Τι είναι ο «Ευρωπαϊκός παρασυνταγματισμός»;


Τι είναι ο «Ευρωπαϊκός παρασυνταγματισμός»;

O καθηγητής Αιμίλιος Χριστοδουλίδης θα μιλήσει για τον Ευρωπαϊκό Παρασυνταγματισμό στην Αθήνα

Τα όρια του Ευρωπαϊκού Παρασυνταγματισμού θα σκιαγραφήσει ο  καθηγητής  Φιλοσοφίας Δικαίου  της Νομικής  Σχολής του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης Αιμίλιος Χριστοδουλίδης με τη διάλεξη που θα δώσει στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης  15 Φεβρουαρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο του  κύκλου  ομιλιών:  «Θεωρία στο Μέγαρο: φιλοσοφία, κριτική, ιστορία» του Μegaron Plus.

Η διάλεξη θα γίνει στα ελληνικά και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών Επιστημών του Κολεγίου Μπέρκμπεκ (Πανεπιστήμιο Λονδίνου), το οποίο  προσκαλεί στην Αθήνα  σύγχρονους σημαντικούς διανοητές και εκπροσώπους της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας.

Τη συζήτηση με το κοινό  θα συντονίσει ο Γιάννης Δρόσος, καθηγητής Νομικής (Ε.Κ.Π.Α.). Την επιμέλεια του κύκλου έχει ο Κώστας Δουζίνας, καθηγητής και ιδρυτής του Ινστιτούτου.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας που θα διανέμονται από τις 5.30 το απόγευμα.

«Eυρωπαϊκός παρασυνταγματισμός»

Ο Συνταγματισμός αποτελεί επίτευγμα της Νεωτερικότητας, προσφέροντας μια διάρθρωση του δικαίου, της πολιτικής και της οικονομίας τέτοια που να διασφαλίζει τον συντονισμό τους, αλλά συγχρόνως και την αυτονομία και ακεραιότητα τους.

Τι επιτυγχάνεται και τι διακυβεύεται σήμερα με τους επιταχυνόμενους ρυθμούς της οιονεί «συνταγματοποίησης» της ευρωπαϊκής δικαιικής τάξης στην τροχιά των επιταγών της Αγοράς;

Η απάντηση στο ερώτημα αφορά καίρια την αντίσταση στην λογική της «αναγκαιότητας» που οδηγεί στον παρα-συνταγματισμό και στην απώλεια των αρχών του συνταγματικού λόγου. Τι νοείται, όμως, εδώ ως απώλεια;

Το διακριτικό στοιχείο του πολιτικού λόγου έγκειται στη διάκριση μεταξύ εκείνου που είναι (λογικά) απαραίτητο και εκείνου που είναι συγκυριακό και άρα αναστρέψιμο.

 Η προάσπιση του «κοινωνικού» συντάγματος ως καθοριστική αρχή της συνταγματικής θέσπισης, επικεντρώνεται στην επαναφορά της συστατικής αυτής διάκρισης του πολιτικού συνταγματισμού, ώστε να ξανακερδηθεί η χαμένη ενότητα του συνταγματικού λόγου: ενός λόγου που προσέφερε στις μεταπολεμικές γενεές της Ευρώπης την υπόσχεση της αξιοπρέπειας σε ατομικό επίπεδο, και της δημοκρατίας και αλληλεγγύης στο συλλογικό.

O Αιμίλιος Χριστοδουλίδης  είναι καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα για τη συνταγματική θεωρία, τη δημοκρατική θεωρία, την κριτική νομική θεωρία και τη μεταβατική δικαιοσύνη. Το βιβλίο του Νόμος και αναστοχαστική πολιτική [Law and Reflexive Politics] απέσπασε το ευρωπαϊκό βραβείο για τη Νομική Θεωρία (1996) και το βραβείο «Outstanding Legal Scholarship», ενώ το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι τον έχει τιμήσει με τον ακαδημαϊκό τίτλο του Docent.

Είναι αρχισυντάκτης της σειράς Κριτικές Σπουδές στη Φιλοσοφία Δικαίου του εκδοτικού οίκου Routledge και μέλος της συντακτικής ομάδας των περιοδικών Social & Legal Studies και Law & Critique.

 Είναι μέλος της διοικητικής επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης για τη Νομική και Κοινωνική Φιλοσοφία (IVR). Το έργο του έχει μεταφραστεί στη γαλλική, την ισπανική και την ιαπωνική γλώσσα.

Μαζί με τους Βάιο Καραβά και Αχιλλέα Σκόρδα έχει επιμεληθεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου του Gunther Teubner Πολυσυγκειμενικό δίκαιο: Το συνταγματικό δίκαιο της κοινωνίας των πολιτών (Εκδόσεις Σάκκουλα, 2005).

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω διαδικτύου από τον ιστότοπο της υπηρεσίας ΔΙΑΥΛΟΣ (diavlos.grnet.gr) του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα είναι ανοικτή σε όλους. Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου (www.megaron.gr ).

©Typologos.com 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

six + seven =

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.