ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ!
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΣΠΑΝΙΟ ΕΥΡΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΤΗΣ ΟΧΥΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΒΕΡΓΙΝΑΣ!
Του Νίκου Μόσχοβου, e–mail: nikmoshov@gmail.com
Την ελληνική καταγωγή των αρχαίων Μακεδόνων αποδεικνύει ένα σπάνιο εύρημα, το οποίο «έφερε στο φως» η Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιήθηκε το 2013 στην Οχύρωση της Βεργίνας!
Πρόκειται για μια ανεπίσημη ιδιωτική επιγραφή του 2ου αι. π.Χ. που προέρχεται από τον χώρο της Μακεδονίας. Η σπουδαιότητα της επιγραφής είναι αυτονόητη για τους επιστήμονες, αφού δηλώνει την ελληνική καταγωγή, γλώσσα και παιδεία, όχι μόνον της μακεδονικής αριστοκρατίας, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων εκείνης της εποχής!
Το εύρημα ανακοίνωσαν ο υπεύθυνος του Τομέα ακρόπολης και τειχών της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής της Βεργίνας- αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) , Παναγιώτης Β. Φάκλαρης και η Δρ. αρχαιολογίας, Βασιλική Γ. Σταματοπούλου μιλώντας την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στο Αρχαιολογικό Συνέδριο για τις Ανασκαφές του 2013 στη Μακεδονία και τη Θράκη.
Οι δύο επιστήμονες δημοσιοποίησαν συγκεντρωτικά ευρήματα – συμπεράσματα από την ακρόπολη και τις επιμήκεις ανασκαφικές τάφρους αποκάλυψης του αρχαίου τείχους, που φανερώνουν ότι μια φυσική καταστροφή «σημάδεψε» τη ζωή της αρχαίας πόλης.
Οι ανασκαφείς βρήκαν πληθώρα οικιστικών ευρημάτων από τις βραχύβιες εγκαταστάσεις του δεύτερου μισού του 2ου αι. π.Χ.
Οι οικίες αυτές χρησιμοποίησαν το τείχος ως μια σταθερή επιφάνεια στήριξης διάφορων «πρόχειρων» καταλυμάτων κατοίκων που ασχολούνταν κυρίως με την εκ νέου αξιοποίηση υλικού από την ερειπωμένη κασσάνδρεια πόλη και το νεκροταφείο της.
Στα στρώματα της εποχής αυτής βρέθηκαν μεγάλα σύνολα ετερόκλητων ( χρονολογικά – ποιοτικά) αντικειμένων, που συγκεντρώθηκαν για την ανάτηξη ή άλλου είδους επαναχρησιμοποίηση.
Ακόμη, αποκαλύφθηκαν ποικίλα εργαστηριακά απορρίμματα από τις συγκεκριμένες εργασίες.
«Η αλλαγή στον χαρακτήρα του οικισμού είναι πλέον εμφανής, με κύριο γνώρισμά του την εργαστηριακή δραστηριότητα και την πτώση του οικονομικού επιπέδου.
Η εικόνα δεν μπορεί παρά να δηλώνει συνθήκες έλλειψης μέριμνας από την κεντρική εξουσία για τη διαφύλαξη των δημόσιων – ιδιωτικών κτιρίων και εγκατάλειψη της πόλης σε αυτές τις δραστηριότητες, που υπαγορεύτηκαν από τις αδήριτες βιοποριστικές ανάγκες μιας πολύ δύσκολης εποχής.
Έτσι, η πόλη επιζεί, για μερικά χρόνια, καταναλώνοντας ό,τι απέμεινε από τον πλούτο του παρελθόντος της, ώσπου μια φυσική καταστροφή, το φούσκωμα του χειμάρρου που διαρρέει τη δυτική πλευρά της, κάλυψε με τεράστιες αποθέσεις τόσο τα ευτελή καταλύματα των τεχνιτών, όσο και το ισχυρό κασσάνδρειο τείχος, εξαφανίζοντάς τα από την επιφάνεια του εδάφους, αλλά και διαφυλάσσοντάς τα αδιατάρακτα, σε συνθήκες κλειστού συνόλου», ανακοίνωσαν οι δύο επιστήμονες.
Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν αν ήταν ντόπιοι ή ξένοι οι τεχνίτες αυτοί, οι οποίοι ενδέχεται να μετακόμισαν , για να επωφεληθούν από την εγκατάλειψη της πόλης.
«Γνωρίζουμε μόνον το μεγαλοπρεπές όνομα ενός από αυτούς, που το χάραξε πολλές φορές σε ένα θραύσμα κεραμίδας κι είναι: Παρμενίων Αδύμου.
Μια επιγραφή σε υλικό ευτελές. Είναι χαραγμένη ίσως από κάποιον που απλώς πέρασε έτσι την ώρα του. Ωστόσο, αποτελεί ένα σπάνιο εύρημα ιδιωτικής, ανεπίσημης επιγραφής του 2ου αι. π.Χ. από τον χώρο της Μακεδονίας, με σπουδαιότητα αυτονόητη, καθώς δηλώνει την ελληνική καταγωγή, γλώσσα και παιδεία, όχι μόνον της μακεδονικής αριστοκρατίας, αλλά και των λαϊκών στρωμάτων της εποχής», σημείωσαν με νόημα.
Η ανασκαφή της οχύρωσης της Βεργίνας χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
Πραγματοποιείται υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή, Παναγιώτη Β. Φάκλαρη, με συνεργάτες την Δρ. Βασιλική Σταματοπούλου, τον Δρ. Αθανάσιο Νακάση, τον αρχιτέκτονα του ΕΜΠ, Άγγελο Νακάση, την ομάδα των τοπογράφων, Γιάννη και Σοφίας Γκάτζιου, καθώς και τον αρχαιολόγο, Αντώνη Γαβριηλίδη.
Στην ανασκαφική ομάδα συμμετέχουν οι ασκούμενοι φοιτητές αρχαιολογίας, Αθανασία Σβώλη, Άγγελος Μεφσούτ και Αλέξανδρος Παπάζογλου.
©Typologos.com 2014.