Τα βίντεο του Raed Yassin «Disco Tonight» θα παρουσιάσουν οι Kalfayan Galleries στην Αθήνα!
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Τα βίντεο του Raed Yassin «Disco Tonight» θα παρουσιάσουν οι Kalfayan Galleries στην Αθήνα!
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: contact@typologos.gr
Την ατομική έκθεση με τίτλο «Disco Tonight» του εικαστικού δημιουργού, Raed Yassin Φωτογραφία: «Tonight»(2007-2009) video still- Παραχώρηση: Kalfayan Galleries, Athens- Thessaloniki) παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries από την Τρίτη 29 Νοεμβρίου του 2011, οπότε θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια από τις 8 έως και τις 10 το βράδυ στο φιλόξενο χώρο της οδού Χάρητος 11 στο Κολωνάκι στην Αθήνα, όπου θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2011.
Οι υπεύθυνοι των Kalfayan Galleries δημοσιοποίησαν ότι θα προβάλλονται τα δύο βίντεο του καλλιτέχνη με τίτλους «Disco» και «Tonight» που γυρίστηκαν την περίοδο 2007-2009 και τα οποία αντλούν υλικό από διάφορες αιγυπτιακές ταινίες διερευνώντας τον ρόλο του κινηματογράφου στη διαμόρφωση του αραβικού συλλογικού ασυνείδητου.
Όταν δει κανείς για πρώτη φορά το «Tonight» νομίζει πως τον κοιτάζουν επίμονα τα μέλη μιας οικογένειας σαν να μεταφέρεται στο κόσμο του έργου του Βελάσκεθ με τίτλο «Las Meninas».
Αν κοιτάξει, όμως, πιο προσεκτικά τότε θα ανακαλύψει μια σειρά χρωμάτων, γραμμών και παραμορφώσεων, οι οποίες σχηματίζονται και εξαφανίζονται. Η αίσθηση που αποκομίζει τότε, είναι η αύρα μιας δραματικής έντασης.
Το συγκεκριμένο έργο έχει την προσωπική χροιά του καλλιτέχνη, αφού ο ίδιος «σκιαγραφεί» την απώλεια του δικού του πατέρα μέσα από το επίπεδο της σφαίρας του φανταστικού.
Συνάμα πραγματοποιεί ο δημιουργός κι ένα σχόλιο για το θεσμό της οικογένειας και τη διάρρηξη της οικειότητας μεταξύ των μελών της. Για να το καταφέρει αυτό ο ίδιος απέσπασε την εικόνα από μια κασέτα τύπου VHS, που ήταν ένα format αποκλειστικά σχεδιασμένο για οικογενειακή προβολή και το οποίο ήταν δημοφιλές ως μέσο οικογενειακής ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1970, καθώς και του 1980.
Το μοναδικό αυτό μέσο έχει σήμερα σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά στον θεατή ξυπνά ένα αίσθημα νοσταλγίας κι αποκαλύπτει τα στοιχεία της συλλογικής συνείδησης μιας ολόκληρης γενεάς καλλιτεχνών, οι οποίοι μεγάλωσαν παρακολουθώντας αντίστοιχες ταινίες στο VHS.
Αντίθετα, στο βίντεο-έργο «Disco» προβαίνει ο καλλιτέχνης σε ένα σχόλιο για τον κόσμο του θεάματος, τις διασημότητες και την αραβική pop μουσική. Το υλικό των δύο έργων προέρχεται από το ίδιο αιγυπτιακό φιλμ, αλλά με έντονα αντιπαρατιθέμενες σκηνής.
Με το πρώτο βίντεο μεταφέρεται ο πατέρας του Yassin στο επίπεδο της κινηματογραφικής αφήγησης, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο μια φανταστική ιστορία εγκατάλειψης, ταξιδιού, επιθυμίας και φήμης. Τα λόγια και το πρόσωπο του πατέρα του καλλιτέχνη ταυτίζονται με τον διάσημο Αιγύπτιο ηθοποιό, Mahmoud Yassin.
Ο εικαστικός καλλιτέχνης και μουσικός, Raed Yassin γεννήθηκε το 1979 στη Βηρυτό του Λιβάνου κι ολοκλήρωσε το 2003 τις σπουδές του στο τμήμα θεάτρου του Institute of Fine Arts στην γενέτειρα του.
Ως δημιουργός διερευνά διάφορες προσωπικές του αφηγήσεις συναρτώμενες με τη συλλογική ιστορία, την καταναλωτική κουλτούρα και τη μαζική παραγωγή. Έχει πραγματοποιήσει performances και έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ευρώπη, στην Μέση Ανατολή, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ιαπωνία.
Πρόσφατες εκθέσεις: Μπιενάλε της Σάρζα (2011) / Delfina Foundation, (residency: Λονδίνο, 2010-11) / Manifesta 8 (Μούρθια, 2010-11) / Centre Georges Pompidou (Παρίσι, 2011) / De – Ateliers (Άμστερνταμ, όπου η έκθεση πραγματοποιήθηκε μετά από ένα διετές πρόγραμμα τύπου residency) / Home Works 5 (Βηρυτός, 2010) και Photo Cairo 4 (2008).
O Yassin είναι ένας από τους νικητές του 4ου Βραβείου Abraaj (2012). To 2009 του απονεμήθηκε το Fidus Prize για το έργο με τίτλο «The Best of Sammy Clark» στην έκθεση Beirut Art Center’s Exposure (2009). Για την παραγωγή έργων του έχουν χορηγηθεί τα βραβεία, AFAC Grant (2010), YATF Grant (2008) και Cultural Resource Grant (2008).
Ακόμη, είναι ένας από τους διοργανωτές του IRTIJAL Festival. Έχει κυκλοφορήσει 10 μουσικά άλπουμ και το 2009 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής «Annihaya». Ταυτόχρονα είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας «Atfal Ahdatha» με έδρα τη Βηρυτό, ενώ εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα- Θεσσαλονίκη).
Οι φιλότεχνοι θα μπορούν να επισκεφθούν την έκθεση τις ημέρες Δευτέρα & Σάββατο ( 10.00 – 15.00), καθώς και Τρίτη – Παρασκευή (10.00 – 20.00).
©Typologos.com 2011