, επιδιώκοντας με άμεσο ή έμμεσο τρόπο την ουσιαστική κατάργησή του», εξηγεί ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου- καθηγητής Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας, Ηρακλής Ρεράκης.
«Στα πλαίσια αυτά συντάχτηκε το 2011 -και έκτοτε εφαρμόζεται πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία της χώρας- ένα πρόγραμμα σπουδών που δίνει κοινωνιολογικό ή θρησκειολογικό χαρακτήρα και περιεχόμενο στο Μάθημα των Θρησκευτικών – προκαλώντας έτσι πολλαπλές – έντονες αντιδράσεις στο θεολογικό, στον ακαδημαϊκό, καθώς και στον εκκλησιαστικό χώρο.
Η πολλαπλότητα και η ένταση των αντιδράσεων αυτών έχουν εκ των πραγμάτων καταστήσει προβληματική την εφαρμογή αυτού του προγράμματος.
Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο κατά την οποία το μάθημα των Θρησκευτικών, προσαρμοσμένο στα στοιχεία εκείνα που συνιστούν την ταυτότητα του Ελληνικού Έθνους, είναι απαραίτητο για την -ολοένα και φτωχότερη από πλευράς πνευματικής, κοινωνικής και πολιτισμικής- Αγωγή των παιδιών.
Το συνέδριο αυτό δεν αφορά γενικά σε θέσεις ή αντιθέσεις σχετικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά προσανατολίζεται συγκεκριμένα στην ανάδειξη των πολλαπλά εκφρασμένων προβληματισμών, απέναντι στη μελλούμενη πορεία του Μαθήματος», τονίζει ο κ. Ρεράκης.
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διάφοροι ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, παιδαγωγοί, νομικοί, ψυχολόγοι, ιστορικοί, πολιτειολόγοι, σχολικοί σύμβουλοι του μαθήματος των Θρησκευτικών, Θεολόγοι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος.
©Typologos.com 2013