Τουλάχιστον στο τετραπλάσιο θα ανέλθει παγκοσμίως και μέχρι το έτος 2050 ο αριθμός των ασθενών της νόσου Alzheimer (AD) που αποτελεί τον πιο γνωστό τύπο της άνοιας με έναρξη στη μεγάλη ηλικία!

ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com

ΝΟΣΟΣ ΑΛΤΖΧΑΙΜΕΡ: ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ!ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΔΡ ΛΕΥΚΟΥ ΜΙΤΤΛΕΤΟΝ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ!

Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr

Τουλάχιστον στο τετραπλάσιο θα ανέλθει παγκοσμίως και μέχρι το έτος 2050   ο αριθμός των ασθενών της νόσου Alzheimer (AD)  που αποτελεί τον πιο γνωστό τύπο  της άνοιας με έναρξη στη μεγάλη ηλικία!

Άλλωστε, η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πρωτοφανής! Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) δείχνουν ότι τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών θα αυξηθούν – σε σύγκριση με το 1970-  ως και 223% μέχρι το έτος 2025! Αυτό αναμένεται να συμβεί το έτος 2047   ανά την  υφήλιο (United Nations Department of Economic and Social Affairs, 2007).

Η γήρανση του πληθυσμού θα συντελέσει  την  αύξηση του ποσοστού των ενηλίκων σε σχέση με το ποσοστό των παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών!

Τα στοιχεία αυτά θα ανακοινώσει ο καθηγητής της Κλινικής Νευρολογίας του  Imperial College London και επικεφαλής της Μονάδας Ερευνών για τη Νευροεπιδημιολογία και Γήρανση της Σχολής  Δημόσιας Υγείας, δρ.  Λεύκος Μίττλετον  (φωτογραφία) κατά τη διάρκεια  της διάλεξης με θέμα: «Νόσος Αλτζχάιμερ: Μια παγκόσμια πρόκληση του 21ου αιώνα», που θα δώσει στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης 19 Ιανουαρίου του 2012 στην αίθουσα διαλέξεων Β108 του κτιρίου συμβουλίου- συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο διακεκριμένος επιστήμονας θα αναφερθεί αναφορά στις τελευταίες εξελίξεις της ασθένειας και τις νοσολογικές σχέσεις με άλλους τύπους άνοιας,   στους αιτιολογικούς και επιβαρυντικούς παράγοντες,  καθώς  και στις  προτεινόμενες στρατηγικές για την προληπτική προσέγγιση της νόσου.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρόκειται για μία άκρως ενδιαφέρουσα – διαφωτιστική διάλεξη,  διότι η γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού  και η νόσος  του  Αλτζχάιμερ λαμβάνουν διαστάσεις που αναμφισβήτητα προβληματίζουν.

Στη διάλεξη θα απευθύνει χαιρετισμό κι ο  πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου- καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ενώ συντονιστής θα είναι ο καθηγητής γενετικής- διευθυντής του  Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωνσταντίνος Δέλτας

.Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ποιος είναι ο ομιλητής

Ο καθηγητής,  Λεύκος Θ. Μίττλετον σπούδασε ιατρική και ολοκλήρωσε την ειδικότητα του στην Nευρολογία στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου. Το 1980-1982 εργάστηκε ως Assistant Professor στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του  Columbia Presbyterian της Νέας Υόρκης.

Ακολούθως,  επέστρεψε στην Κύπρο όπου δημιούργησε τη Νευρομυϊκή Μονάδα στο νοσοκομείο «Μακάριος» . Το 1990 ίδρυσε, με χορηγία από το US-AID,  το Ινστιτούτο Νευρολογίας & Γενετικής Κύπρου (CING) του οποίου έγινε και ο πρώτος διευθυντής  κατά τη διάρκεια της  περιόδου  1990-1999.

Το 1999 διορίστηκε διευθυντής στο νεοϊδρυθέν τμήμα της Μεταφραστικής Ιατρικής και Γενετικής της  Glaxo Welcome R&D (τώρα Glaxosmithkline) με έδρα το Λονδίνο.

Από αυτή τη θέση επέβλεψε στην ανάπτυξη του Κέντρου Κλινικής Απεικόνισης στο νοσοκομείο Hammersmith του Λονδίνου, της μονάδας Πειραματικής Ιατρικής στο νοσοκομείο Addenbrook’s του Cambridge και μια από τις μεγαλύτερες βάσεις κλινικών γενετικών δεδομένων στο κόσμο, που περιλαμβάνει περισσότερους από 95,000 συμμετέχοντες από την Ευρώπη, καθώς  και τις ΗΠΑ!

Το 2007 έγινε καθηγητής Νευρολογίας του  Imperial College London, όπου διέτελεσε αρχικά  διευθυντής του τμήματος Νευροεπιστημών (2007-2010) και ακολούθως έγινε ο επικεφαλής της ερευνητικής μονάδας Νευρογενετικής και Γήρανσης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College.

©Typologos.com 2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.