ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΔΡ. ΤΑΡΕΚ Μ. ΡΑΝΤΟΥΑΝ – Ο AIΓΥΠΤΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ- ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΔΡ. ΤΑΡΕΚ Μ. ΡΑΝΤΟΥΑΝ – Ο AIΓΥΠΤΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ- ΑΝΤΕΠΙΣΤΕΛΛΟΝ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com

Ο Δρ. Tarek M. Radwan με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης. Απόστολο Κυρίτση και Αμαλία Παρασκευοπούλου.
Aντεπιστέλλον μέλος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης ανακηρύχθηκε ο Αιγύπτιος νεοελληνιστής καθηγητής, Δρ. Tarek M. Radwan.
Η ανακήρυξη έγινε στο πλαίσιο του καθιερωμένου προγράμματος ( εδώ και χρόνια) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης για την «άμυνα της ελληνικής γλώσσας μπροστά στην παγκοσμιοποίηση».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στη διεθνή συνεργασία κι αφορά στην Ελληνική γλώσσα.
Ο Αφρικανός επιστήμονας έχει «διαγράψει» μια μακρά και σεβαστή ερευνητική πορεία στα κλασσικά γράμματα και στη διαπαιδαγωγική δραστηριότητα μέσα στους κόλπους των φιλελλήνων φοιτητών της πατρίδας του.
Διακρίνεται, δε, για την εξαίρετη ελληνική του παιδεία και τη σημαντική συμβολή του στην υπηρεσία των πολιτιστικών – μορφωτικών σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου, καθώς και της Ελλάδος.
Ο Δρ.Tarek M. Radwan διατελεί καθηγητής του τομέα των Κλασσικών Σπουδών στη Σχολή Γλωσσών και Μετάφρασης του Πανεπιστημίου Al Azhar του Καΐρου, το οποίο είναι το αρχαιότερο πανεπιστημιακό ίδρυμα του κόσμου, αφού ιδρύθηκε το 900 μ.Χ.!
Σπούδασε στην Αίγυπτο, στην Ιταλία και στην Ελλάδα, ενώ αναγορεύθηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η γνωριμία του με τον αξέχαστο Θεσσαλονικιό συγγραφέα- ποιητή και Μορφωτικό Σύμβουλο της Ελλάδος στην Αίγυπτο , Κωστή Μοσκώφ στάθηκε η αφορμή να υπηρετήσει ως Μορφωτικός Ακόλουθος της Αιγύπτου στην Ελλάδα και ως Διευθυντής του Μορφωτικού Κέντρου της Αιγυπτιακής Πρεσβείας στην Αθήνα μέχρι και το 2011, όπου και διέπρεψε.
Το 2007 έλαβε μέρος στο Διεθνές Συνέδριο του Καΐρου «Η ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΤΙΣ ΑΡΑΒΟΦΩΝΕΣ ΧΩΡΕΣ» και εισηγήθηκε το θέμα «Η διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο Al Azhar: οι δυσκολίες και η αντιμετώπιση τους».
Το 2011 προέδρευσε στην επιστημονική συνεδρία του 1ου Διεθνούς Αραβικού Φεστιβάλ στην Κέρκυρα, με θέμα «Ο Αραβικός κόσμος στην Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά – Παραμύθια και ιστορίες ως μαρτυρίες κοινής πολιτιστικής μνήμης – Ερωτόκριτος και Αρετούσα / Qais και Leila: ο μύθος της αγάπης πέρα από σύνορα – Τέχνες και χειροτεχνία ως κινητήρια δύναμη για διάλογο και ποικιλότητα».
Συχνά γράφει άρθρα σε επιστημονικά έντυπα και το 2008 προλόγισε την ελληνική έκδοση του βιβλίου «Μωάμεθ» του διάσημου Αμερικανού λογοτέχνη, Washington Irving.
Οι Αιγυπτιώτες καλλιτέχνες των Αθηνών διοργάνωσαν το 2010 και μια έκθεση ζωγραφικής με τον αφιερωματικό τίτλο «Έκφραση Τιμής στον Tarek M. Radwan»
Το 2011 από τον Σύλλογο της Αμπετείου Σχολής του απονεμήθηκε τιμής ένεκεν κι ο Θυρεός του φορέα.
©Typologos.com 2013.