Ταξιδεύοντας με λεωφορείο
Ταξιδεύοντας με λεωφορείο
16:03:37,07/15/2018

Το λεωφορείο αποτελεί το συχνότερο μέσο μαζικής μεταφοράς
Συχνό μέσο μαζικής μεταφοράς αποτελεί το λεωφορείο, με το οποίο μπορούμε να ταξιδέψουμε εντός ή εκτός πόλης. Αν, όμως, επιλέξουμε να ταξιδέψουμε με λεωφορεία των Κ.Τ.Ε.Λ., τότε ως επιβάτες έχουμε κάποια δικαιώματα. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά:
Υποχρεώσεις των Συγκοινωνιακών φορέων
Οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα όργανα αυτών υποχρεούνται να:
1. Να εξυπηρετούν τις τακτικές λεωφορειακές γραμμές, που υπάγονται σε καθένα από αυτά.
2.Να μεριμνούν για την καθαριότητα, την ευπρεπή εμφάνιση, την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων, καθώς και τη συντήρηση με σκοπό τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη χρήση τους. Την υποχρέωση αυτή έχουν και οι ιδιοκτήτες των λεωφορείων.
3.Εισπράττουν τα καθορισμένα αντίτιμα εισιτηρίων και αναρτούν σε εμφανή θέση το ισχύον τιμολόγιο. Με την επιφύλαξη των μειωμένων κομίστρων για κοινωνικούς λόγους, το αντίτιμο εισιτηρίου και γενικά οι όροι σύμβασης, που εφαρμόζονται από τους συγκοινωνιακούς φορείς, προσφέρονται στο ευρύ κοινό χωρίς καμία άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω της εθνικότητας του επιβάτη ή του τόπου εγκατάστασης του συγκοινωνιακού φορέα ή των πωλητών εισιτηρίων (πρακτόρων) ή της μεταφοράς ατόμων με αναπηρία ή μειωμένης κινητικότητας.
4.Τηρούν με ακρίβεια τα καθορισμένα δρομολόγια. Δρομολογούν, δε, έκτακτες λεωφορειακές διαδρομές, όποτε το επιβάλλουν οι ανάγκες εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού.
5.Διατηρούν σε καλή κατάσταση σταθμούς, πρακτορεία άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων και στέγαστρα αναμονής επιβατών, τοποθετούν πινακίδες αφετηριών και στάσεων και λαμβάνουν γενικά κάθε μέτρο χρήσιμο για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.
6.Πληροφορούν το επιβατικό κοινό για το δίκτυο και τα δρομολόγια των επιβατικών γραμμών ή για κάθε άλλο χρήσιμο στοιχείο, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων τους, βάσει ισχύουσας απόφασης. Πληροφόρηση προς τους επιβάτες παρέχεται και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς, εφόσον ζητηθεί και αν είναι δυνατό σε προσιτή μορφή.
7.Προβαίνουν σε κρατήσεις θέσεων χωρίς επιπλέον κόστος για τον κάθε επιβάτη συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Η κράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική για το Κ.Τ.Ε.Λ. έως και μία ώρα πριν από την εκτέλεση του δρομολογίου.
8 Μεριμνούν για την ασφαλή μεταφορά των επιβατών, των αποσκευών αυτών και των ασυνόδευτων μικρών δεμάτων.
9.Μεριμνούν για την ακριβή εκτέλεση του προγραμματισμένου έργου, ιδίως όσον αφορά στη συχνότητα, στην τήρηση των δρομολογίων και του χρόνου διαδρομής.
10.Μεριμνούν για την ικανοποιητική εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τη διάρκεια της μεταφοράς και κατά την παραμονή τους, στους χώρους αναμονής και άφιξης – αναχώρησης των λεωφορείων.
11.Διαθέτουν οργανωμένες υπηρεσίες πληροφοριών (Γραφείο εξυπηρέτησης κοινού) στους σταθμούς άφιξης αναχώρησης.
12.Διαθέτουν οργανωμένη υπηρεσία παραλαβής δεμάτων και φύλαξης απολεσθέντων αντικειμένων.
13.Απαγορεύουν τη μεταφορά εύφλεκτων και εκρηκτικών υλών.
14.Απαγορεύουν τη μεταφορά ζώων, πλην των περιπτώσεων των ζώων συνοδείας αναπήρων ή μικρών κατοικίδιων ζώων, που μεταφέρονται με κατάλληλα μέσα για το σκοπό αυτό .
15.Τοποθετούν στους σταθμούς και τα πρακτορεία και μέσα στα λεωφορεία «Κιβώτια παραπόνων υποδείξεων».
16.Απαγορεύουν τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μέχρι και έξι ετών χωρίς πρόσωπο που να τα συνοδεύει. Ο/η συνοδός των παιδιών αυτών επιμελείται της ασφαλούς μεταφοράς τους, και καταλαμβάνουν μαζί με το παιδί μία θέση επιβάτη, η οποία ευρίσκεται όπισθεν άλλου καθίσματος.
17.Επιτρέπουν σε παιδιά ηλικίας από έξι έως και δεκαπέντε ετών να χρησιμοποιούν ανά τρία διπλό, ενιαίο κατά την έδρα και ερεισίνωτο, κάθισμα, εφόσον ευρίσκεται όπισθεν άλλου καθίσματος επιβάτη.
18.Παρακολουθούν σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών και τα σχετικά δελτία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Όταν παρίσταται ανάγκη λόγω της διακοπής συγκοινωνιών μέσω πορθμείων ή άλλων θέσεων λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα (αναβολή δρομολογίων, ενημέρωση του επιβατικού κοινού κατά το χρόνο αναχωρήσεως κ.λ.π.) προς αποφυγή οποιασδήποτε ταλαιπωρίας του επιβατικού κοινού, που είναι δυνατό να προληφθεί.
19.Επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου στον επιβάτη σε περίπτωση που ακυρώσει την κράτηση της θέσεως σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής 8 ώρες τουλάχιστον προ της αναχωρήσεως ή το 50% σε περίπτωση που ακυρώσει την κράτηση της θέσεως εντός 8 ωρών προ της ώρας αναχωρήσεως.
20.Τροποποιούν τα εισιτήρια αντί της προηγούμενης ακύρωσης, όσον αφορά στη ημερομηνία του ταξιδιού ή τα μεταβιβάζουν σε άλλα πρόσωπα χωρίς καμία επιβάρυνση των προσώπων αυτών (επιβαλλομένης στην περίπτωση μεταβιβάσεως κανονικού εισιτηρίου σε πρόσωπο, το οποίο δικαιούται εισιτήριο μειωμένης τιμής ή ελευθέρας διακινήσεως της επιστροφής των αντιστοίχων χρημάτων στον αρχικό κάτοχο του εισιτηρίου). Υπόψη ότι σε κάθε περίπτωση (ακύρωσης ή μεταβολής του προορισμού ή δρομολογίου ή αλλαγής επιβάτη ή αλλαγής ημερομηνίας) θα πρέπει να υπάρχει θεώρηση επί του εισιτηρίου από τον αρμόδιο υπάλληλο του Κ.Τ.Ε.Λ. και μόνον.
21.Αναρτούν το Χάρτη Υποχρεώσεων προς τους Καταναλωτές ( Χ.Υ.Κ.) σε εμφανή σημεία των σταθμών και πρακτορείων άφιξης και αναχώρησης λεωφορείων όσο και μέσα σε αυτά, ενώ το διαθέτουν στο επιβατικό κοινό με κάθε πρόσφορο μέσο και ανάλογα με την περίπτωση και στο διαδίκτυο.
Οι συγκοινωνιακοί φορείς ή και οι πράκτορες τους, δύνανται να αρνούνται να δεχθούν κράτηση, να εκδώσουν ή να παράσχουν κατ’ άλλο τρόπο εισιτήριο ή να επιβιβάσουν σε άτομα λόγω αναπηρίας ή μειωμένης κινητικότητας, μόνο στις κάτωθι περιπτώσεις:
1.Για να συμμορφωθούν προς τις ισχύουσες απαιτήσεις ασφαλείας, τις οποίες ορίζει το διεθνές, κοινοτικό ή εθνικό δίκαιο ή τις απαιτήσεις υγείας και ασφαλείας που ορίζουν οι αρμόδιες αρχές.
2. Όταν ο σχεδιασμός του οχήματος ή και η υποδομή, συμπεριλαμβανομένων των στάσεων λεωφορείων και των τερματικών σταθμών καθιστά αδύνατο να πραγματοποιηθεί η επιβίβαση, η αποβίβαση ή η μεταφορά του ατόμου με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα κατά τρόπο ασφαλή, καθώς και λειτουργικά εφικτό.
Υποχρεώσεις προσωπικού
Το προσωπικό των συγκοινωνιακών φορέων, καθώς και οι ιδιοκτήτες λεωφορείων, που υπάγονται εξαιτίας της εργασίας τους, σε μία από τις κατηγορίες του προσωπικού οφείλουν:
1.Να έχουν ευπρεπή εμφάνιση και να φέρουν την ειδική στολή για όσους επιβάλλεται κατά την ώρα της υπηρεσίας διατηρημένη σε καλή κατάσταση.
2.Να συμπεριφέρονται προς το επιβατικό κοινό με ευγένεια, σοβαρότητα και προθυμία και να φροντίζουν για την πλήρη, καθώς και άμεση εξυπηρέτησή του.
3.Να επιδεικνύουν ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, όταν πρόκειται για εμποδιζόμενα άτομα (ηλικιωμένα πρόσωπα, έγκυες γυναίκες και άτομα με ειδικές ανάγκες).
4.Να δίδουν με προθυμία κάθε χρήσιμη πληροφορία, που ανάγεται στην αρμοδιότητά τους, ιδίως για τα δρομολόγια, αφίξεις αναχωρήσεις λεωφορείων κ.λ.π.
5.Να μην καπνίζουν κατά τη διάρκεια του δρομολογίου.
6.Να επιμελούνται με υπευθυνότητα της παραλαβής και παράδοσης των αποσκευών των επιβατών και των ασυνόδευτων μικρών δεμάτων.
7.Οι ελεγκτές των εισιτηρίων να επιδεικνύουν την υπηρεσιακή ταυτότητά τους, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
8.Οι οδηγοί των λεωφορείων να τοποθετούν το ονοματεπώνυμό τους, σε ορισμένη θέση και να αλλάζουν την οθόνη του λεωφορείου.
9.Να μεριμνούν, ώστε οι επιβάτες να μην ανοίγουν τα παράθυρα του λεωφορείου, όταν λειτουργεί ο κλιματισμός ή όταν αντιτίθενται άλλοι επιβάτες σε αυτό.
10.Να μην επιτρέπουν στους επιβάτες να προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει φθορά στο λεωφορείο.
11.Να μην επιτρέπουν στους επιβάτες να καπνίζουν μέσα στο λεωφορείο.
12.Να συνιστούν στους επιβάτες να παραχωρούν τη θέση τους, σε άτομα που χρήζουν βοηθείας (έγκυες, ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες) κατά τη διάρκεια δρομολογίων με λεωφορεία, στα οποία επιτρέπεται η μεταφορά όρθιων επιβατών. Οι συγκοινωνιακοί φορείς και οι φορείς διαχείρισης των τερματικών σταθμών μεριμνούν για την κατάρτιση του προσωπικού τους, στα θέματα που αναφέρονται στα δικαιώματα καταναλωτών, καθώς και αποζημίωσης αυτών.
Δικαιώματα καταναλωτών καθώς και αποζημίωσης αυτών
1.Οι συγκοινωνιακοί φορείς θα πρέπει να διαθέτουν μηχανισμό διεκπεραίωσης των καταγγελιών επιβατών. Οι επιβάτες που επιθυμούν να υποβάλουν καταγγελία στο συγκοινωνιακό φορέα, οφείλουν να το πράξουν εντός των τριών μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία παρασχέθηκε ή θα έπρεπε να έχει παρασχεθεί η υπηρεσία της τακτικής λεωφορειακής γραμμής. Εντός μηνός από την παραλαβή της καταγγελίας, ο συγκοινωνιακός φορέας ενημερώνει τον επιβάτη ότι η καταγγελία του, κρίθηκε βάσιμη, απορρίφθηκε ή εξετάζεται ακόμη. Η προθεσμία της τελικής απάντησης δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες από την ημερομηνία παραλαβής της καταγγελίας.
2.Εφόσον ο επιβάτης δεν επιθυμεί να κάνει χρήση της διαδικασίας χειρισμού αναφορών –καταγγελιών ή θεωρεί το αποτέλεσμα αυτής ως μη ικανοποιητικό, τότε οι αναφορές πολιτών για παραβάσεις των υποχρεώσεων υποβάλλονται στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας.
3.Κάθε συγκοινωνιακός φορέας υποχρεούται στην αποζημίωση των καταναλωτών για τις εξής περιπτώσεις:
•Για απώλεια αποσκευών ποσό ελάχιστης αποζημίωσης των 30 ευρώ.
•Για απώλεια ασυνόδευτων μικρών δεμάτων ποσό ελάχιστης αποζημίωσης 15 ευρώ.
•Για μη παραλαβή επιβάτη υπαιτιότητας του συγκοινωνιακού φορέα από αφετηρία ή προκαθορισμένη στάση το τριπλάσιο της αξίας του εισιτηρίου.
4.Οι συγκοινωνιακοί φορείς και οι φορείς διαχείρισης των τερματικών σταθμών ευθύνονται για την απώλεια ή φθορά αναπηρικών αμαξιδίων, άλλου εξοπλισμού μετακίνησης ή βοηθητικού εξοπλισμού, εφόσον αυτή συνδέεται με την μεταφορά. Στην περίπτωση απώλειας ή φθοράς του συγκεκριμένου εξοπλισμού καταβάλλεται αποζημίωση ίση με τη δαπάνη αντικατάστασης ή επισκευής του εξοπλισμού για τον οποίο δηλώθηκε απώλεια ή υπέστη φθορά. Η αποζημίωση καταβάλλεται. είτε από τον συγκοινωνιακό φορέα είτε τον φορέα διαχείρισης του τερματικού σταθμού, αναλόγως της ευθύνης για την εν λόγω απώλεια ή φθορά.
©Typologos.com 2018