Τα σχέδια της Roscosmos για το μέλλον
ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ TYPOLOGOS.COM
Τα σχέδια της Roscosmos για το μέλλον
Toυ Μπορίς Πάβλιστσεφ, για την Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας»
Website: http://greek.ruvr.ru/
Στη Ρωσία δημοσιεύθηκε το Κρατικό Πρόγραμμα ανάπτυξης της διαστημικής δραστηριότητας στην περίοδο 2013-2020. Το έγγραφο εκπονήθηκε μετά από ολόκληρη σειρά αποτυχιών, συμπεριλαμβανομένης και της απώλειας του σταθμού Phobos Grunt και μερικών δορυφόρων.
Ως κύρια προτεραιότητα στο πρόγραμμα αναφέρεται η εξασφάλιση εγγυημένης πρόσβασης της Ρωσίας στο διάστημα και η ανάπτυξη του πυραυλικού-διαστημικού τεχνικού εξοπλισμού, καθώς και γενικά της βιομηχανίας σ’ αυτό τον τομέα.
Μεταξύ άλλων σχεδιάζεται η δημιουργία του πυραυλικού συστήματος βαρέων διαστάσεων «Angara-A5», το οποίο θα εκτοξευθεί από το νέο κοσμοδρόμιο «Βοστότσνι» (Ανατολικό).
Τα εν ενεργεία κοσμοδρόμια «Πλεσέτσκ» και «Μπαϊκονούρ» θα εκσυγχρονιστούν.
Προγραμματίζεται να αυξηθεί ο αριθμός των Ρωσικών λειτουργικών μονάδων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις 5 στις 7 το 2018.
Τίθεται στόχος να βελτιωθεί η ακρίβεια του προσδιορισμού των συντεταγμένων μέσω του συστήματος Glonass.
Αυτό προβλέπεται να επιτευχθεί με τη βοήθεια εκτοξεύσεων νεοτάτου τύπου δορυφόρων.
Στον τομέα των επιστημονικών ερευνών προβλέπεται να εκτοξευθούν τρεις δορυφόροι-παρατηρητήρια και να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης με τη βοήθεια των σταθμών προσεδάφισης Luna-Glob και Luna-Resource, καθώς και της αποστολής μεταφοράς στη Γη διάφορων δειγμάτων του εδάφους της Σελήνης.
Στο πρόγραμμα τίθεται ο στόχος ανάπτυξης τεχνολογιών διαπλανητικών πτήσεων και της δημιουργίας ως και το 2020 ενός επανδρωμένου συστήματος, «ικανού να εξασφαλίσει τις πτήσεις ανθρώπων στη Σελήνη».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι ήδη κατά το 2020 οι Ρώσοι θα ξεκινήσουν για τη Σελήνη» , λέει ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Κοσμοναυτικής Ακαδημίας, Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ:
«Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα πρέπει να εκπονηθούν τεχνικά μέσα. Όμως, δεν γίνεται λόγος για την ίδια την πτήση. Αυτή θα πραγματοποιηθεί μετά από το 2020. Σήμερα υπάρχει σαφής κατανόηση και χρηματοδότηση σε ό,τι αφορά μόνο το διαστημόπλοιο. Όταν θα ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, τότε θα απαντηθεί και το ερώτημα – με τι είδους πύραυλο θα χρησιμοποιηθεί το διαστημόπλοιο».
«Όμως δεν είναι το ίδιο πράγμα να πραγματοποιηθεί πτήση «προς τη Σελήνη» και να πραγματοποιηθεί προσεδάφιση σ’ αυτήν. Η δυνατότητα παρόμοιων πτήσεων προβλεπόταν από την αρχή και στο κατασκευαστικό σχήμα του θρυλικού διαστημοπλοίου Soyuz», επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» το Αντεπιστέλλον Μέλος της Ρωσικής Κοσμοναυτικής Ακαδημίας, Γιούρι Καράς:
«Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να πάρουμε το Soyuz TMA, έτοιμο για πτήση προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και αντί στο σταθμό να το στείλουμε στη Σελήνη. Πρώτα θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Όμως, ένα ριζικά νέο διαστημόπλοιο δεν χρειάζεται».
Κατά την άποψη του Γιούρι Καράς, θα πρέπει οπωσδήποτε να δημιουργηθεί διαστημόπλοιο για την προσεδάφιση στη Σελήνη.
Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν μια επανάληψη του αμερικανικού προγράμματος, που έλαβε χώρα πριν μισό αιώνα. Το πλήρωμα του Απόλλων 8 είχε κάνει το γύρο της Σελήνης από το 1968.
Δεν γίνεται σαφές – επίσης- μέσω ποιας αποστολής προγραμματίζεται κατά το 2020 να πραγματοποιηθεί η μεταφορά του σεληνιακού εδάφους στη Γη. «Οι σταθμοί Luna-Glob και Luna-Resource δεν προορίζονται για επιστροφή στη Γη», επισημαίνει ο εμπειρογνώμονας.
«Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα περιγράφεται σε ένα έγγραφο- πλαίσιο και κάθε άλλο παρά είναι υποχρεωτικό να αναφέρονται σ’ αυτό λεπτομερώς όλες οι αποστολές και τα επιστημονικά προγράμματα» διευκρίνισε στη συνέντευξή του ο Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ.
Θα πρέπει να εξαλειφθεί η δυσαναλογία, η οποία δημιουργήθηκε μεταξύ των αναγκών της Ρωσίας σε σύγχρονα διαστημικά συστήματα και του σημερινού επιπέδου ανάπτυξής τους. Ακριβώς στην επίτευξη αυτού του στόχου αποσκοπεί το πρόγραμμα.
©Typologos.com 2013. Τα πνευματικά δικαιώματα του ρεπορτάζ κατέχουν οι Μπορίς Πάβλιστσεφ, Ελληνική Υπηρεσία της «Φωνής της Ρωσίας», © Κολάζ: «Η Φωνή της Ρωσίας»
Website: http://greek.ruvr.ru/