Τέσσερα αριστουργήματα παρουσιάζονται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης «Με δύναμη από την Πολωνία»
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ
Τα ρεπορτάζ του www.typologos.com
Τέσσερα αριστουργήματα παρουσιάζονται στο κινηματογραφικό αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης «Με δύναμη από την Πολωνία»
Του Νίκου Μόσχοβου, e-mail: nikmoshov@gmail.com
( Φωτογραφία: Ο άνθρωπος αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει τα όρια της ύπαρξής του μας λέει ο Κριστόφ Κικλόσφκι στην ταινία «Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής» με πρωταγωνιστή τον Γέρζι Στουρ).
Μάθημα αληθινής τέχνης αποτελεί το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Με δύναμη από την Πολωνία» που παρουσιάζει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από τις 22 έως και τις 25 Νοεμβρίου του 2002 με ώρα έναρξης στην αίθουσα Τάκης «Κανελλόπουλος» (Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι, τηλέφωνο με αριθμό 2310-508.398).
Ένα αφιέρωμα που μου γεννά μνήμες από την πάλαι ποτέ Κινηματογραφική Λέσχη Θεσσαλονίκης, αλλά γιατί μου θυμίζει τον Γέρζι Σκολιμόφσκι, ο οποίος κάποτε σκεφτόταν επί δέκα λεπτά για να μου απαντήσει στην ερώτηση «Ανοίγει ένα παράθυρο κι ο ήλιος ανατέλλει, η θάλασσα παφλάζει. Τι σκέψεις και συναισθήματα σας γεννούν αυτές οι εικόνες; Πως θα τις κινηματογραφούσατε;».
Γιατί αναφέρω το παραπάνω; Όχι φυσικά για προσωπική επαίνεση, αλλά γιατί στην «Αγία Τριάδα» της καινοτομίας του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου θεωρώ ότι συγκαταλέγονται η Γαλλία, η Πολωνία και η πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.
Όλες οι ταινίες του αφιερώματος είναι αριστουργήματα, που θα πρέπει να τα ανακαλύψει η νέα γενιά. Ήτοι, θα προβληθούν διαδοχικά – ανά ημέρα- τα φιλμ:
«Η δομή του κρυστάλλου» του Κριστόφ Ζανούσι (φωτογραφία), «Το τρίτο μέρος της νύχτας» του Αντρέι Ζουλάφσκι, «Ο ερασιτέχνης κινηματογραφιστής» του Κριστόφ Κισλόφσκι και η «Εγκατάλειψη» του Γέρζι Σκολιμόφσκι.
Εάν θα θέλαμε να επισημάνουμε μια παράλειψη θα λέγαμε ότι από το αφιέρωμα λείπει μόνο ένα φιλμ. Λείπει ένα φιλμ του μεγάλου, Αντρέι Βάϊντα, αλλά και χωρίς να γίνει η προβολή μίας ταινίας του μας φαντάζει μια χαρά αυτή η νέα πρωτοβουλία της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης.
Τα τέσσερα φιλμ γυρίστηκαν κατά την περίοδο του επονομαζόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού και σήμερα αποτελούν εμβληματικές προτάσεις του παγκόσμιου σινεμά.
Ταινίες που «μίλησαν» για ηθικά διλήμματα ζωτικής σημασίας κι αποτύπωσαν τις εσωτερικές περιπλανήσεις, τις πνευματικές – φιλοσοφικές ασκήσεις ζωής, τις σχέσεις επιστήμης-θρησκείας, την αναζήτηση του βαθύτερου νοήματος της ζωής.
( Φωτογραφία: Τη σκοτεινή λάμψη της Αποκάλυψης σκιαγραφεί ο Αντρέι Ζουλάφσκι στο φιλμ «Το τρίτο μέρος της νύχτας»)
Προέβησαν, επιπλέον, σε ένα σχόλιο περί της εσχατολογικής αλληγορίας γύρω από την ανεξήγητη φύση του κακού, σκιαγράφησαν τη βαριά σκιά του θανάτου πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και φιλοσόφησαν για την απεγνωσμένη αναζήτηση διαφυγής από έναν ζοφερό κόσμο τον οποίο φωτίζει μόνο η σκοτεινή λάμψη της Αποκάλυψης.
Είναι οι «πινελιές» της «ηθικής ανησυχίας» του Κριστόφ Κισλόφσκι, ο οποίος αναδεικνύεται ο σχολιαστής – με πολύ οξυδερκή κινηματογραφική «γλώσσα»- της πραγματικότητας.
Έτσι, αναγκάζεται «Ο ερασιτέχνης Κινηματογραφιστής» τον οποίο ενσαρκώνει τέλεια ο Γέρζι Στουρ να συνειδητοποιήσει με τον πιο πικρό τρόπο τα εσωτερικά- εξωτερικά όρια της ύπαρξής τους.
Είναι σαν την απόλυτη αποξένωση του πυγμάχου στην ταινία «Εγκατάλειψη» που ενσαρκώνει αριστουργηματικά ο ίδιος ο Γέρζι Σκολιμόφσκι και η οποία επικρατεί στις ημέρες μας, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αποστασιοποιηθούν ακόμα και από τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η γενική είσοδος διαμορφώθηκε στα 4 ευρώ και κοστολογήθηκε στα 3 ευρώ για τα μέλη. Οι κάτοχοι της κάρτας μέλους πληρώνουν μόλις 1 ευρώ.
©Typologos.com 2012