Το έργο « Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού παρουσιάζει η Ομάδα Τέχνης «Oberon» στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» της Θεσσαλονίκης.
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www. typologos.com
Το έργο « Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού παρουσιάζει η Ομάδα Τέχνης «Oberon» στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» της Θεσσαλονίκης.
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Το έργο « Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του Διονύσιου Σολωμού (φωτογραφία) παρουσιάζει η Ομάδα Τέχνης Oberon στο δημοτικό θέατρο «Άνετον» της Θεσσαλονίκης (Παρασκευοπούλου 42) από τις 15 μέχρι και τις 23 Νοεμβρίου του 2012, στις 9 το βράδυ.
Την παράσταση υποστηρίζει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Ο πραγματικός τίτλος του έργου είναι «Η Γυναίκα της Ζάκυθος ή Όραμα του Διονυσίου Ιερομόναχου, εγκάτοικου εις ξωκλήσι Ζακύνθου (1826-1829)» και συνδυάζει τα στοιχεία μιας ιδιόρρυθμης πρόζας με την ποίηση.
Ο εθνικός μας ποιητής χρησιμοποίησε τη δημοτική γλώσσα και τα χαρακτηριστικά ιδιώματα του λόγου των κατοίκων του «Ζάντε», κατορθώνοντας να αποτυπώσει τον παλμό μιας εποχής που χάθηκε για πάντα μέσα στην ομίχλη του χρόνου.
Τα λόγια αποδίδονται σε πρώτο πρόσωπο μέσα από τις μορφές του Ζακυνθινού Ιερομόναχου Διονύσιου και της Γυναίκας της Ζάκυθος.
Οι κριτικοί συμφωνούν πως είναι ένα κείμενο, που θα συνταράξει τους θεατρόφιλους, αφού αποδίδει ανάγλυφα την σκληρή – απαράδεκτη συμπεριφορά της ηρωίδας και περιγράφει στη δεινή θέση, στην οποία περιήλθαν οι γυναίκες της ηρωικής πόλης του Μεσολογγίου.
Γυναίκες που προσέφυγαν για βοήθεια στο «Ζάντε», όταν πολιορκούνταν το Μεσολόγγι από τους Τούρκους.
Από την άλλη πλευρά, αποκαλύπτεται η ψυχή του Ιερομόναχου και η αντάρα που νιώθει η ίδια. Τα συναισθήματα αυτά θα εξιστορηθούν στη γυναίκα. Ουσιαστικά, μέσα από το έργο παρουσιάζεται το τρίπτυχο Ιερομόναχος, Γυναίκα και Διάβολος, αλλά αποδίδονται τα νοήματα της πίστης και της άρρηκτης- μοναδικής οντότητας.
Τα δρώμενα επί σκηνής μοιάζουν με ένα παραλήρημα, που ίσως να θυμίζει ένα εξπρεσιονιστικό περιβάλλον αποδίδοντας παραστατικά τη συνεχή πάλη του κακού με το καλό.
Οι κριτικοί το έχουν χαρακτηρίσει ως ένα από τα πιο σπουδαία έργα της Ελληνικής Γραμματείας, το οποίο όμως δεν ξέρουν σήμερα οι νεοέλληνες.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αλέκος Σπυριδάκης, τα σκηνικά- κοστούμια σχεδίασε η Μαριέτα Πανίδου , τον σχεδιασμό του φωτισμού πραγματοποίησε η Κέλλυ Εφραιμίδου και τη μουσική έγραψε ο Αλέξης Βαλάσσης, ο οποίος την αποδίδει με την κιθάρα του. Βιολί παίζει ο σολίστ, Περικλής Βραχνός.
Τους ρόλους ενσαρκώνουν οι ηθοποιοί Σοφία Βούλγαρη, Διονύσης Καραθανάσης και Μάριος Μεβουλιώτης. Οι ενδιαφερόμενοι-ες για κρατήσεις θέσεων μπορούν να τηλεφωνήσουν στους αριθμούς κλήσης 2310-869.869 και 6934-757. 466.
Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου ορίστηκε στα 10 ευρώ και του μειωμένου διαμορφώθηκε στα 5 ευρώ.
©Typologos.com 2012.