Τα 12α Καβάφεια πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο στην Αλεξάνδρεια
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Τα 12α Καβάφεια πραγματοποιούνται τον Δεκέμβριο στην Αλεξάνδρεια
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Στα 12α Καβάφεια (φωτογραφία) συμμετέχει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια (12-14 Δεκεμβρίου του 2011). Τα δρώμενα διοργανώνονται από την Ελληνική Πρεσβεία και γίνονται σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πολιτισμού, το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο του Καΐρου, το Παράρτημα Αλεξανδρείας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την Όπερα του Καΐρου.
Οι εκδηλώσεις γίνονται με την υποστήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, των Γενικών Προξενείων της Ελλάδος στο Κάιρο και στην Αλεξάνδρεια, των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε), καθώς και της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.
Το Παράρτημα του ΕΙΠ στην Αλεξάνδρεια παρουσιάζει- για πρώτη φορά στο κοινό- έργα εικαστικά εμπνευσμένα από το βίο του Αλεξανδρινού ποιητή- τα οποία φιλοτέχνησαν καλλιτέχνες από διάφορα μέρη του κόσμου και τα πρόσφεραν αφιλοκερδώς στο Μουσείο Καβάφη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων.
Μέρος της παρουσίασης αποτελεί και η έκθεση δέκα χαρακτικών του Κροάτη καλλιτέχνη Στάνισλαβ Μαριάνοβιτς, τα οποία ο ίδιος θα δωρίσει στο Σπίτι-Μουσείο Καβάφη μετά από την ολοκλήρωση της έκθεσης.
Το εκθεσιακό δρώμενο αποτελείται από δύο τμήματα. Στο πρώτον παρουσιάζονται περισσότερα από τριάντα εικαστικά έργα (ζωγραφικής, υδατογραφίας, χαρακτικής, γλυπτικής, φωτογραφίας, μικτής τεχνικής κλπ) διαφορετικών καλλιτεχνών ανά τον κόσμο, οι οποίοι έχουν προσφέρει ένα ή περισσότερα έργα τους στο Σπίτι-Μουσείο Καβάφη . Πρόκειται για έργα, τα οποία φανερά ή υπόρρητα εμπνέονται από το καβαφικό έργο.
Η ιδέα της συλλογής ξεκίνησε στα Καβάφεια του 2009, όταν ο βουλγαρικής καταγωγής, Stoian Donev και ο Ρουμάνος, Anghel Gheorghe χάρισαν έργα τους. Η προσπάθεια συγκίνησε ιδιαίτερα τον Θεσσαλονικιό ζωγράφο, Σαράντη Γκάγκα, ο οποίος τη διέδωσε σε γνωστούς του καλλιτέχνες διαφορετικών εθνοτήτων.
Η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. Μια ετερογενής παραγωγή συνδιαλέγεται με την καβαφική ποιητική δημιουργία αποδεικνύοντας ότι αυτή κατορθώνει να εμπνέει όχι μόνο ομότεχνους, αλλά και σύγχρονους εικαστικούς δημιουργούς.
Το δεύτερο τμήμα συντίθεται από δέκα χαρακτικά επάνω σε ισάριθμα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή που φιλοτέχνησε ο Κροάτης ζωγράφος, Στάνισλαβ Μαριάνοβιτς, ο οποίος ζει στη Θεσσαλονίκη.
©Typologos.com 2011