Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά: H θεολογία του Αριστοτέλη σφράγισε την ιστορία της Δυτικής µεταφυσικής και συνδέθηκε µε το µεγάλο πρόβληµα του «αντικείμενου της µεταφυσικής»
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά: H θεολογία του Αριστοτέλη σφράγισε την ιστορία της Δυτικής µεταφυσικής και συνδέθηκε µε το µεγάλο πρόβληµα του «αντικείμενου της µεταφυσικής»
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Τσουφλίδης,
Website: http://www.tsouflidis.gr/

Τις τρεις θεµελιώδεις αντιλήψεις που απεικονίζουν την έννοια του Θεού στον Αριστοτέλη ανελυσε η καθηγήτρια, Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά. Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
«H θεολογία του Αριστοτέλη σφράγισε την ιστορία της Δυτικής µεταφυσικής και συνδέθηκε µε το µεγάλο πρόβληµα του «αντικείμενου της µεταφυσικής».
Αυτό επισήμανε η καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά μιλώντας με θέμα: «Η Θεολογία του Αριστοτέλη» στις 7 το βράδυ της Τετάρτης 9 Ιανουαρίου του 2013 στο πλαίσιο των εργασιών του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη».
Η δίωρη ομιλία -δεύτερη διάλεξη του Colloquium με εισηγήτρια την πανεπιστημιακό πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο 1 του Κέντρου Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕ.Δ.Ε.Α.) του ΑΠΘ.
Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας εξήγησε πως η συγκεκριμένη θεώρηση για τον μεγάλο αρχαίο Σταγειρίτη διανοητή προκάλεσε πολλές και συχνά αντικρουόµενες ερµηνείες και οδήγησε στην διάκριση μεταξύ της γενικής και της ειδικής µεταφυσικής (metaphysica generalis – metaphysica specialis).
«Πηγή για την θεολογία του Αριστοτέλη είναι κυρίως το βιβλίο Λ των «Μετά τα Φυσικά», «Ο χαμένος διάλογος περί φιλοσοφίας», το «Περί Ουρανού και το 8ο βιβλίο της Φυσικής Ακροάσεως.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην Aριστοτελική διατύπωση περί «πρώτης φιλοσοφίας ή θεολογικής». Κατόπιν, ανέλυσε τους τρεις θεµελιώδεις αντιλήψεις που απεικονίζουν την έννοια του Θεού στον Αριστοτέλη. Αυτές είναι:
- Το πρώτον κινούν ακίνητον
- Κινεί ως ερώμενον
- Και εστίν η νόησις νοήσεως νόησις
«Οι ερµηνείες των θεµελιωδών αυτών συλλήψεων της θεολογίας του Αριστοτέλη προκάλεσαν και προκαλούν και σήµερα συζητήσεις γύρω από δύο βασικά ερωτήµατα:
- Ο Θεός (πρώτον κινούν ακίνητον) ως τελικό αίτιο είναι και ποιητικό αίτιο;
- Ο Θεός (ως καθαρή νόησις) έχει γνώση του κόσµου;

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Σταύρος Αυγολούπης , ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας, Ζαχαρίας Σκούρας ΑΠΘ, η Τερέζα Πεντζοπούλου-Βαλαλά,η Πρόεδρος του ΔΙΚΑΜ- καθηγήτρια Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου, ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής Ιωάννης Σειραδάκης, Φωτογραφία: Γιάννης Τσουφλίδης, http://www.tsouflidis.gr/
Την διάλεξη της καθηγήτριας, Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά πραγματοποίησε το «Διεπιστημονικό Κέντρο Αριστοτελικών Μελετών» ως διοργανωτής του «Διεθνούς Colloquium για τον Αριστοτέλη», που εξελίσσεται στο ακαδημαϊκό έτος 2012-2013, με ομιλητές ειδικούς Αριστοτελιστές από την Αγγλία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τις Η.Π.Α και την Ελλάδα.
Μετά από την ομιλία ακολούθησε η αναγόρευση της καθηγήτριας, Τερέζας Πεντζοπούλου-Βαλαλά σε επίτιμο μέλος του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» (ΔΙΚΑΜ).
Την τιμώμενη προλόγισε η πρόεδρος του ΔΙ.Κ.Α.Μ- καθηγήτρια, Δήμητρα Σφενδόνη-Μέντζου. Η εκδήλωση ήταν ελεύθερη για το κοινό και την παρακολούθησαν αρκετοί ακροατές.
©Typologos.com 2013.