Το Διάστημα στον “Τυπολόγο”
Το Διάστημα στον «Τυπολόγο»
Του Νίκου Μόσχοβου
18:05:28,07/13/2018

Η πιο μεγάλη περιπέτεια της Ανθρωπότητας είναι η εξερεύνηση του διαστήματος
«Δεν θέλουμε να κατακτήσουμε το σύμπαν, απλώς θέλουμε να επεκτείνουμε τα σύνορα της Γης στα όρια του σύμπαντος», Στάνισλαβ Λεβ, Πολωνός συγγραφέας
Πάντοτε οι άνθρωποι κοιτούσαν προς τα άστρα και ονειρευόταν ταξίδια, περιπέτειες και καινούριους κόσμους. Από το 2011 ο www.typologos.com ως ειδησεογραφική ιστοσελίδα , αλλά και παλαιότερα ως διαδικτυακό ημερολόγιο τύπου blog αυτή εδώ η ιστοσελίδα έχει ασχοληθεί επισταμένα – διεξοδικά με το Διάστημα.
Ο διαστημικός τομέας αποτελεί σήμερα ένα από τους πιο ταχείς εξελισσόμενους επιχειρηματικούς «βραχίονες» της ανθρωπότητας στους οποίους αναπτύσσονται έρευνες, που αφορούν στα φάρμακα, στην ιατρική, στη βιοτεχνολογία, στη ρομποτική, στη τεχνητή νοημοσύνη, στη μηχανική, στην τεχνολογία, στις τηλεπικοινωνίες, στη μετεωρολογία, στην άμυνα κ.ά.
Πολλές εξ αυτών των εφαρμογών χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως συμβάλλοντας στη διατήρηση ή στην αύξηση της ποιότητας της καθημερινότητας των πολιτών, ενώ άλλες καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιηθούν ποτέ, γιατί μπορεί να κοστίσουν ανθρώπινες ζωές.
Παρά το γεγονός ότι για το διάστημα χρειάζονται επενδύσεις εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν ήδη αναπτυχθεί ιδιωτικές εταιρείες διαστημικών εφαρμογών ιδιαίτερα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών (δορυφόροι) και στην κατασκευή πυραύλων που μεταφέρουν εμπορεύματα ή υλικά προς το διεθνή διαστημικό σταθμό (ιδιαίτερα από τη SpaceX του Elon Musk και την Οrbital ATK).
Οι λόγοι είναι προφανείς:
1.Η υπεροχή στο διαστημικό χώρο συνεπάγεται στρατιωτικό και επιχειρηματικό πλεονέκτημα για όποια χώρα την επιτύχει.
2. Η εκτέλεση – εκμετάλλευση – αξιοποίηση πειραμάτων σε διαφορετικές συνθήκες από αυτές που επικρατούν στη Γη επιτρέπουν την παραγωγή προϊόντων, που δε θα μπορούσαν να παραχθούν στο περιβάλλον της Υδρογείου.
3.Οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του πλανήτη σιγά – σιγά θα στερέψουν κι άρα τα πετρώματα, που βρίσκονται ήδη στη Σελήνη, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
4. Οι καιρικές συνθήκες στη Γη αλλάζουν προς το χειρότερο (είτε λόγω του φαινομένου του Θερμοκηπίου είτε της εμφάνισης μιας νέας Εποχής Παγετώνων ) κι άρα η ανθρωπότητα – έστω και μακροπρόθεσμα – θα πρέπει να αναζητήσει κοντινούς δορυφόρους ή πλανήτες, στους οποίους βήμα με βήμα θα πρέπει να προβεί τεχνητά στη δημιουργία ατμόσφαιρας.
5. Μην ξεχνάμε και το «Ιερό Δισκοπότηρο» όλων που ασχολούνται με το διάστημα και το οποίο είναι η ανακάλυψη άλλης ή παρόμοιας μορφής ζωής. Κανείς δε ξέρει το πότε κι αν θα συντελεστεί η συγκεκριμένη ανακάλυψη, αλλά θα είναι η τομή, που θα αλλάξει το «ρου» της ιστορίας της Ανθρωπότητας.
Στον www.typologos.com έχουμε ήδη δημοσιεύσει πολλά άρθρα ή ρεπορτάζ για το διάστημα και τα οποία δεν αναδεικνυόταν όσο έπρεπε μέσα από τη στήλη «Άνθρωπος» και τις κατηγορίες των Επιστημών.
Έτσι από σήμερα και σιγά –σιγά όλο αυτό το υλικό θα αναδειχθεί μέσα από τη ξεχωριστή ενότητα «Διάστημα».
«Είμαστε μια απιθανότητα σε ένα απίθανο Σύμπαν», δεν έλεγε και ο Αμερικανός συγγραφέας Ray Bradbury; Ας περιηγηθείτε όλοι οι αναγνώστες του «Τυπολόγου» στο χώρο του απέραντου.
©Typologos.com 2018