Τι είναι η Αθλητική Διπλωματία;
Τι είναι η Αθλητική Διπλωματία;
15:50:12,04/26/2018

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της Αθλητικής Διπλωματίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας διπλωματίας
Τι είναι η Αθλητική Διπλωματία; Το ερώτημα θα απαντηθεί στην ημερίδα, που διοργανώνουν το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας και το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia στις 5.30 το απόγευμα της Παρασκευής 4 Μαΐου 2018 στο αμφιθέατρο του δεύτερου.
Οι δύο φορείς, με αφορμή τη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων και εν γένει των μεγάλων αθλητικών γεγονότων σε εκδηλώσεις συνένωσης και δικτύωσης λαών, ανοίγουν από κοινού το διάλογο για τη δυναμική της Αθλητικής Διπλωματίας.
Με αυτό τον τρόπο την προβάλλουν ως δυνητικό εφόδιο για την τόνωση των διμερών, πολυμερών και διεθνών σχέσεων των πόλεων, των κρατών και των πολιτισμών, αλλά και για την προώθηση των στρατηγικών θέσεων τους.
Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος της Αθλητικής Διπλωματίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας διπλωματίας και να φωτιστεί η σημασία της ως εργαλείο στην επίτευξη αθλητικών σχέσεων και διεθνών συνεργασιών, που προωθούν τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας.
Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν θεσμικοί φορείς και εκπρόσωποι πολιτιστικών, αθλητικών και διπλωματικών φορέων, οι οποίοι θα θίξουν επίκαιρα και σημαντικά ζητήματα σχετικά με το κοινό όραμα του αθλητισμού και την αξιοποίησή του ως συγκριτικό πλεονέκτημα προώθησης πολιτισμού.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Διπλωματίας (Ε.Ι.Π.Δ.) ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα. Είναι μια ελληνική Επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία, ενώ αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό φορέα Πολιτιστικής Διπλωματίας στην Ελλάδα. Συνεργάζεται με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και οργανισμούς, της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με Α.Ε.Ι. και άλλα Ακαδημαϊκά πνευματικά ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα εν γένει. Επίσης, συνεργάζεται με καλλιτεχνικές ομάδες, θέατρα και ορχήστρες στοχεύοντας να προάγει την τέχνη, την έρευνα και την καινοτομία.
Το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia – είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αναγνωρισμένο από την Ελληνική και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή . Αφηγείται μια από τις πιο συναρπαστικές ιστορίες της ανθρωπότητας, αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης επάνω στο σταυροδρόμι χώρων πολιτισμού, αθλητισμού και εκπαίδευσης κατορθώνει το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia να γεφυρώνει το παρελθόν με το παρόν, με στόχο την ανάδειξη του Ολυμπιακού πνεύματος, καθώς και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι ενεργό και ιδρυτικό μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (2006, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Λοζάνη) το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia, το οποίο δραστηριοποιείται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Αθλητικής Κληρονομιάς (ISHA, International Sports and Heritage Association) και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICΟM, International Council of Museums).
Ακόμη το μουσείο έχει υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, με μουσεία των Βαλκανίων και της Ευρώπης και με την Olympism For Humanity Alliance, φορείς με τους οποίους μοιράζεται κοινό όραμα.
Έχει ακόμα υπογράψει σύμφωνα συνεργασίας με όλα τα μέλη της Ελληνικής Ολυμπιακής οικογένειας, την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας & το Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου.
Σκοπός της ίδρυσης του μουσείου, είναι η καταγραφή και προβολή της αθλητικής και Ολυμπιακής ιστορίας και η ανάδειξή του σε χώρο «ζωντανό», με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου η μουσειακή πληροφορία κινητοποιεί το κοινό σε διάδραση, προάγοντας έτσι τα υψηλά ιδανικά του αθλητικού, καθώς και του Ολυμπιακού ιδεώδους.
Το Ολυμπιακό Μουσείο-Protergia, ως θεματοφύλακας και εκφραστής του Ολυμπιακού πνεύματος, έχει ειδικό χρέος να διατηρήσει και να επικοινωνήσει στους νέους τις Ολυμπιακές- πανανθρώπινες αξίες, που αποτελούν θεμέλιο λίθο της αθλητικής και Ολυμπιακής Παιδείας και να προωθήσει τη φιλοσοφία του Ολυμπισμού ως τρόπο ζωής ειδικά στη νέα γενιά, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας για όλους.
©Typologos.com 2018