Τάσεις και προβλέψεις για τον Τουρισμό του Αύριο στο συνέδριο που διοργάνωσε το ACT

Τάσεις και προβλέψεις για τον Τουρισμό του Αύριο στο συνέδριο που διοργάνωσε το ACT (American College of Thessaloniki)

17:17:24,01/23/2018

Από αριστερά: Ανέστης Αναστασίου, συντονιστής ακαδημαϊκών προγραμμάτων Τουρισμού ACT, Δρ Στάμος Καραμούζης, Πρύτανης ACT – American College of Thessaloniki, Νίκος Χάντζος, Director of International Hotel Development Europe (Ελλάδα & Κύπρος), Marriott International, Πάνος Αλμυράντης, βραβευμένος European Hotel Manager of the Year 2014 και Γενικός Διευθυντής, Daios Cove Luxury Resort & Villas, Gabriele Secol, Senior Manager, Deloitte Central Mediterranean (Ιταλία), Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος Κολλεγίου Ανατόλια, Δρ Νίκος Χουρβουλιάδης, Διευθυντής του Business School του ACT, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Principal, Deloitte Central Mediterranean (Ελλάδα), Γιώργος Αλεξάκης, αναπληρωτής Καθηγητής του πανεπιστημίου Florida Gulf Coast, School of Resort & Hospitality Management (ΗΠΑ)

Τα χαρακτηριστικά που θα έχει ο τουρισμός στο μέλλον αποκωδικοποιήθηκαν από ειδικούς της τουριστικής αγοράς κατά τη διάρκεια της ημερίδας «The Tourism of Tomorrow» που διοργάνωσε το ACT (American College of Thessaloniki), μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών προγραμμάτων του ACT στον Τουρισμό, τέθηκε υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.ΤΕ.) και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος αναφέρθηκε στον ρόλο της εκπαίδευσης ως παράγοντα ανάπτυξης του κλάδου και υπογράμμισε την ανάγκη η εκπαίδευση να αποκτήσει «εκτός από ισχυρό θεωρητικό υπόβαθρο, πρακτική διάσταση και επαφή με την πραγματικότητα του επαγγέλματος και της αγοράς. Το ACT επιθυμεί να συμβάλλει ενεργά στον δημόσιο διάλογο για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν κόμβο που θα συνδέει τον ακαδημαϊκό χώρο με την αγορά και τους επαγγελματίες του κλάδου».

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας μίλησε σχετικά με τη σημασία που έχει να γίνουν «νέες μεγάλες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη για να επιτευχθεί το ποιοτικό άλμα». Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Τ.Ε. Γρηγόρης Τάσιος πρότεινε να εκπονηθεί μελέτη για τη Χαλκιδική ως τουριστικός προορισμός.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος.

Στο πλαίσιο της ημερίδας υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Thessaloniki Convention Bureau (TCB) και του ACT με στόχο την ενίσχυση της ακαδημαϊκής συμμετοχής στον χώρο των συνεδρίων και τη δραστηριοποίηση από κοινού σε συνέδρια, εκδηλώσεις, προγράμματα πρακτικής άσκηση,  καθώς  και δράσεις εποικοδομητικού εθελοντισμού. Το σύμφωνο συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος του TCB, Ιωάννης Ασλάνης και ο Πρύτανης του ACT –  Αντιπρόεδρος Ακαδημαϊκών Υποθέσεων Δρ Στάμος Καραμούζης.

Ο άνθρωπος, το συναίσθημα και το ξενοδοχείο του μέλλοντος

Κεντρικός ομιλητής του Συνεδρίου ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου Florida Gulf Coast, School of Resort & Hospitality Management (Η.Π.Α) Γιώργος Αλεξάκης, ο οποίος διδάσκει στο συγκεκριμένο   ακαδημαϊκό κέντρο του εξωτερικού, που βρίσκεται  στην Φλόριδα. Σημειωτέον ότι η  Πολιτεία αυτή αποτελεί τον μεγαλύτερο τουριστικό προορισμό στις Η.Π.Α.  και παγκοσμίως

Ο κ. Αλεξάκης παρουσίασε τα διδάγματα του μοντέλου του διαμοιρασμού με παράδειγμα την Airbnb. «Οι ευέλικτες τιμές, οι αυθεντικές εμπειρίες και το αίσθημα της οικειότητας και της ασφάλειας, που προσφέρει η Airbnb, έχουν μειώσει σημαντικά τα έσοδα των ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε όλον τον κόσμο. Μπορούμε να αντιγράψουμε ένα ξενοδοχείο, αλλά όχι τον συναισθηματικό δεσμό, που δημιουργούμε με έναν τόπο, τον χώρο και τους ανθρώπους. Η βιομηχανία του τουρισμού οφείλει να επενδύσει στο κομμάτι του συναισθήματος και της αυθεντικής εμπειρίας,  που θα προσφέρει στον πελάτη»,  είπε.

Την έρευνα της Deloitte για το ξενοδοχείο του μέλλοντος συνόψισε ο Principal της Deloitte Central Mediterranean (Ελλάδα) Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε τον ρόλο του ξενοδοχείου ως ενοποιητή εμπειριών (curator), match maker που φέρνει σε επαφή και δικτυώνει τους ανθρώπους ως  μέλους της κοινότητας που συνδέει τους επισκέπτες με την περιοχή.

Μίλησε για τον ρόλο του ξενοδοχείου ως  «αρχιτέκτονα» που ενισχύει την εμπειρία του ταξιδιώτη μέσα από πολυχρηστικούς χώρους  και  ως «χορογράφου», ο οποίος  διαχειρίζεται τη συνολική εμπειρία – από την αρχή του ταξιδιού μέχρι και την επιστροφή από τον προορισμό.

Ο Senior Manager, Deloitte Central Mediterranean (Ιταλία) Gabriele Secol παρουσίασε την έρευνα της συμβουλευτικής εταιρίας για τις καινοτόμες εφαρμογές και υπηρεσίες μέσα από τη συνδυασμένη χρήση των social media και της τεχνολογίας, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deloitte , η ραγδαία αναπτυσσόμενη τεχνολογία θα επηρεάσει τόσο τις διαδικασίες όσο και τις σχέσεις με τους πελάτες και τους ταξιδιώτες.

Όσον αφορά στις επενδύσεις που γίνονται στον ελληνικό και διεθνή χώρο επισήμανε ο Chief Sales & Marketing Officer, Sani Resort & Ikos Resorts  Αντώνης Αβδελάς,  την άνοδο του τουρισμού αναψυχής, τη δυναμική ανάπτυξη των luxury beach resorts σε σχέση με τα ξενοδοχεία πόλης, τις προσωποποιημένες εμπειρίες,  που μπορούν να προσφέρουν στους πελάτες τους,  καθώς και το συγκριτικό πλεονέκτημα των προορισμών της Μεσογείου έναντι των ανταγωνιστών τους.

Από την πλευρά του ο Director of International Hotel Development Europe (Ελλάδα & Κύπρος) της Marriott International Νίκος Χάντζος, περιέγραψε τη διαδρομή των διεθνών ξενοδοχειακών αλυσίδων στην Ελλάδα. Μάλιστα,  εκτίμησε ότι οι διεθνείς αλυσίδες θα έχουν μεγαλύτερη διείσδυση και παρουσία στην εγχώρια αγορά, και εντέλει θα επικρατήσει ισορροπία ανάμεσα στις ανεξάρτητες μονάδες και τα ξενοδοχεία,  που συνεργάζονται με ελληνικές και πολυεθνικές αλυσίδες.

Ο βραβευμένος European Hotel Manager of the Year 2014 και Γενικός Διευθυντής των  Daios Cove Luxury Resort & Villas Πάνος Αλμυράντης, μίλησε στο κοινό για τον ρόλο των στελεχών και των εργαζομένων στον ξενοδοχειακό κλάδο σε ένα περιβάλλον που βαίνει προς την «ψηφιοποίηση» (digitization). Αναφέρθηκε  στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν τα κατάλληλα social media,  ώστε ο επαγγελματίας του χώρου να κατανοήσει και να προβλέψει τις ανάγκες, καθώς  και τις επιθυμίες του πελάτη.

Επισήμανε το γεγονός ότι ο «τουρισμός και ιδιαίτερα τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη» και ότι οφείλουν να στρέψουν το βλέμμα τους στο εξωτερικό, ώστε να προσπαθήσουν να ευθυγραμμιστούν με τις παγκόσμιες τάσεις.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της  Admine Group Τηλέμαχος Μαυράκης αναφέρθηκε και ο ίδιος στον στρατηγικό ρόλο των social media – ειδικά εκείνων των μέσων που είναι πολύ αγαπητά στη γενιά των millennials –, στην αίσθηση που πρέπει να αποπνέουν σήμερα τα ξενοδοχεία, συνδέοντας τις θέσεις του με το παράδειγμα του επιτυχημένου rebranding του Makedonia Palace.

©Typologos.com 2018

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

16 − 10 =

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.