ΤA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡA ΕΝΕΠΙΓΡΑΦA ΕΥΡΗΜΑΤA ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΤA ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡA ΕΝΕΠΙΓΡΑΦA ΕΥΡΗΜΑΤA ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟΣ ΤΗΣ ΜΕΘΩΝΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΑΠΘ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΦΟΠΟΥΛΟΣ
Του Νίκου Μόσχοβου,
e-mail: contact@typologos.gr ή nikmoshov@gmail.com
(Φωτογραφία : Τμήμα συμποτικού αγγείου από τη Λέσβο με το όνομα του κατόχου, περίπου 730-720 π.Χ.)
«Πανέλληνες στη Μεθώνη Πιερίας» ήταν το θέμα της Διάλεξης που έδωσε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Τζιφόπουλος στις οκτώ και τέταρτο το βράδυ της Δευτέρας 26 Μαρτίου του 2012 στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης.
Ο ομιλητής παρουσίασε τα σημαντικότερα ενεπίγραφα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την ανασκαφή του «Υπογείου», ενώ ανέλυσε την μελέτη των ζητημάτων χρονολόγησης, προέλευσης, τυπολογίας και ερμηνείας δίνοντας έμφαση στην πρώιμη ελληνική γραφή.
«Το σύνολο των εκατόν ενενήντα κεραμικών με επιγραφές, χαράγματα και εμπορικά σύμβολα προέρχεται από την ανασκαφή του «Υπογείου» της Μεθώνης Πιερίας, της αρχαιότερης- σύμφωνα με την παράδοση αποικίας Ελλήνων- από την Ερέτρια στον βορρά», είπε ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιάννης Τζιφόπουλος.
(Φωτογραφία: Δύο τμήματα ευβοϊκού σκύφου με το όνομα του κατόχου και στίχο ιαμβικού ρυθμού, περίπου 730-720 π.Χ.)
«Το υλικό αυτό είναι μοναδικό για δύο λόγους: πρώτον, γιατί τα περισσότερα από τα αγγεία χρονολογούνται περίπου μεταξύ του 730 και του 700 π.Χ., μία εποχή από την οποία σώζονται ελάχιστα παραδείγματα ελληνικής γραφής.
Δεύτερον, γιατί στη Μακεδονία είναι εξαιρετικά σπάνια τα ενεπίγραφα ευρήματα, εγχάρακτα ή γραπτά. Η μαρτυρία των ενεπίγραφων κεραμικών της Μεθώνης είναι ανυπολόγιστης αξίας για τις κλασικές σπουδές και συμβάλλει καθοριστικά στις συζητήσεις σχετικά με:
- Την ελληνική γλώσσα και τους Έλληνες στη Μακεδονία
- Τον δεύτερο ελληνικό αποικισμό
- το εμπόριο της κεραμικής κι ειδικότερα των πρώιμων εμπορικών αμφορέων
- Τα «αλφάβητα» της Μεθώνης και την εμφάνιση του αλφαβήτου στην Ελλάδα
- Τη διάλεκτο ή τις διαλέκτους της Μεθώνης
- Τον αλφαβητισμό και την «εγγραμματοσύνη»
- Τα εμπορικά, συμποτικά και άλλα περιβάλλοντα ανάπτυξης της γραφής
- Τις απαρχές της λογοτεχνίας», τόνισε ο κ. Τζιφόπουλος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων με τίτλο «Φιλολογικά Βραδινά» που διοργανώνονται από την Επιτροπή Παιδείας του ΑΠΘ και το Σύλλογο Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ίδιου Ιδρύματος, «Φιλόλογος».
Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων είναι αφιερωμένο στον ποιητή, Ντίνο Χριστιανόπουλο.
©Typologos.com 2012